• Business

    Creta Farms: Διογκώθηκαν σε πάνω από 150 εκατ. ευρώ τα χρέη της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας

    • NewsRoom


    Για τις 11 Δεκεμβρίου του 2019 ορίστηκε η δικάσιμος για τη συζήτηση της αίτησης που κατέθεσε η κρητική αλλαντοβιομηχανία  Creta Farms για την υπαγωγή της στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα, με την οποία πέτυχε προστασία από τους πιστωτές της.

    Ημερομηνία κατά τη διάρκεια της οποίας εκτιμάται πως θα έχει προχωρήσει η διαδικασία για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή προκειμένου να κατατεθεί αίτηση άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης κατ’ άρθρο 104 του Πτωχευτικού Κώδικα.

    Τα χρέη της εταιρείας ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένει την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή στις 18 Νοεμβρίου, οπότε λήγει και η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών των ενδιαφερομένων.

    Συγκεκριμένα τα χρέη της Creta Farms, όπως αυτά περιγράφονται στην αίτηση που κατέθεσε για την υπαγωγή της στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα, ανέρχονται σε 153,054 εκατ. ευρώ, ο κύριος όγκος των οποίων αφορά σε δάνεια προς τις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες ωστόσο συναίνεσαν (ποσοστό 54,9%) στο αίτημα προσωρινής προστασίας και υπαγωγής στο 106 α.

    Αναλυτικότερα, έως τις 31 Αυγούστου 2019 η Creta Farms όφειλε προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 15 εκατ. ευρώ, ποσό 47,55 εκατ. ευρώ αφορούσε κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο προς την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, την Pireaus snf designated activity company, CAIRO Νο3 finance designated activity company. Επιπλέον εμφάνισε υποχρεώσεις ύψους 12,623 εκατ. ευρώ προς την Pireaus snf designated activity company, 9,564 εκατ. ευρώ προς την Εθνική Τράπεζα, 8,028 εκατ. ευρώ προς την Eurobank, 6,352 εκατ. ευρώ προς την Αlpha Βank κ.ά.

    Οι οφειλές της προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία ξεπερνούν τα 12,456 εκατ. ευρώ, ενώ οι εμπορικές υποχρεώσεις έως το συγκεκριμένο διάστημα ανέρχονταν στο ποσό των 26,187 εκατ. ευρώ.

    Στην αίτηση που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου μέσω της οποίας ζήτησε και έλαβε προστασία από τους πιστωτές της, η Creta Farms αναφέρει ότι αφού έλαβε τη δίμηνη προστασία έναντι του συνόλου των πιστωτών της, ζήτησε εξαίρεση από συγκεκριμένες απαγορεύσεις όσον αφορά η διαχείριση περιουσιακών της στοιχείων.

    Συγκεκριμένα πέτυχε να εξαιρεθεί η δυνατότητα παροχής ενεχύρου επί των σημάτων και των αδειών ευρεσιτεχνίας που κατέχει. Παράλληλα, διατήρησε τη δυνατότητα εκχώρησης της απαίτησης που έχει από την εταιρεία Ευρωκρέτα ποσού 8,827 εκατ. ευρώ υπέρ των πιστωτριών τραπεζών προκειμένου οι τελευταίες να παράσχουν στην Creta Farms ενδιάμεση χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ