• Business

    Creta Farms: Παράταση στην υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών – Στο 1/4 υποχώρησαν τα μερίδια της εταιρείας

    Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Πρώην μέτοχοι Creta Farms


    Παράταση μέχρι την επόμενη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου πήρε, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά της Creta Farms, στο πλαίσιο της διαδικασίας εξεύρεσης νέου στρατηγικού επενδυτή από την ΕΥ.

    Ήδη, όπως ανακοίνωσε η κρητική αλλαντοβιομηχανία έχουν εκδηλώσει εγγράφως και επίσημα ουσιαστικό ενδιαφέρον επτά επενδυτικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες προσφορές το επόμενο διάστημα.

    Ανάμεσα στους υποψήφιους που φέρονται να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού είναι η Νίκας του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, η VNK Capital της οικογένειας Κάτσου, η οικογένεια Παντελιάδη στην οποία ανήκει η αλυσίδα Metro και η εταιρεία τυροκομικών Optima, ο επιχειρηματίας Θ. Δουζόγλου και η HIG Capital.

    Πηγές με γνώση της υπόθεσης ξεκαθαρίζουν πως στην παρούσα φάση του διαγωνισμού δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία και τονίζουν πως όποιος άλλος θέλει μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, ο οποίος έχει προγραμματισθεί να καταλήξει με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

    «Αυτή είναι η καταληκτική ημερομηνία», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

    Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως σε αυτή την φάση δεν γίνονται συζητήσεις με τους υποψήφιους για το οικονομικό σκέλος της διάσωσης, δηλαδή το ύψος του «κουρέματος» των δανείων που βαραίνουν την εταιρεία, την ενδιάμεση χρηματοδότηση που θα χρειαστεί έως ότου η εγκριθεί η συμφωνία εξυγίανσης από το αρμόδιο δικαστήριο κα., προσθέτοντας πως αυτές οι συζητήσεις θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

    Στο μεταξύ, η απόφαση των βασικών μετόχων, των αδελφών Δομαζάκη, να συναινέσουν στην πλήρη και χωρίς όρους ενεχυρίασε των μετοχών τους στις τράπεζες ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση έκτακτης χρηματοδότησης, η οποία θα αποκαταστήσει τα προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία έως ότου τελεσφορήσει η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

    Η εταιρεία συνεχίζει να χάνει μερίδια αγοράς καθώς ολοένα και περισσότεροι κωδικοί αρχίζουν και εκλείπουν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

    Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν πως η εταιρεία έχασε το 75% του μεριδίου προτού οι προμηθευτές κόψουν την πίστωση και εκλείψουν οι πρώτες ύλες για την παραγωγή των προϊόντων.

    Η υποχώρηση των μεριδίων και η απαξίωση του brand name είναι από τους βασικούς προβληματισμούς των υποψήφιων επενδυτών.

    Για αυτό και το τελικό crash test θα έρθει με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Τότε, όπως εξηγούν έμπειροι άνθρωποι της αγοράς θα φανεί ποιος είναι πραγματικά διατεθειμένος να εμπλακεί στη διαδικασία διάσωσης της Creta Farms και ποιος όχι.



    ΣΧΟΛΙΑ