• Business

    Citi: Τι δείχνουν για τις αγορές, οι δείκτες ευφορίας και πανικού

    • NewsRoom
    Tobias Levkovich CITI

    Tobias Levkovich, CITI


    Πρώτη φορά στην ιστορία που οι δείκτες ευφορίας έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ.

    Οι τελευταίοι μήνες μπορούν να χαρακτηριστούν ως μια περίοδος πρωτοφανούς αισιοδοξίας στην αγορά και απόλυτης ευφορίας.

    Οι εκθέσεις των επενδυτικών οίκων είναι χαρακτηριστικές

    1 Δεκεμβρίου 2020: Η ευφορία της αγοράς ξεπερνά τα επίπεδα Dot Com: Τι πρέπει να κάνει ένας επενδυτής; 

    2 Δεκεμβρίου 2020: Η Citi προειδοποιεί για την πιο «μεγάλη ευφορία» της αγοράς από την εποχή της Dot Com Bubble 

    6 Δεκεμβρίου 2020: Η JPMorgan προειδοποιεί ότι το πλήθος των συναλλαγών και η μαζική ευφορία είναι οι μεγαλύτερες απειλές για τις αγορές 

    15 Δεκεμβρίου: Με βάση την πορεία της Wall Street Euphoria ενεργοποιείται το πρώτο BofA “Sell Signal” από τον Φεβρουάριο του 2020 

    17 Δεκεμβρίου: Η ευφορία έχει εκτοξευθεί στην κλίμακα 11: Futures, Global Markets, Bitcoin ανακάμπτουν καθώς συνεχίζεται η πίεση του δολαρίου….

    Όμως, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν, η ευφορία περιοριζόταν πάντα από το ανώτατο όριο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της ανικανοποίητης αγοράς στην φούσκας των εταιριών νέας τεχνολογίας dot com, η πρώτη εβδομάδα του 2021 έσπασαν όλα τα ρεκόρ.

    Όπως δείχνει το τελευταίο μοντέλο Citi Panic / Euphoria, το Panic / Euphoria αυτής της εβδομάδας σημείωσε άνοδο στο 1,83 έναντι του 1,69 που είχε αναθεωρηθεί προς τα πάνω την προηγούμενη εβδομάδα. 

    Τι σημαίνει αυτό

    Είναι απλό: όπως γράφει ο chief investment strategist της Citi, Tobias Levkovich, όταν εξετάζει τις αποδόσεις της αγοράς υπάρχει τώρα μια «ιστορική πιθανότητα πτώσης των αγορών τους επόμενους 12 μήνες κατά 100%». 

    Σύμφωνα με την Citi με βάση τα μοντέλα κερδών και με αποκλίσεις κάτω από τον μέσο όρο των 40 ετών, η πιθανότητα υψηλότερων αγορών σε ένα χρόνο είναι 88% με βάση τα ιστορικά στοιχεία.

    Έτσι στο 100% έχει φθάσει η πιθανότητα διόρθωσης και 88% πιθανότητα ανάκαμψης των αγορών

    pastedGraphic.png

    Τι αναφέρει η JP Morgan

    Δεν είναι μόνο η Citi που εκπλήσσεται από την ευφορία της αγοράς.

    Στην τελευταία του έκθεση Flows and Liquidity της JP Morgan, η τράπεζα  εστιάζει στην ευφορία και ανθεκτικότητα της αγοράς, που οδηγείται από – τι άλλο – από τους μικροεπενδυτές

    Η νίκη των δημοκρατικών πρόσθεσε περισσότερο καύσιμο στις αγορές κινδύνου και ώθησε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ σε νέα υψηλά. 

    Ούτε οι βίαιες σκηνές από το Καπιτώλιο, ούτε τα πιθανά αρνητικά στοιχεία από την υπεροχή των δημοκρατικών, δηλαδή οι φορολογικές αυξήσεις και οι αυστηρότεροι κανονισμοί, κατάφεραν να αναστατώσουν τις αγορές μετοχών. 

    Οι αγορές κινδύνου παρουσίασαν παρόμοια ανθεκτικότητα τον Δεκέμβριο 2020.

    Σύμφωνα με την JPMorgan, αυτή η αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα των αγορών μετοχών έχει απάντηση. 

    Οι κεντρικές τράπεζες, ή μάλλον ρευστότητα, που υπάρχει αποτελούν τις νέες Σειρήνες κατά την αρχαία ελληνική μυθολογία για τους μικροεπενδυτές. 

    Οι μικροεπενδυτές ιδίως εκείνων των νεότερων ομάδων, αποτελούν την νέα δύναμη της Wall Street. 

    Κατά την JP Morgan υπάρχει μεγάλη ευφορία στις αγορές που συντηρούν και οι μικροεπενδυτές. 

    Η JPMorgan εξέτασε τους έξι κύριους χώρους εξωχρηματιστηριακής αγοράς που χρησιμοποιούνται: Virtu Americas LLC, Citadel Execution Services, υπηρεσίες εκτέλεσης G1, Two Sigma Securities LLC, Wolverine Securities LLC και UBS Securities LLC. 

    Τα διαγράμματα δείχνουν ότι το συνολικό μερίδιο σε συναλλαγές OTC (Over the Counter)αυξάνεται. 

    Η J P Morgan καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα ρεκόρ ευφορίας οφείλονται στη «δύναμη ρευστότητας» – δηλαδή στις κεντρικές τράπεζες και στον τελευταίο γύρο δημοσιονομικών κινήτρων δηλαδή τα 2.000 δολάρια που θέλουν να δώσουν οι δημοκρατικοί ανά αμερικανό πολίτη.

    pastedGraphic_1.png

    pastedGraphic_2.png



    ΣΧΟΛΙΑ