• Business

    Viohalco: Επενδύσεις €300 εκατ. το 2023 – Ανθεκτική χάρη στη Cenergy

    Γιάννης Στασινόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Viohalco (ΕlvalHalcor)

    Γιάννης Στασινόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Viohalco (ΕlvalHalcor)


    Ανθεκτικότητα επέδειξαν τα μεγέθη της Viohalco, στο πρώτο εξάμηνο, επηρεασμένα από τη μειωμένη ζήτηση στην Ευρώπη.

    Η εταιρεία συνεχίζει τις επενδύσεις και φέτος και αναμένεται, αναφέρουν πηγές,  ότι συνολικά θα επενδύσει 300 εκ ευρώ στις μονάδες της, παρά τη μακροοικονομική αβεβαιότητα, με   στόχο τη συνεχή βελτίωση των επιδόσεών της.

    Η ισχυρή παραγωγική βάση, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και το εκτεταμένο ανεκτέλεστο υφιστάμενων έργων και νέων αναθέσεων, είχαν σαν αποτέλεσμα μικρή μείωση εσόδων στο εξάμηνο στο 6,5%. Όπως αναφέρεται, η ευρωπαϊκή αγορά επέδειξε αδυναμία στη ζήτηση στο πρώτο εξάμηνο, ενώ η ελληνική αγορά κινήθηκε ανοδικά, ωστόσο αποτελεί μικρό μέρος των εσόδων της κυρίως εξαγωγικών εταιρειών του ομίλου Viohalco.

    Στο δεύτερο εξάμηνο, η αγορά δε διαφοροποιείται σημαντικά καθώς αναμένεται ότι θα συνεχιστούν οι απαιτητικές συνθήκες του πρώτου εξαμήνου με τη μειωμένη ζήτηση για τα προϊόντα των κλάδων αλουμινίου και χάλυβα.

    Η μειωμένη τιμή των μετάλλων, μείωσε την αποτίμηση των αποθεμάτων της και δημιούργησε λογιστικές ζημιές που μείωσαν την κερδοφορία του εξαμήνου. Ωστόσο, ταυτόχρονα λειτούργησαν θετικά για την εταιρεία, που χρειάστηκε λιγότερο κεφάλαιο κίνησης για την εξασφάλιση πρώτων υλών, σε μια συγκυρία με πολύ αυξημένο κόστος χρήματος.

    Σημαντική η συνεισφορά της Cenergy

    Παρά τη χαμηλότερη ζήτηση στην Ευρώπη, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και του πληθωρισμού η καλή πορεία της Cenergy και η σταθερή ζήτηση για τα προϊόντα του κλάδου καλωδίων και  σωλήνων χάλυβα.

     Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 3,4 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 6,5% (πρώτο εξάμηνο 2022: 3,6 δισ. ευρώ) κυρίως λόγω της χαμηλότερης ζήτησης στους κλάδους αλουμινίου και χάλυβα, καθώς και των χαμηλότερων τιμών μετάλλων, εξισορροπήθηκε όμως από τις ισχυρές επιδόσεις των κλάδων καλωδίων και σωλήνων χάλυβα.

    • Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 269 εκατ. ευρώ έναντι 355 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2022. Η κάμψη του κύκλου εργασιών και οι πληθωριστικές πιέσεις υπήρξαν οι κύριες αιτίες της μείωσης αυτής. Το ενοποιημένο EBITDA μειώθηκε στα 225 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο
    2022: 412 εκατ. ευρώ).

    • Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 61 εκατ. ευρώ έναντι 293 εκατ. ευρώ κατά  πρώτο εξάμηνο του 2022, έχοντας περαιτέρω επηρεαστεί από τα αυξημένα επιτόκια.

    Διαβάστε επίσης:

    Viohalco: Στα 3,4 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών στο πρώτο εξάμηνο

    Παναγιώτης Σκιαδάς (Viohalco): Χρειάζεται μεταμόρφωση όλης της αλυσίδας αξίας για να φτάσουμε σε πράσινα κτίρια

    Noval Property: Πράσινο φως σε reverse split και ΑΜΚ



    ΣΧΟΛΙΑ