• Business

    Ασκήσεις αισιοδοξίας από Coca Cola , ΟΠΑΠ , ΟΤΕ και Motor Oil


    Απώλειες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών με τις τράπεζες να υποχωρούν σημαντικά.  Η Eurobank κατέγραψε απώλειες 8,60%, η Πειραιώς έκλεισε στο -7,25%, η Εθνική στο -5,24%, ενώ η Alpha Bank περιόρισε τις απώλειες της στο -1,16%. Η εικόνα αυτή αποτελεί σαφώς συνέχεια του χθεσινού -4,24% στον τραπεζικό δείκτη, καθώς και του κακού ξεκινήματος του Απριλίου, κατά τον οποίο ο κλαδικός ήδη καταγράφει απώλειες άνω του 14,5%. Βέβαια υπήρχαν και οι μετοχές που έδωσαν ανάσα αισιοδοξίας στο σύστημα (ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ) . Στο τέλος περιορίστηκε σημαντικά η νευρικότητα των επενδυτών που τροφοδοτείται από την αβεβαιότητα για το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.

    Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,83% στις 548,83 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 542-555 μονάδων ή από το +0,38% έως το -2,01%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,10 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 86,08 εκατ. τεμάχια, ενώ διακινήθηκαν 30 χιλ. τεμάχια μέσω μιας προσυμφωνημένης πράξης στη Folli Follie.

    “Κύριος υπεύθυνος” για τη σημερινή εικόνα του Χ.Α. ήταν κυρίως ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος βρέθηκε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση σε κλοιό πιέσεων. Oι τράπεζες παραμένουν δέσμιες της εκκρεμούσας αξιολόγησης, ενώ οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία κάνουν λόγο για ύφεση και το 2016.

    Το θετικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν ότι το ΧΑ κατάφερε να διαφυλάξει το εύρος διακύμανσης πάνω από τις 540 μονάδες, επίπεδο που εάν χαθεί μπορεί να οδηγήσει την αγορά προς την περιοχή των 500-520 μονάδων. Και μπορεί αυτή η συμπεριφορά να υποβοηθείται από ορισμένους δεικτοβαρείς τίτλους, όπως η ΕΕΕ,

    Για ένα τέτοιο σενάριο πάντως τα μηνύματα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η διαπραγμάτευση, άλλωστε, βρίσκεται σε αδιέξοδο και η αξιολόγηση “στον αέρα”, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω το όριο της 22ης Απριλίου, το οποίο εκτός συγκλονιστικού θετικού απροόπτου, μοιάζει ήδη να έχει χαθεί. Πλέον, οι εκτιμήσεις για ένα έκτακτο Eurogroup στο τέλος του Απριλίου ή στις αρχές του επόμενου μήνα, όλο και αυξάνονται.

     Άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Τέρνα Ενεργειακή. ΟΛΠ και Grivalia, ενώ άνω του 1% η πτώση σε Jumbo, Βιοχαλκο και Ελληνικά Πετρέλαια.  Σημαντικά περιόρισαν τις απώλειες τους στο τέλος οι μετοχές των Τιτάν, Μυτιληναίος, Λάμδα, ΜΕΤΚΑ και Aegean, ενώ κατάφεραν το θετικό πρόσημο οι μετοχές των ΟΠΑΠ και Folli Follie.

    Τα ισχυρά στηρίγματα 

    Ισχυρά στηρίγματα, όμως, παρείχαν οι μετοχές των ΟΤΕ (+1,50%), ΔΕΗ (+1,05%), Motor Oil (+2,51%) και η ΕΕΕ, η οποία έκλεισε με κέρδη 3,10%.  Στον Mid Cap τώρα, σήμερα ήταν η ημέρα της διόρθωσης για την Αττικής, η οποία μετά από ένα τριήμερο υψηλών κερδών, έκλεισε με απώλειες 11,85%. Απώλειες 5,80% και για τη MIG, η Frigoglass έκλεισε στο -3,75% και οι μετοχές των Autohelass, Ιντρακατ, Πλαίσιο και Υγεία με απώλειες άνω του 2%. Θετική, από την άλλη, η παρουσία της Ιντραλοτ, η οποία έκλεισε με κέρδη 1,96% και με τον όγκο της στις 376 χιλ. τεμάχια.



    ΣΧΟΛΙΑ