• Business

    Σκλαβενίτης: έχει βάλει 80 εκατ. για την Μαρινόπουλος και μόλις χθες ορίστηκε δικαστικός εισηγητής

    Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης CEO του Ομίλου ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

    Γεράσιμος Σκλαβενίτης, CEO του Ομίλου Σκλαβενίτης


    Ο Σκλαβενίτης θέλει το δημόσιο μπορεί; Επιτέλους νέα, θετική τροπή φαίνεται να λαμβάνει το εγχείρημα εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, από την Σκλαβενίτης μετά τον ορισμό εισηγητή, χθες, και αφού παρήλθε ανεκμετάλλευτο διάστημα 45 ημερών.  Η υπόθεση αφορά την εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής των Μαρινόπουλος, Ξυνός, Express M και Πειραϊκόν στο άρθρο 106 β&θ του Πτωχευτικού Κώδικα, που δεν είχε χρεωθεί ακόμα σε εισηγητή. Στην αγορά επισημαίνουν ότι η εταιρία θα μπορούσε να λειτουργήσει σχεδόν όλα τα νέα καταστήματα της (καθώς κάποια έχουν εφοδιαστεί με νέα προϊόντα ) αλλά η μη ολοκλήρωση του πορίσματος αποτελεί τροχοπέδη για το όλο εγχείρημα.

    Η ολιγωρία στην ανάθεση της υπόθεσης σε εισηγητή (όπως προβλέπεται από το νόμο) προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, δηλαδή να βγει η εισήγηση, να υπάρξει διάσκεψη της έδρας, να εκδοθεί η απόφαση και αυτή να δημοσιευθεί, είχε προκαλέσει ερωτηματικά στην αγορά.

    Κυρίως σε προμηθευτές οι οποίοι ήλπιζαν ότι θα υπήρχε “φως” μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, προκειμένου να ξεκινήσει η αναμόρφωση του δικτύου της Μαρινόπουλος, να ξεκινήσει κανονικά η τροφοδοσία των καταστημάτων που θα περάσουν στη Σκλαβενίτης και φυσικά οι πληρωμές.

    Ασφυκτικά περιθώρια

    Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι από την ημέρα που ο εισηγητής χρεωθεί την υπόθεση μέχρι την ημέρα της δημοσίευσης αυτής, απαιτείται τουλάχιστον ένας μήνας. Ένας μήνας υπολογίζεται ότι απαιτείται και για τις όποιες τριτανακοπές. Οπότε καλώς εχόντων των πραγμάτων, για να “κλείσει” ο φάκελος και να προχωρήσει η υπόθεση, υπό την προϋπόθεση ότι η απόφαση θα είναι θετική και θα ανάψει το “πράσινο φως” στο deal διάσωσης της Μαρινόπουλος από τον Σκλαβενίτη, απαιτείται ένα δίμηνο.

    Σημειώνεται ότι στο τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου εκπνέει η προθεσμία της 4μηνης προστασίας και ανοίγει ο δρόμος για τυχόν εκτέλεση μέτρων ατομικής ή συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της εταιρείας προς ικανοποίηση απαιτήσεων υποβεβλημένων  πριν από την κατάθεση της συμφωνίας εξυγίανσης.

    Σημειώνεται ότι με βάση το MoU, το χρονοδιάγραμμα του Μηχανισμού Εκταμιεύσεων Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης προέβλεπε την εκταμίευση στις αρχές Σεπτεμβρίου 15 εκατ. ευρώ από τον Επενδυτή (Σκλαβενίτης) για αγορά εμπορευμάτων των εταιρειών της Μαρινόπουλος, 10 εκατ. ευρώ από τους μετόχους για πληρωμή μισθοδοσίας και λοιπών λειτουργικών εξόδων, 15 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες για την εξασφάλιση της ανανέωσης των μισθώσεων ακινήτων και επιπλέον 25 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες για κάλυψη δαπανών.

    Αντίστοιχα, άλλα 7,5 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκαν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου για την κάλυψη των δαπανών του Οκτωβρίου και άλλα 7,5 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του Νοεμβρίου.

    Την όλη υπόθεση βοηθά η δεδηλωμένη πρόθεση Σκλαβενίτη να εξακολουθήσει, με δικά της κεφάλαια, την χρηματοδότηση λειτουργίας της αλυσίδας Μαρινόπουλου για το δίμηνο Δεκεμβρίου 2016 – Ιανουαρίου 2017. Άλλωστε, εντός Δεκεμβρίου αναμένεται η θετική εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που όχι μόνο θα στηρίξει την συμφωνία διάσωσης αλλά και θα περισώσει τις περίπου 11 χιλ. θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σκλαβενίτης: ετοιμάζει με πυρετώδεις ρυθμούς τα νέα καταστήματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: To μεγάλο σχέδιο Σκλαβενίτη: H Μαρινόπουλος θα έχει κέρδη από τον 4ο χρόνο

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Σκλαβενίτης: Ρίχνω στην αγορά 320 εκατ. ευρώ. Τι λέει στο mononews κορυφαία πηγή του CEO της μεγάλης εταιρείας



    ΣΧΟΛΙΑ