• Business

    Χαβάη: Βουτιά 40% στις μετοχές της ενεργειακής Electric Industries

    • Bloomberg
    Πυρκαγιές στη Χαβάη

    Πυρκαγιές στη Χαβάη (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Βυθίστηκαν 40% σήμερα το πρωί οι μετοχές της Hawaiian Electric, λόγω ανησυχίας ότι οι εγκαταστάσεις της ενδέχεται να συνδέονται με τις φονικές πυρκαγιές στο Μάουι, αλλά και τις δηλώσεις από την Wall Street που ανέφεραν ότι η επιχείρηση γνώριζε εδώ και χρόνια για την πιθανότητα πυρκαγιάς στην περιοχή.

    Οι μετοχές υποχώρησαν στα 19,58 δολάρια στις προσυνεδριακές συναλλαγές.

    Σημειώνεται ότι η Hawaiian Electric, η οποία εξυπηρετεί και το Maui, έχει δεχθεί επικρίσεις τις τελευταίες ημέρες, διότι δεν διέκοψε την ηλεκτροδότηση παρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων ότι ξηροί, θυελλώδεις άνεμοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρές συνθήκες πυρκαγιάς.

    Παράλληλα, οι δικηγόροι των εναγόντων εξετάζουν από κοντά τον εξοπλισμό της εταιρείας, προκειμένου να διαπιστώσουν την πιθανή πηγή ανάφλεξης, ενώ  σχεδιάζουν να υποβάλουν αγωγές αυτή την εβδομάδα.

    Η γενική εισαγγελέας της Χαβάης Αν Λόπεζ δήλωσε την Παρασκευή ότι ξεκινά έρευνα για τον τρόπο που αντέδρασαν οι Αρχές στην είδηση των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες σκότωσαν περισσότερους από 90 ανθρώπους.

    Ωστόσο, οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν έχουν προσδιορίσει το λόγο που προκλήθηκαν οι πυρκαγιές, ενώ η Hawaiian Electric ανέφερε ότι δεν έχει πληροφορίες για την πιθανή αιτία.

    Σημειώνεται ότι ο κίνδυνος πυρκαγιών από γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί σε περιοχές των ΗΠΑ, καθώς η κλιματική αλλαγή δημιουργεί θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες σε περιοχές της χώρας.

    Η PG & E, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Καλιφόρνια, οδηγήθηκε σε πτώχευση το 2019, όταν ο κατεστραμμένος εξοπλισμός της πυροδότησε μερικές από τις χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της πολιτείας.

    Έκτοτε, εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στην Καλιφόρνια, το Όρεγκον και τη Νεβάδα αποφάσισαν να διακόπτουν προληπτικά την παροχή ρεύματος όταν ισχυροί, ξηροί άνεμοι ενδέχεται να οδηγήσουν σε φονικές πυρκαγιές.

    Σύμφωνα με την Hawaiian Electric, η εταιρεία  εξυπηρετεί το 95% των 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων της Χαβάης στα νησιά Oahu, Maui, Hawaii, Lanai και Molokai.

    Ιδρύθηκε το 1891 και όπως υποστηρίζει, δεσμεύεται να ενδυναμώσει τους πελάτες και τις κοινότητές της, παρέχοντας οικονομικά προσιτή, αξιόπιστη, καθαρή και βιώσιμη ενέργεια.

    Σημειώνει ακόμη ότι η ζήτηση για ενέργεια που έχει τροφοδοτήσει την ανάπτυξη των νησιών της Χαβάης καλύπτεται από την Hawaiian Electric για πάνω από έναν αιώνα.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία δεσμεύεται να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες και να αναζητά καθαρές τοπικές πηγές ενέργειας προς όφελος των οικογενειών και των επιχειρήσεων, οι οποίες πρόκειται να εγκατασταθούν στη Χαβάη στο μέλλον.

    Διαβάστε επίσης: 

    Πυρκαγιές στη Χαβάη: Τουλάχιστον 96 νεκροί – Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους

    Telegraph-Daily Mail: Το όνειρο του Λόρδου Rothermere και το σχέδιο συγχώνευσης

    Intrakat: Ακόμη 500.000 μετοχές απέκτησε η WINEX του Αλέξανδρου Εξάρχου



    ΣΧΟΛΙΑ