• Business

    Cosmote, Vodafone, Wind κατέθεσαν τον φάκελο τους στη δημοπρασία για το 5G

    Κωνσταντίνος Μασσἐλος. Πρόεδρος ΕΕΤΤ


    Cosmote, Vodafone και Wind κατέθεσαν στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) τους φακέλους συμμετοχής τους στο διαγωνισμό για τα δικαιώματα χρήσης Ραδιοφάσματος, στις ζώνες των 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz, που θα αξιοποιηθούν από τα δίκτυα 5G.

    Όπως έγραφε το mononews.gr, εφόσον πουληθούν όλες οι προς διάθεση φασματικές περιοχές το συνολικό τίμημα που θα καταβάλουν οι τρεις πάροχοι Cosmote, Vodafone και Wind για τις άδειες 5G θα διαμορφωθεί σε 367,319 εκατ. ευρώ (με βάση τις τιμές εκκίνησης της δημοπρασίας).

    Οι συμμετέχοντες θα έχουν περιθώριο για τη υποβολή ενστάσεων έως 3/11/2020, ενώ η απόφαση της ΕΕΤΤ επί των ενστάσεων και η ανακοίνωση οριστικού καταλόγου προεπιλογής και αποστολή των Δελτίων Συμμετοχής έχει οριστεί για τις 11/11/2020. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου 2020.

    Οι πάροχοι που θα αδειοδοτηθούν υποχρεούνται εντός 3 ετών να καλύψουν με ευρυζωνικές υπηρεσίες (ονομαστικός ρυθμός μετάδοσης τουλάχιστον 100 Mbps στην καθοδική ζεύξη) γεωγραφικές περιοχές που κατοικεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού και το 60% των εθνικών οδών, των αυτοκινητόδρομων και του σιδηροδρομικού δικτύου, Αθήνα – Πάτρα και Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

    Για την καταβολή του εκπλειστηριάσματος έχουν δοθεί δύο επιλογές: Η μία είναι η καταβολή του 100% τοις μετρητοίς εντός 10 ημερών από την απόφαση της ΕΕΤΤ με την οποία ανακηρύσσονται υπερθεματιστές και η δεύτερη το 30% του εκπλειστηριάσματος τοις μετρητοίς εντός δέκα 10 ημερών και το υπολειπόμενο 70% σε 9 ετήσιες δόσεις, προσαυξημένες με το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου δωδεκάμηνης διάρκειας προσαυξημένο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, με ημερομηνία πρώτης καταβολής την 10η Ιανουαρίου 2024.

    Η Ελλάδα ολοκληρώνει την τεχνική προετοιμασία για τα δίκτυα 5G

    Ξεκινά σταδιακά και από τις 6 Νοεμβρίου η διαδικασία απόδοσης του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ανάπτυξη και λειτουργία των δικτύων 5G σε όλη τη χώρα.

    Με τη διαδικασία του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ η περιοχή ραδιοσυχνοτήτων των 700 MHz αποδεσμεύεται από τους παρόχους επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής (δηλαδή την ΕΡΤ και την Digea) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη των νέας γενιάς δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

    H συγκεκριμένη διαδικασία βασίζεται στον Χάρτη Συχνοτήτων που σχεδιάστηκε υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και επικυρώθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιου Πέτσα (ΦΕΚ Β’ 1752, 07.05.2020).

    Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα, η αποδέσμευση θα ξεκινήσει στις 6 Νοεμβρίου από την περιοχή του Β. Αιγαίου και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ακολουθήσει τα Δωδεκάνησα, η Σάμος, η Ικαρία και οι Κυκλάδες. Οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών, όπως και των υπολοίπων περιοχών της χώρας όπου η απόδοση του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ θα πραγματοποιηθεί εντός του 2021, θα πρέπει να προχωρήσουν σε επανασυντονισμό του τηλεοπτικού τους δέκτη.

    Η διαδικασία της μετάβασης θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 με τελευταία περιοχή στην οποία θα αποδεσμευτούν οι ραδιοσυχνότητες των 700 MHz να είναι η Κρήτη. Για τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Αττικής η μετάβαση προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου 2021 και 10 Αυγούστου 2021 αντίστοιχα.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ