• Business

    Marathon Venture Capital: Επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη μέσω της Causaly


    Η εταιρεία Causaly, δημιουργός τεχνητής νοημοσύνης για την ανακάλυψη βιοϊατρικών αιτίων και αποτελεσμάτων, είναι η επόμενη επένδυση του Marathon Venture Capital, εκ των επενδυτικών κεφαλαίων του equifund που δραστηριοποιείται έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

    Το συνολικό ύψος της επένδυσης από τη Marathon και άλλους επενδυτές στην Causaly είναι 0,9 εκατ. ευρώ και θα της επιτρέψει να επιταχύνει την ανάπτυξη της πλατφόρμας της, όπως επίσης και την υποστήριξη αρχικών πελατών της όπως η Novartis. Η Marathon ηγήθηκε του γύρου επένδυσης, με τη συμμετοχή «αγγέλων» επενδυτών περιλαμβανομένων των Matt Clifford, Nadav Rosenberg, Charlie Songhurst, Dr. Alexander Moscho και Emerge Education.

    Η Causaly επεξεργάζεται εκατομμύρια επιστημονικών δημοσιεύσεων με τεχνολογίες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, εξάγοντας αυτόματα το σύνολο των συσχετίσεων αιτίου – αποτελέσματος που βρίσκονται σε αυτές. Στη συνέχεια, αποτυπώνει τις συσχετίσεις σε κατάλληλα γραφήματα, μαζί με το σύνολο των αναφορών που τις υποστηρίζουν. Ακόμη, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της να πλοηγηθούν μεταξύ ερωτημάτων, απαντήσεων και σχετικών αναφορών με πολύ εύκολο τρόπο.

    Με την παραπάνω διαδικασία, η Causaly δημιουργεί τεχνητή νοημοσύνη που καθιστά εφικτή την μηχανική ανάγνωση (machine reading). Σήμερα οι ερευνητές ξοδεύουν εβδομάδες ή και μήνες για ημιτελή, ουσιαστικά, μελέτη της βιβλιογραφίας. Η Causaly καθιστά εφικτή, για πρώτη φορά, την άμεση πρόσβαση στο σύνολο της γνώσης, βοηθώντας να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως, «πώς σχετίζεται η νικοτίνη με τον κίνδυνο κατάθλιψης; Ποιες ασθένειες επηρεάζονται από την καφεΐνη; Ποιοι παράγοντες δημιουργούν άσθμα; Ερωτήσεις σαν κι αυτές παραμένουν αναπάντητες από τις κλασικές μηχανές αναζήτησης με λέξεις – κλειδιά.

    Οι Ιωάννης Κιαχόπουλος και Artur Saudabayev ίδρυσαν την εν λόγω εταιρεία με στόχο να δημιουργήσουν ένα αιτιοκρατικό μοντέλο του κόσμου. Ξεκινώντας από τις Βιοεπιστήμες και την Ιατρική, η Causaly έχει ήδη εξάγει περισσότερες από 100 εκατομμύρια συσχετίσεις από δημοσιευμένες επιστημονικές αναφορές.

    Πρόκειται για την 6ηεπένδυση της Marathon (έχει ήδη επενδύσει στις Norbloc, Landoop, CubeRM, Augmenta και Inaccel) με τον εταίρο του επενδυτικού κεφαλαίου, Γιώργο Τζιραλή, να σημειώνει σχετικά ότι «η Causaly μετατρέπει την αναζήτηση αιτιών και αποτελεσμάτων από θεωρητική άσκηση σε πρακτικό εργαλείο. Πιστεύουμε πως πρόκειται να έχουν καταλυτική επίδραση και είμαστε χαρούμενοι που συμμετέχουμε στην διαδρομή τους».



    ΣΧΟΛΙΑ