• Business

    Μαριάννα Λάτση: Σε ποιες ελληνικές startup εταιρείες επενδύει

    Μαριάννα Λάτση

    Μαριάννα Λάτση


    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχουν βρεθεί τα τελευταία τρία χρόνια οι startups τεχνολογίας και πληροφορικής, με την ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό να τις έχουν ανεβάσει στον…αφρό της επιχειρηματικότητας.

    Πολλά ξένα funds, μεγάλοι όμιλοι από το εξωτερικό αλλά και Έλληνες επιχειρηματίες έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στο ελληνικό startup οικοσύστημα, με την Μαριάννα Λάτση να μην αποτελεί εξαίρεση.

    Έχοντας το επιχειρείν στο… αίμα της, η γνωστή επιχειρηματίας μέσω του Family Office, έχει τοποθετηθεί τα τελευταία τρία χρόνια σε εταιρείες τεχνολογίας, δείχνοντας παράλληλα ψήφο εμπιστοσύνης προς όλο το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

    Παρά την τη φετινή πτώση στη χρηματοδότηση κατά 24,5% σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα, το ενδιαφέρον παραμένει μεγάλο, ενώ το 2024 αναμένεται να είναι μια χρονιά πολύ καλύτερη, ενώ αναμένεται να δούμε και νέες εξαγορές.

    Επενδύσεις σε Douleutaras και Neuropublic

    Η πρώτη startup στην οποία επένδυσε το Family Office της Μαριάννας Λάτση μέσα στο 2023 ήταν ήταν η Douleutaras του Ανδρέα Γραμμάτη.

    Τον Απρίλιο του 2023 σήκωσε 5 εκατ. ευρώ, με βασικούς επενδυτές το Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είχε το, το 50% του συνολικού ποσού, ενώ το υπόλοιπο από μια ομάδα σημαντικών επενδυτών μεταξύ των οποίων και ο Απόστολος Αποστολάκης ιδρυτής και partner του επενδυτικού οργανισμού VentureFriends, ο οποίος συμμετείχε και στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης.

    Sponsor της επένδυσης ήταν ο γιος της Μαριάννας Λάτση και του Νίκου Κούρκουλου, Φίλιππος Κούρκουλος Λάτσης, που έχει αναλάβει σημαντικές ανάλογες επενδυτικές πρωτοβουλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

    Στον γύρο χρηματοδότησης επίσης συμμετείχαν ο Lars Rasmussen (συνιδρυτής Google Maps), οι Αιμίλιος Χαλαμανδάρης και Πύρρος Τσιάκουλης (συνιδρυτές Innoetics), ο Θάνος Παπαγγελής (ιδρυτής Epignosis), ο Ιωάννης Μαρτίνος (ιδρυτής Signal Group) και ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος (ιδρυτής Buildium).

    H Douleutaras είναι η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών για το Σπίτι, συνεργάζεται με περισσότερους από 4.200 αξιολογημένους επαγγελματίες σε Ελλάδα και Κύπρο προσφέροντας υπηρεσίες για το σπίτι που καλύπτουν όλες τις κατηγορίες και τους τύπους εργασιών. Έχει εξαπλωθεί στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών της το 2023 εκτιμάται ότι θα είναι κατά 70% υψηλότερη συγκριτικά με το 2022. Η συνολική αξία συναλλαγών του πρώτου εξαμήνου του 2023 ανήλθε στα 20 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 56% σε ετήσια βάση.

    Η τελευταία επενδυτική κίνηση του Latsco Family Office ήταν στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Neuropublic, πρόεδρος της οποίας είναι ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης  και CEO η Ρόζα Γαργαλάκου. Η Neuropublic πρωταγωνιστεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα και εξειδικεύεται στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών υψηλών απαιτήσεων σε Web και Cloud περιβάλλον.

    Η συμμετοχή στο Φαιστός

    Επίσης το Family Office της Μαριάννας Λάτση, εκτός από τις απευθείας επενδύσεις σε startups συμμετέχει και στο Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός, μέσα από το οποίο έχει προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις εταιρειών που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες σχετίζονται με το 5G.

    Μέσω του Phaistos έχει «μπει» σε πάνω από 7 εταιρίες που επικεντρώνουν τις δραστηριότητες τους στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του υπερδικτύου 5G, όπως τις Movandi, EdgeQ, OQ Technology, Matternet, ενώ έχει μπει στην WINGS ICT Solutions, την SafeSize του Άγγελου Σταυράκη που πρόσφατα βραβεύτηκε ως η startup της χρονιάς αλλά και στην Pandas.

    Τον Απρίλιο του 2021, το family office της Μαριάννας Λάτση, μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρείας Obrela Security Industries, ενός από τους πρωτοπόρους στις υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας. Ενώ στον γύρο χρηματοδότησης συμμετείχε και το EOS Capital υπό τη διαχείριση του κ. Απόστολου Ταμβακάκη.

    Η επιτυχία στη Viva του Χάρη Καρώνη

    Βέβαια, η μεγαλύτερη επιτυχία της στο startup οικοσύστημα θα πρέπει να θεωρείται η επένδυση στην Viva Wallet του επιχειρηματία Χάρη Καρώνη.

    Η Μαριάννα Λάτση εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Viva τον Νοέμβριο του 2014, ενώ το 2016 αύξησε το ποσοστό της στο 20%.

    Τον Δεκέμβριο του 2022 έκλεισε το deal εξαγοράς του 48,5% της Viva από τον αμερικανικό «κολοσσό» της JP Morgan έναντι ποσού που ξεπέρασε τα 800 εκατ. ευρώ. Από αυτό το deal το Latsco Family Office, έβαλε στα ταμεία του περίπου 200 εκατ. ευρώ, πουλώντας περίπου το 13%.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι είδε η Μαριάννα Λάτση στη Neuropublic – Νέα επένδυση στην τεχνολογία

    Μαριάννα Λάτση: Η δισεκατομμυριούχος Ελληνίδα με το σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο που ξέρει να λύνει τα προβλήματα εδώ και τώρα



    ΣΧΟΛΙΑ