• Business

    Suezmax: Βουτιά 41,5% στις τιμές των ναύλων. Τι προβλέπουν οι αναλυτές


    Με πτώση έκλεισαν την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου οι τιμές των ναύλων της spot αγοράς για τα δεξαμενόπλοια τύπου suezmax, γράφοντας τον επίλογο μιας εβδομάδας (25 Νοεμβρίου-2 Δεκεμβρίου 2016) που χαρακτηρίστηκε από έντονες πιέσεις για την αγορά των μεταφορών υγρού φορτίου.

    Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ναύλων για τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου τύπου suezmax διαμορφώθηκε 29.300 δολάρια ημερησίως, έχοντας σημειώσει εντυπωσιακή πτώση της τάξεως του 41,5% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (18-25 Νοεμβρίου) που οι ναύλοι είχαν διαμορφωθεί στα 41.500 δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της βρετανικής ναυλομεσιτικής Howe Robinson.

    Στην αναφορά της η ναυλομεσιτική τονίζει μεταξύ άλλων ότι “Μια αδύναμη εβδομάδα τελείωσε κατά τη διάρκεια της οποίας, όλες οι αγορές δέχθηκαν πιέσεις. Ωστόσο, το διαθέσιμο τονάζ αυξήθηκε στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής και οι περιορισμοί στα Στενά των Δαρδανελίων χαλάρωσαν”.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι την Παρασκευή (2 Δεκεμβρίου) τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τιμές των ναύλων στη διαδρομή TD6 – από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο – όπου ο Baltic Exchange κατέδειξε πως οι τιμές WorldScale υποχώρησαν σε WS 104, έναντι WS 109 μια μέρα πριν (Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου).

    Στο μεταξύ, οι διαδρομές από και προς τη Μέση Ανατολή έδειξαν να παρουσιάζουν βελτίωση.

    Η Howe Robinson θεωρεί πως η ερχόμενη εβδομάδα θα φέρει βελτίωση στις τιμές των ναύλων και, όπως τόνισε στην αναφορά της, βασίζει αυτή την αισιόδοξη στάση στο γεγονός ότι πλησιάζουν οι γιορτές, καθώς τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά αποτελούν παραδοσιακά χρονικές περιόδους που οι τιμές σε όλες τις αγορές ενισχύονται και σταθεροποιούνται.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Γεωργιόπουλος: Η νέα επικερδής κίνηση του εφοπλιστή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Β. Μαρινάκης εναντίον Idan Ofer: Στα δικαστήρια για ένα πλοίο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέο τάνκερ για την Ancora, μετά την περσινή έκπληξη με τα suezmaxes



    ΣΧΟΛΙΑ