• Business

    Χαλιορής Vs Λεμπιδάκης: Crash test στα επενδυτικά πλάνα εν μέσω ράλι στις τιμές των πρώτων υλών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χαλιορής Vs Λεμπιδάκης: Crash test στα επενδυτικά πλάνα εν μέσω ράλι στις τιμές των α' υλών

    Κωνσταντίνος Χαλιορής – Ιωάννης Λεμπιδάκης


    H αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών έχει φέρει τα πάνω κάτω στα επενδυτικά πλάνα των επιχειρήσεων.

    Ειδικά στον κλάδο των Πλαστικών, που εκπροσωπούνται από δύο πρωταθλητές της ελληνικής βιομηχανίας, τα Πλαστικά Θράκης της οικογένειας Χαλιορή και των Πλαστικών Κρήτης της οικογένειας Λεμπιδάκη, οι σχεδιασμοί μπορεί να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή.

    Τα επενδυτικά προγράμματα, ειδικά σε ό,τι αφορά στην επέκταση στο εξωτερικό, σε νέες αγορές, τίθενται στο μικροσκόπιο αν όχι υπό αίρεση, κάτι που η αγορά βλέπει από την κίνηση των δύο μετοχών το τελευταίο διάστημα.

    Χωρίς ακόμα να έχει επέλθει ισορροπία στις αποτιμήσεις, τον τελευταίο μήνα η μετοχή των Πλαστικών Κρήτης βρέθηκε μέχρι τα 17 ευρώ για να επανέλθει χθες στα 18, με υψηλό τα 18,40. Η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 492 εκατ. ευρώ, αλλά η μετοχή δεν φημίζεται για την μεγάλη κινητικότητα, ίσως γιατί η διοίκησή της δεν ρίχνει βάρος στο χρηματιστήριο.

    Κατά καιρούς έχουν ακουστεί φήμες για έξοδο από το χρηματιστήριο, κάτι που δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί.

    Από την άλλη, ποιος δεν θυμάται το ράλι των Πλαστικών Θράκης, που ξεκίνησαν από το χαμηλό των 2,5 ευρώ και βρέθηκαν μια ανάσα από τα 9 ευρώ. Στη μετοχή άλλαξαν χέρια χθες 114 χιλιάδες τεμάχια δίδοντας ώθηση 6%, κλείνοντας στα 6,89 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να ανακάμπτει πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ, όταν προ μίας εβδομάδας είχε βρεθεί στα χαμηλά των 630 – 6,40 ευρώ.

    Στην οικονομική έκθεση των Πλαστικών Κρήτης που συνόδευσαν τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ 6μήνου γίνεται γνωστό ότι η κρίση που προκαλείται στην παγκόσμια οικονομία από την κούρσα στις τιμές των πρώτων υλών, δύναται να επηρεάσει το επενδυτικό πρόγραμμα στο εξωτερικό.

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «από τις αρχές του έτους υπάρχει μια έλλειψη πρώτων υλών που προκαλεί την εκτόξευση των τιμών τους, οι οποίες έχουν ήδη αυξηθεί έως και 100% σε σχέση με την ίδια περίοδο της περσινής χρονιάς και έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

    Η Εταιρεία, με την κατάλληλη πολιτική αποθεματοποίησης και αγορών, έχει εξασφαλίσει επάρκεια πρώτων υλών, ενώ παράλληλα προσπαθεί να περνάει στις τιμές πώλησης των προϊόντων το αυξημένο κόστος ώστε να διατηρήσει το μικτό κέρδος.

    Επιπρόσθετα, έχουν αυξηθεί υπέρμετρα τα κόστη μεταφοράς των προϊόντων μας, ιδιαίτερα από την Κίνα προς τις ΗΠΑ και τον Καναδά που αποτελούν τις πιο σημαντικές εξαγωγικές αγορές του εργοστασίου της Σαγκάης, με αποτέλεσμα να συμπιέζονται τα περιθώρια κέρδους της Εταιρείας μας στην Κίνα της Shanghai HiTeC Plastics.

    Εξάλλου, αναμένεται μεγάλη αύξηση στο κόστος ενέργειας που θα επηρεάσει ανοδικά το κόστος παραγωγής το επόμενο διάστημα. Επισημαίνουμε ότι, λόγω περιορισμών και καθυστερήσεων που υπάρχουν στην Κίνα εξαιτίας της πανδημίας, η έναρξη της λειτουργίας του νέου εργοστασίου στην περιφέρεια Anhui μετατέθηκε για το 2022.

    Λόγω του ρευστού διεθνούς περιβάλλοντος ,της αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας και των συνθηκών στην αγορά πρώτων υλών, των μεταφορών και της ενέργειας δεν είναι δυνατόν στην παρούσα φάση να δοθεί έγκυρη πρόβλεψη για τα αποτελέσματα του έτους».

    Είναι προφανές ότι μετά την πανδημία, μία νέα οικονομική κρίση είναι υπαρκτή.

    Από την άλλη, τα Πλαστικά Θράκης, αναγνωρίζουν ότι η στροφή στην παραγωγή μέσων φροντίδας και προσωπικής προστασίας λόγω πανδημίας έδωσαν πνοή στα έσοδα.

    Όπως διαβάζουμε από την οικονομική έκθεση, «τα Κέρδη προ Φόρων (EBT) των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων ανήλθαν σε 62 εκατ. €, αυξημένα κατά 267,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διοίκησης, για το πρώτο εξάμηνο του 2021, τα Κέρδη προ Φόρων σε επίπεδο Ομίλου που σχετίζονται με τα προϊόντα του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές προσωπικής προστασίας και υγείας, ανέρχονται σε 40,9 εκατ. €».

    Ως προς το επενδυτικό πλάνο, «προχωράει ομαλά η υλοποίηση του προγραμματισμένου επενδυτικού πλάνου του Ομίλου. Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου αποφάσισε την υλοποίηση επιπρόσθετου έκτακτου επενδυτικού πλάνου ύψους €25.5 εκ., εκ των οποίων €21,4 εκ. αφορούν στις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Ομίλου στην Ξάνθη και €4,1 εκ. στις επενδύσεις στις εγκαταστάσεις του Ομίλου στη Σκωτία».

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Πού οφείλεται η αντίδραση – Απτόητη η ΔΕΗ, πάρτι στα small caps

    Χρηματιστήριο: Τα blue chips υποχωρούν με μόλις… 200 τεμάχια!



    ΣΧΟΛΙΑ