• Business

    Χρηματιστήριο Αθηνών: Βουτιά 12% σε έξι συνεδριάσεις


    Απώλειες σχεδόν 12% μέσα σε έξι συνεδριάσεις καταγράφει ο γενικός δείκτης του ΧΑ, καθώς και σήμερα οι πωλητές επικράτησαν οδηγώντας την εγχώρια αγορά σε νέα σημαντική υποχώρηση, την ώρα μάλιστα, που οι ευρωπαϊκές αγορές ανέκαμψαν από τις πιέσεις των προηγούμενων ημερών.

    Χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν ότι στους αρνητικούς εξωγενείς παράγοντες που δημιούργησαν το άσχημο κλίμα των τελευταίων ημερών -φόβοι για ενδεχόμενο Brexit- ήρθαν να προστεθούν και οι εγχώριες ειδήσεις που απογοήτευσαν την αγορά, όπως η έκθεση νομισματικής πολιτικής του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερβολική, όπως τη χαρακτηρίζει, έμφαση που έχει δοθεί στην αύξηση των φόρων. Παράλληλα, η έκθεση κάνει λόγο για ύφεση 0,3% το 2016.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,02% στις 575,52 μονάδες, ενώ σημείωσε υψηλότερη τιμή στις 599,80 μονάδες (+1,07%) και χαμηλότερη στις 575,40 μονάδες (-3,04%). Ο τζίρος ανήλθε στα 56,09 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,74%, στις 154,78 μονάδες, ενώ απώλειες 1,87% σημείωσε ο Mid Cap. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 4,86% στις 41,90 μονάδες.

    Με βάση  την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr, που παρουσιάζει καθημερινά πως διαμορφώνεται η περιουσία των μετόχων των εταιριών που είναι είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών,  στους χαμένους βρέθηκαν ο John Paulson μέτοχος των Alpha και Πειραιώς, ο Mr Jumbo Απόστολος Βακάκης και ο Ανδρέας Κανελλόπουλος (Τιτάν).  Αντίθετα, στους κερδισμένους βρέθηκαν ο Xρήστος Γεωργακόπουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης, και οι Κωνσταντίνος και Ευφημία Χαλιωρή  της Πλαστικά Θράκης.

    Αυξημένες διακυμάνσεις σημείωσαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Μάλιστα, ο δείκτης του κλάδου έφτασε να καταγράφει κέρδη 3,91% και τελικά έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 4,85%. Η Alpha Bank υποχώρησε κατά 6,50%,  η Εθνική υποχώρησε κατά 2,16%, η Eurobank υποχώρησε κατά 3,70% και η Πειραιώς έχασε ποσοστό 5,26%.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Τιτάν σημείωσε πτώση 7,14%, απώλειες άνω του 5% κατέγραψαν οι ΟΤΕ και Μυτιληναίος, ακολούθησε η Βιοχάλκο με πτώση 4,29%. Με πτώση άνω του 3% τερμάτισαν οι μετοχές ΕΛΠΕ, Jumbo, Aegean, Lamda, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ.

    Πτώση άνω του 2% κατέγραψαν οι ΕΕΕ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ και ΓΕΚ Τέρνα. Μόνο η ΕΥΔΑΠ έκλεισε με θετικό πρόσημο και οριακά κέρδη 0,35%, ενώ αμετάβλητη παρέμεινε η Τέρνα Ενεργειακή.

    Στον Mid Cap,  απώλειες άνω του 6% σημείωσαν οι μετοχές  Ελληνικά Καλώδια, Ιατρικό, Centric, MIG και Σωληνουργεία Κορίνθου. Αντίθετα, κέρδη 11,43% κατέγραψε η Ευρωπαϊκή Πίστη με μόλις 10 τεμάχια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/leonidas-mpompolas-apo-zimies-se-kerdi-girise-ellaktor/53721

     



    ΣΧΟΛΙΑ