• Business

    Daily Mail – Telegraph: Το όνειρο του Λόρδου Rothermere και το σχέδιο συγχώνευσης

    • Μαρία Βε

    Lord-Rothermere (Πηγή: REUTERS)


    Με την εξαγορά της Telegraph «φλερτάρει» ο ιδιοκτήτης της Daily Mail και πρόεδρος της General Trust, Λόρδος Rothermere, σε ένα mega deal που σε περίπτωση που ολοκληρωθεί, θα τον καταστήσει έναν από τους πανίσχυρους μεγιστάνες των βρετανικών media.

    Ο Λόρδος Rothermere, ο οποίος προχώρησε σε delisting της DMGT από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου μετά από 90 χρόνια (ρεκόρ), στις αρχές του περασμένου έτους, βρίσκεται τώρα σε συζητήσεις με υποψήφιους επενδυτές, προκειμένου να υποστηριχθεί μια προσφορά για τις εφημερίδες του ομίλου της Telegraph.

    Φαίνεται μάλιστα ότι διεξάγει συνομιλίες με αρκετούς επενδυτές, μεταξύ των οποίων και ένα fund με έδρα τη Μέση Ανατολή.

    Πηγές δήλωσαν αυτό το Σαββατοκύριακο ότι οι μεμονωμένοι εξωτερικοί επενδυτές είναι απίθανο να κατέχουν περισσότερο από το 20% των τίτλων της Telegraph, εάν αποτελούσαν μέρος μιας κοινοπραξίας με τον ιδιοκτήτη της Daily Mail.

    Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα

    Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της DMGT αναφέρει ότι: «Έχουμε συζητήσει με πολλούς επενδυτές σχετικά με τις πιθανές συνέργειες μεταξύ της DMG Media και της Daily Telegraph και έχουμε εκφράσει το ενδιαφέρον μας για την Lloyds Banking Group, ωστόσο, δεν έχουμε κάτι επίσημο».

    Η συγκεκριμένη δήλωση, αποτελεί την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση της επιδίωξης του Λόρδου Rothermere, για μια εξαγορά που επιθυμούσε εδώ και πολλά χρόνια.

    Η Lloyds, η οποία ανέλαβε τον έλεγχο των εφημερίδων της Telegraph Group Limited, μετά από μια παρατεταμένη και επίπονη διαπραγμάτευση με τον πρώην ιδιοκτήτη τους – την οικογένεια Barclay – ελπίζει να τις αποτιμήσει σε περίπου 600 εκατομμύρια λίρες, ένα ποσό που θα σήμαινε ένα μεγάλο comeback για την Lloyds.

    Μία δημοπρασία αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, με αγοραστές να αναζητούνται για τις εφημερίδες, καθώς και για το The Spectator, το περιοδικό επικαιρότητας υπό την προεδρία του Andrew Neil, του γνωστού βετεράνου broadcaster.

    Σύμφωνα με το skynews, ο Λόρδος Rothermere είναι ανοιχτός και στην απόκτηση του The Spectator, αν και προτεραιότητά του είναι η αγορά των τίτλων της Telegraph.

    Το ερώτημα τώρα είναι εάν η εξαγορά των «δεξιών» εφημερίδων από την DMGT θα προκαλέσει ζητήματα ανταγωνισμού, αν και αναλυτές αναφέρουν ότι τέτοιες ανησυχίες είναι «πιθανότατα ξεπερασμένες».

    Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, μόνο η National World, ο εκδότης περιφερειακών εφημερίδων με επικεφαλής τον David Montgomery, έναν βετεράνο του κλάδου, έχει δηλώσει δημόσια το ενδιαφέρον του να υποβάλει προσφορά για την Telegraph.

    H «Εύρωστη» ΤMG

    Η προτίμηση του Λόρδου δεν είναι τυχαία, καθώς τον περασμένο μήνα, η Telegraph Media Group (TMG) δημοσίευσε αποτελέσματα του 2022, τα οποία δείχνουν ότι τα κέρδη προ φόρων EBIT, είχαν αυξηθεί κατά 1/3 σε περίπου 39 εκατομμύρια λίρες (πάνω από 45 εκατ. ευρώ).

    Η επιτυχημένη στρατηγική στην συνδρομητική, καθώς και «μία συνεχιζόμενη ισχυρή διαχείριση κόστους», αναφέρθηκαν ως κύριοι λόγοι για την αύξηση των κερδών της εταιρείας.

    «Το όραμά μας είναι να προσεγγίσουμε περισσότερους αναγνώστες επί πληρωμή, ενώ είμαστε σταθερά σε καλό δρόμο για να πετύχουμε τον στόχο 1 εκατομμυρίου συνδρομών το 2023, νωρίτερα από την πρόβλεψή μας για το τέλος του έτους», επισημαίνει ο Nick Hugh, διευθύνων σύμβουλος της TMG.

    Ποιος είναι ο Λόρδος Rothermere

    O Βρετανός επιχειρηματίας με περιουσία 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, Viscount Rothermere του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Jonathan Harmsworth, είναι ο 4ος Viscount Rothermere και κληρονόμος μιας αυτοκρατορίας εφημερίδων και μέσων ενημέρωσης που ιδρύθηκε από τον προπάππου του Harold Sidney Harmsworth τον πρώτο.

    Κρατά σήμερα – εκτός άλλων – τα ηνία της Daily Mail και της DMGT, του βρετανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης που διαθέτει την Daily Mail και DailyMail.com, ως τα πιο αξιοσημείωτα περιουσιακά της στοιχεία.

    Σύμφωνα με υπολογισμούς, κατέχει περίπου το 39% των εθνικών εφημερίδων του Ηνωμένου Βασιλείου που πωλούνται κάθε εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το 29% το 2010.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η DMGT διανέμει περισσότερες από 2 εκατομμύρια έντυπες εφημερίδες την ημέρα τις καθημερινές και σχεδόν 800.000 τις Κυριακές.

    Διαβάστε επίσης: 

    Exor: Απέκτησε το 15% της Philips για 2,6 δισ. ευρώ 

    Mastercard: Αγοράζει μερίδιο σε μονάδα Fintech της MTN αξίας $5,2 δισ.

    ΗΠΑ: Ποιοι λιανοπωλητές κινούν την οικονομία – «Λάμπει» η Walmart



    ΣΧΟΛΙΑ