• Business

    Δ. Παπαλεξόπουλος: «Η παραμονή της έδρας της ΤΙΤΑΝ στην Ελλάδα μάς στοιχίζει»

    ΤΙΤΑΝ

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΙΤΑΝ


    Νέο αρνητικό ρεκόρ στην κατανάλωση τσιμέντου θα σημειώσει φέτος η Ελλάδα, σύμφωνα με την εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της Τιτάν, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου.

    Ο επικεφαλής της τσιμεντοβιομηχανίας κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων χθες κλήθηκε να απαντήσει σε ζητήματα που άπτονται της πορείας του ομίλου, αλλά και για την πιθανότητα μεταφοράς της έδρας της εταιρείας στο εξωτερικό.

    Ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν αποτελεί επιθυμία της διοίκησης. Όπως είπε συγκεκριμένα απαντώντας στο σχετικό ερώτημα που του υπεβλήθη (όχι για πρώτη φορά) «οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι απρόβλεπτες με την αβεβαιότητα να παραμένει. Ο Τιτάνας είναι μια μεγάλη και πολύπλοκη επιχείρηση με το 95% της δραστηριότητάς του πλέον να προέρχεται από το εξωτερικό. Η παραμονή της έδρας στην Ελλάδα μας στοιχίζει και κάποιοι ξένοι μέτοχοί μας το θυμίζουν αυτό. Παλεύουμε με τα μεγαθήρια του κλάδου σε διεθνές επίπεδο, ωστόσο, η επιθυμία μας είναι να διατηρήσουμε την έδρα μας στην Ελλάδα. Όμως, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάζουμε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα με στόχο την ανάπτυξη του ομίλου μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον».

    Στην ίδια λογική ο πρόεδρος της τσιμεντοβιομηχανίας Τάκης Αράπογλου πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα πρακτικού τύπου θέμα και συμπλήρωσε αναφερόμενος σε άλλες εταιρείες που μετέφεραν την έδρα τους ότι επί της ουσίας δεν άλλαξε κάτι στη δραστηριότητά τους.

    Η φετινή χρονιά σύμφωνα με τη διοίκηση της Τιτάν θα είναι χειρότερη από την περσινή όσο αφορά την κατανάλωση τσιμέντου στη χώρα. Οι επενδύσεις για την κατασκευή ξενοδοχείων δεν επαρκούν για να αντισταθμιστεί η έλλειψη επενδύσεων σε ιδιωτικές κατοικίες και έργα υποδομής. Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί για το 2019. Να σημειωθεί ότι το 2017 μόνον το 17% του συνολικού τζίρου της Τιτάν (249 εκατ. ευρώ σε σύνολο 1,506 δις. Ευρώ) και το 7% των EBITDA(κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) προήλθε από την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη, ενώ μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής εξάγεται.

    Οι θετικές προοπτικές που διαβλέπει η διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας για την πορεία του ομίλου βασίζονται στην αγορά των ΗΠΑ καθώς εκεί ο κλάδος των κατασκευών επωφελείται από τη συνεχιζόμενη άνοδο της ιδιωτικής οικοδομής και την ανάπτυξη έργων υποδομής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τιτάν: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ μετόχων η ΑΜΚ 80,4 εκ. ευρώ – Ποιο το μέρισμα και η επιστροφή κεφαλαίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Την άντληση κεφαλαίων μέσω τραπεζικού δανεισμού εξετάζει η Intercontinental International

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Visa: Ηλεκτρονική βλάβη προκάλεσε χάος στις συναλλαγές στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ