• Business

    Creta Farms: Και τώρα ο λόγος στις τράπεζες

    Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Πρώην μέτοχοι Creta Farms


    Ο Μανόλης Δομαζάκις είναι ο μεγάλος νικητής στην ενδοοικογενειακή διαμάχη για τον έλεγχο της Creta Farms που βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες.

    Ο μικρότερος από τους αδελφούς Δομαζάκη κατάφερε να εκπαραθυρώσει τον Κωνσταντίνο Δομαζάκη -ή Τάκη για τους φίλους και συνεργάτες του- από τη διοίκηση και ανέλαβε ολοκληρωτικά τα ηνία της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας.

    Στην κρίσιμη Γενική Συνέλευση της εταιρείας που έλαβε χώρα στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, -τη «Μητέρα των Μαχών», όπως εύστοχα χαρακτηρίστηκε λόγω του διακυβεύματός της-, η πλευρά του Μανόλη Δομαζάκι πέτυχε να περάσει τις θέσεις του και να καταστεί «ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού» στην Creta Farms.

    Στον αντίποδα, ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης επέλεξε να αποχωρήσει από το πεδίο της μάχης, όταν διαπίστωσε πως έχανε τους συσχετισμούς δυνάμεων ενώ δεν δίστασε να αμφισβητήσει τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων και να εκτοξεύσει για μια ακόμη φορά βαριές κατηγορίες για κακοδιαχείριση εναντίον του αδελφού του. Και όλα αυτά, παρ’ ότι όπως ισχυρίζεται ο τελευταίος έχει στο πλευρό του, τον ομογενή επιχειρηματία από την Βενεζουέλα, Θεόδωρο Δουζόγλου, γνωστό από την εμπλοκή του στην αγορά του «Πεντελικόν», ο οποίος φέρεται πρόθυμος να διαθέσει 15 εκατ. ευρώ για την εξυγίανση της Creta Farms. Που σύμφωνα με τον κ. Κ. Δομαζάκη βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση και έχει μόλις 15 μέρες ζωής (!).

    Πώς όμως φθάσαμε στο παραπάνω αποτέλεσμα; Ποια τακτική ακολούθησαν τα αντίπαλα στρατόπεδα; Τι ρόλο έπαιξαν οι τράπεζες, οι οποίες θεωρούνται κλειδί για την επόμενη μέρα της εταιρείας; Οι μυστικές διαβουλεύσεις και τα αλλεπάλληλα ραντεβού πίσω από κλειστές πόρτες δεν σταμάτησαν στιγμή από τότε που επήλθε η οριστική ρήξη.

    Τα δυο αδέλφια επιδόθηκαν σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα αλληλοεξόντωσης, με στόχο την τελική επικράτηση.

    Στην κόντρα ενεπλάκησαν και τα παιδιά τους ενώ δεν έλειψαν οι σκληρές εκφράσεις, ένθεν κακείθεν. Από την πλευρά του Κωνσταντίνου Δομαζάκη ακούστηκαν μάλιστα χαρακτηρισμοί όπως «συμμορία και γκάνστερ» ενώ υπήρξαν και υπονοούμενα για υπεξαίρεση χρημάτων από τα ταμεία, για οργιώδης διασπάθιση πόρων και για ανεξήγητο πλουτισμό στελεχών της εταιρείας.

    Στιγμιότυπα που μόνο θλίψη προκαλούν καθώς πρόκειται για δυο αδέλφια που πάλεψαν σκληρά για να φθάσουν ψηλά την επιχείρηση που κληρονόμησαν από τον πατέρα τους.

    Η ήρεμη δύναμη

    Ο Μανόλης Δομαζάκης, ο οποίος κρατά μια πιο ήπια στάση, μετά την απόφαση απομάκρυνσης του Κωνσταντίνου Δομαζάκη από την θέση του αντιπροέδρου και CEO της εταιρείας ανέλαβε σχεδόν αθόρυβα μια σειρά από πρωτοβουλίες. Φρόντισε από την πρώτη στιγμή να απαντά στις κατηγορίες που εκτόξευσε η άλλη πλευρά, χαρακτηρίζοντάς τες κενές περιεχομένου ενώ δεν παρέλειπε να καθησυχάσει επενδυτές και αγορά πως η εταιρεία είναι στα σωστά χέρια και πως όλα θα τακτοποιηθούν.

    «Το οικοδόμημα της Creta Farms είναι στέρεο», σημείωνε σε συνομιλητές του ενώ επεσήμανε πως ο αδελφός του, ήταν το πρόβλημα καθώς ζημίωνε την εταιρεία με την συμπεριφορά του. Κυρίως όμως στράφηκε στις πιστώτριες τράπεζες, προκείμενου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπισε η κρητική αλλαντοβιομηχανία μετά την μεταφορά των δανείων της στην κατηγορία των NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) και το κλείσιμο των γραμμών χρηματοδότησης για περίπου 20 μέρες, στη σκιά της ενδοοικογενειακής διαμάχης.

    Λέγεται πως ο ίδιος ήταν παρών σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών για το θέμα αυτό, και μάλιστα πέτυχε να βρεθεί λύση για κάποιες επιταγές της εταιρείας που σφραγίσθηκαν.

    Επιπλέον, δήλωνε πρόθυμος να εργαστεί για την αποκατάσταση της ομαλής διαπραγμάτευσης της εταιρείας στο Χρηματιστήριο και εμφανίζονταν έτοιμος να διαπραγματευθεί την προοπτική εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία ενώ αποδέχθηκε και τον ειδικό έλεγχο από την PwC, για να διαπιστωθεί εάν ευσταθούσαν οι αξιώσεις ύψους 11,6 εκατ. ευρώ που υποστήριζε πως είχε ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Οι οποίες καταρρίφθηκαν, όπως προκύπτει απο το πόρισμα που εξέδωσε πριν από μερικά 24ώρα η ελεγκτική εταιρεία.

    Ο εξωστρεφής Τάκης

    Ιδιαίτερα δραστήριος ήταν και ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Δεν έπαψε να κατηγορεί τη διοίκηση της Creta Farms υπό την καθοδήγηση του αδελφού του ότι παίζει ύποπτα παιχνίδια που ζημιώνουν την εταιρεία, ενώ αμφισβήτησε τις διαδικασίες για την αποπομπή του από την θέση του CEO, θέση που συνεπάγονταν εκτελεστικό ρόλο.

    Στο πλαίσιο αυτό, απέστειλε εξώδικο στη διοίκηση της εταιρείας, το οποίο και κοινοποίησε στις ελεγκτικές εταιρείες  PwC και KPMG. Η πρώτη διενεργούσε έλεγχο για να διαπιστωθεί κατά πόσο ευσταθούσαν. Λίγο αργότερα έστειλε εξώδικο και στην PwC, ζητώντας τη διακοπή του ελέγχου που είχε αποδεχθεί αρχικά. Παράλληλα, έστησε και ειδική ομάδα από εξειδικευμένους επαγγελματίες (προσέλαβε δικηγόρο και ορκωτό μεταξύ άλλων) που θα «αποκάλυπτε το σκάνδαλο που στήθηκε στην Creta Farms» ενώ εκπόνησε business plan με τη βοήθεια της Baker Tilly, που προέβλεπε την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο, προκειμένου να πείσει τις τράπεζες να τον εμπιστευθούν αλλά και κάποιους από τους μετόχους ενόψει της κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης.

    Μάλιστα, προανήγγειλε τη συμφωνία με τον επενδυτή σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε κλειστό κύκλο δημοσιογράφων, μία μέρα πριν τον παρουσιάσει στις τράπεζες. «Ο σοβαρός και με μεγάλη επιφάνεια επενδυτής» ήταν ο Θεόδωρου Δουζόγλου. Ο ομογενής επιχειρηματίας από την Βενεζουέλα, οποίος συμφώνησε να επενδύσει στην κρητική αλλαντοβιομηχανία 15 εκατ. ευρώ μέσω της εταιρείας SCD GROUP LTD, που εδρεύει στην Κύπρο, υπό την προϋπόθεση ότι στο πηδάλιο της εταιρείας θα είναι ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης.

    Το όνομα Θεόδωρος Δουζόγλου δεν είναι άγνωστο στην Ελλάδα. Ο Duzoglu Danilopol Teodoro, όπως είναι αλλιώς γνωστός, γόνος οικογένειας ομογενών η πρόσφατη ιστορία της οποίας φαίνεται να ξεκινά κάπου στη Ρουμανία για να φτάσει κάποια στιγμή στη Βενεζουέλα, έχει ακουστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια στα ελληνικά πράγματα, με αφορμή τις επιχειρηματικές κινήσεις του στην Ελλάδα.

    Η οικογένεια έχει αγοράσει το ξενοδοχείο Πεντελικόν στην Κηφισιά, το πρώην κτίριο του ΟΤΕ στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Σταδίου, το ξενοδοχείο Μιστράλ στο Πειραιά και το εμβληματικό ξενοδοχείο Λητώ στην Μύκονο.

    Τίποτα από τα παραπάνω όμως δεν βοήθησαν τον Κ. Δομαζάκη, αφού αποχώρησε από την Γενική Συνέλευση, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στον αδελφό του.

    Βέβαια, λίγες ώρες αργότερα εξέδωσε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ηλεκτρονικό Τύπο, κάνοντας λόγο για στημένο σκηνικό που έστησε ο Μανόλης Δομαζάκις και η ομάδα του ώστε να πετάξουν εκτός Γενικής Συνέλευσης 920.000 μετοχές επικαλούμενοι προσχηματικά, ότι οι εξουσιοδοτήσεις δεν ήταν νόμιμες, παρ όλο που αυτές είχαν κατατεθεί έγκαιρα τόσο σε ηλεκτρονική όσο και σε έγχαρτη μορφή.

    Αυτό έγινε, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, προκειμένου «ο κ. Μάνος Δομαζάκις και η ομάδα του να διατηρήσουν τις θέσεις τους στη διοίκηση της κλυδωνιζόμενης εταιρείας και να μην συζητηθούν τα περιστατικά κακοδιαχείρισης στα οποία είναι εμπλεκόμενοι».

    Προτίμησε επί επτάμιση ώρες να ασχολείται με διαδικαστικά τερτίπια ώστε να αλλοιώσει τη σύνθεση της Γενικής Συνέλευσης.

    Κατήγγειλε επίσης πως η νυν διοίκηση της Creta Farms υπό τον κ. Μάνο Δομαζάκι αρνήθηκε να καταθέσει στη Γενική συνέλευση την έκθεση της PwC την οποία επικαλέστηκε με δημόσια ανακοίνωσή της παρά τα επανειλημμένα αιτήματα από την πλευρά ενώ άφησε να εννοηθεί πως θα κινηθεί νομικά για να διασφαλίσει τα συμφέροντά του.

    Οι τράπεζες… και η επόμενη μέρα

    Το ενδιαφέρον τώρα μετατοπίζεται στις τράπεζες και στη στάση που θα κρατήσουν από εδώ και πέρα.

    Όντας οι βασικοί πιστωτές με δάνεια που υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ και έχοντας ενεχυριάσει το 19% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας καλούνται να βρουν μια βιώσιμη λύση, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις θυσίες που πρέπει να κάνουν.

    Μάλιστα, εάν ισχύουν τα λεγόμενα του Κωνσταντίνου Δομαζάκη, ο οποίος παραμένει βασικός μέτοχος της Creta Farms με ποσοστό άνω του 40%, πως τα αποθέματα τελειώνουν θα πρέπει να κινηθούν πολύ γρήγορα.

    Προτού σκάσει ένα ακόμη κανόνι στα χέρια τους…

    Το άρθρο δημοσιεύεται και στη Realnews που κυκλοφορεί σήμερα



    ΣΧΟΛΙΑ