• Business

    D-Day για Νηρέα και Σελόντα: Σήμερα υποβάλλονται οι δεσμευτικές προσφορές


    H «ώρα της αλήθειας» για Νηρέα και Σελόντα έφθασε. Ύστερα από την μικρή παράταση που δόθηκε, οι υποψήφιοι επενδυτές καλούνται μέσα στη μέρα να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.

    Μαζί αναμένεται να απαντηθούν και μια σειρά από ερωτήματα που απασχόλησαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ θα φανούν και οι πραγματικές επιδιώξεις των υποψήφιων επενδυτών.

    Καταρχάς, θα φανεί ποιοι επιθυμούν πραγματικά να επενδύσουν στις δυο εταιρείες. Όλα δείχνουν ότι όλοι θα υποβάλλουν προσφορά, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν αποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής.

    Μάλιστα πηγές που παρακολουθούν από κοντά το διαγωνισμό εκτιμούν ότι τρεις θα είναι τελικά οι προσφορές που θα υποβληθούν, προεξοφλώντας ότι κάποιοι θα αποχωρήσουν.

    Ένα δεύτερο ερώτημα είναι εάν οι προσφορές θα αφορούν στην εξαγορά των δυο εταιρειών ως «πακέτο» ή ως ξεχωριστές οντότητες. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι παρότι υπάρχει η δυνατότητα βάση των όρων του διαγωνισμού για ξεχωριστές προσφορές, οι προσφορές θα είναι για την απόκτηση και των δυο εταιρειών

    Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Δημήτρης Βαλαχής, επικεφαλής της Ανδρομέδας, ο οποίος μιλώντας πρόσφατα είπε πως μόνο έτσι υπηρετείται ο στόχος για τη δημιουργία ενός ισχυρού ομίλου που θα μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε παγκόσμιο επίπεδο και θα καθορίσει τις εξελίξεις στον κλάδο.

    Ένα τρίτο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν θα υπάρξουν συμπράξεις μεταξύ των επενδυτών για την από κοινού απόκτηση των δυο εταιρειών. Αν και κάτι τέτοιο δεν φάνηκε σε κανένα στάδιο του διαγωνισμού, δεν αποκλείεται να συμβεί τώρα, στη πιο κρίσιμη φάση.

    Τέλος, πέραν του τιμήματος αναμένεται να ξεκαθαρίσει και ποια είναι η πρόταση των επενδυτών για την παραγωγική ανασυγκρότηση αλλά και την ρύθμιση των υπέρογκων δανείων που βαραίνουν τις δυο εταιρείες.

    Εάν δηλαδή θα ζητήσουν κάποιο «κούρεμα» και τι ύψους θα είναι αυτό, ή αν θα ζητήσουν κάποια περίοδος χάριτος, ή κάποια πρόσθετη χρηματοδότηση πέραν των κεφαλαίων που θα συνεισφέρουν οι ίδιοι ή όλα τα παραπάνω μαζί.

    «Παγκόσμιος πρωταθλητής»

    Το ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό είναι μεγάλο, καθώς η έκβασή του θα καθορίσει την επόμενη μέρα όχι μόνο στην ελληνική αλλά στην παγκόσμια ιχθυοκαλλιέργεια.

    Από την συνένωση των δυο εταιρειών αναμένεται να προκύψει ένα γιγαντιαίο σχήμα που θα διαχειρίζεται πάνω από 80 μονάδες πάχυνσης, θα πραγματοποιεί πωλήσεις άνω των 350 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση και θα απασχολεί πάνω από 2.000 εργαζόμενους.

    Υπενθυμίζεται πως στον διαγωνισμό συμμετέχουν η Amerra (μητρική της Ανδρομέδας), η Diorasis, η HIG Capital, η Oaktree, η Duet, Butterfly, η Hybrid Capital και η Tinicum.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παράταση στην πώληση Νηρέα-Σελόντα-Aρχές του 2018 η κατάθεση των προσφορών



    ΣΧΟΛΙΑ