• Business

    CMBlu Energy AG -Viohalco: Συζητήσεις για κοινή επένδυση 50 εκατ. ευρώ στην κατασκευή βιομηχανικών μπαταριών

    Ιωάννης Στασινόπουλος (Viohalco) - Peter Geigle (CMBlu Energy)

    Ιωάννης Στασινόπουλος (Viohalco) – Peter Geigle (CMBlu Energy)


    Σε προχωρημένες συζητήσεις με τη γερμανική CMBlu Energy AG για κοινή επένδυση για τη δημιουργία νέας μονάδας που θα παράγει βιομηχανικές μπαταρίες στην Ελλάδα βρίσκεται η Viohalco, αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της Viohalco είναι η επένδυση να γίνει στη βόρεια Ελλάδα και το πιθανότερο είναι η συμμετοχή της στην κοινοπραξία να αφορά στην Holding και όχι σε κάποια από τις θυγατρικές της.

    Εκτιμάται ότι η επένδυση για το νέο εργοστάσιο θα είναι της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή της Viohalco θα είναι μειοψηφική.

    Εφόσον η συμφωνία ολοκληρωθεί, εκτιμάται ότι χρειάζονται δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της νέας μονάδας.

    Σημειώνεται ότι μέσα στο 2024, το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζει αναθεώρηση του Αναπτυξιακού Νόμου, προκειμένου να αυξήσει τη βαρύτητα στα επενδυτικά σχέδια που αφορούν εξοπλισμό ενεργειακής μετάβασης, έρευνα και ανάπτυξη και εξαγωγικό προσανατολισμό.

    Η στρατηγική της Viohalco, με την κίνηση αυτή είναι διττή: Από τη μια να ξεκινήσει την παραγωγή  στην Ελλάδα μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας, για τις οποίες θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση στην ελληνική αγορά ώστε να μείνει η αξία της μεγάλης αυτής αγοράς που θα δημιουργηθεί στη χώρα. Και από την άλλη να παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις στην μπαταρία, με στόχο την παραγωγή μπαταριών για όλες τις βιομηχανίες του ομίλου, καθώς η αποθήκευση ενέργειας θα παίξει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια για μείωση του κόστους της ενεργοβόρου βιομηχανίας.

    Ποια είναι η CMBlu Energy

    Η CMBlu Energy, με έδρα στο Alzenau της Γερμανίας, έκανε την εμφάνισή της το 2011. Χρηματοδοτήθηκε με 100 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή εταιρεία τεχνολογίας Strabag, αυξάνει την παραγωγή της και έχει συμβόλαια με μεγάλες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού. Αναπτύσσει και παράγει μπαταρίες υψηλής απόδοσης και, όπως αναφέρει τα συστήματά της είναι πλήρως ανακυκλώσιμα, απαλλαγμένα από σπάνια μέταλλα, ενώ μπορούν να αποθηκεύουν και να παρέχουν ενέργεια για 2-3 φορές περισσότερο χρόνο ανά κύκλο απ’ ό,τι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες αναπτύσσονται για τετράωρη διάρκεια, ιδίως στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Αριζόνα και η Καλιφόρνια.

     Η CMBlu, που κατασκευάζει οργανικές μπαταρίες ροής και παρά τον ευρωπαϊκή της αφετηρία, δραστηριοποιείται και στις ΗΠΑ.

    Η εταιρεία διαφοροποιείται, σύμφωνα με τον Ben Kaun, πρόεδρο του αμερικανικού τμήματος της CMBlu Energy, καθώς χρησιμοποιεί υγρούς ηλεκτρολύτες με στερεά συστατικά για να συμπιέσει περισσότερη αποθήκευση ενέργειας στο φυσικό της αποτύπωμα. Και με την επιλογή οργανικών συστατικών, η CMBlu αποφεύγει τη χρήση των συχνά αμφιλεγόμενων ορυκτών στα οποία βασίζονται οι κύριες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

    «Μεταβαίνουμε από μια οικονομία ορυκτών καυσίμων σε μια οικονομία ΑΠΕ και μετάλλων», δήλωσε ο Kaun. «Αυτό που κάνουμε εμείς εδώ στην CMBlu Energy είναι να χρησιμοποιούμε ένα επαναφορτιζόμενο πολυμερές πλαστικό. Μπορούμε να κατασκευάσουμε το πλαστικό και να το ανακυκλώσουμε». Όσον αφορά την ευρωπαϊκή της παρουσία, το πρώτο εμπορικό έργο που χρησιμοποίησε την τεχνολογία της σε κλίμακα τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους και επρόκειτο για ένα αιολικό και ηλιακό πάρκο στην Αυστρία. Παράλληλα, κατασκευάζει ένα αυτοματοποιημένο πιλοτικό εργοστάσιο στο Alzenau της Γερμανίας.

    Ιδρυτή και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Dr. Peter Geigle ο οποίος διαθέτει εμπειρία 25 και πλέον ετών στη βιοτεχνολογία και την ιατρική ενώ έχει ιδιαίτερες γνώσεις στις start – up.



    ΣΧΟΛΙΑ