• Business

    Ελληνικό χρέος: Πως επηρεάζεται η βιωσιμότητα λόγω FED

    Ελληνικό χρέος: Πως επηρεάζεται η βιωσιμότητα λόγω FED


    Η πρόσφατη απόφαση της Fed να προχωρήσει σε 0,25% αύξηση συμπίπτει με την καθυστέρηση στην αντικατάσταση των κυμαινόμενων επιτοκίων στα δάνεια του EFSF και του ESM προς την Ελλάδα, έχοντας αντίκτυπο στις συζητήσεις για το χρέος.

    Η αντικατάσταση των κυμαινόμενων επιτοκίων στα δάνεια είναι μια δύσκολη και σύνθετη διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει καιρό, καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί η ανταπόκριση των αγορών ως προς τα ποσά και το ύψος των επιτοκίων. Η Fed με την απόφασή της και με τη δήλωση ότι προετοιμάζει άλλες τρεις αυξήσεις μέσα στο 2017 αν κριθεί αναγκαίο, δυσχεραίνει την κατάσταση.

    Tραπεζικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ενώ υπήρχε προσδοκία επίτευξης μεσοσταθμικού σταθερού επιτοκίου της τάξης του 1,2% – 1,3%, αυτή τη στιγμή “αυτό είναι μάλλον αδύνατο πλέον, στο πλαίσιο του διεθνούς περιβάλλοντος που διαμορφώνεται…”.

    Η αβεβαιότητα στις αγορές θα καθορίσει πόσο ψηλότερα μπορεί να φτάσει, και αυτό όταν ο ESM αρχίσει τις σχετικές πράξεις για το κάθε κομμάτι του δανείου που θα αντικαθιστά με σταθερά τα επιτόκιά του στην διάρκεια του 2017.

    Οι προσδοκίες για τη διασφάλιση ενός μεσοσταθμικού 1,5% είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να ικανοποιηθούν. Όπως αναφέρεται, μάλιστα, δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και το 2%, και αυτό αλλάζει το αρχικό προφίλ που είχε σχεδιασθεί από τον ESM σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

    Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες (και ιδιαίτερα αυτές της Αμερικής) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή και την αναδοχή των κινήσεων στις οποίες θα προβεί ο ESM, καθώς – δεδομένων των συνθηκών –  αξιολογούνται ως ιδιαίτερα αποδοτικές.

    Στελέχη της Κομισιόν αναφέρουν πως τυπικά, η ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης δεν μπορεί να καθυστερήσει τη δρομολόγηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων άμεσης παρέμβασης για την ελάφρυνση του χρέους.

    Υπάρχουν, όμως, τρόποι για να την επηρεάσουν αρνητικά, όπως για παράδειγμα τυχόν μονομερείς ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, στις οποίες εντάσσεται και η ανακοίνωση για το έκτακτο επίδομα των χαμηλοσυνταξιούχων.

    Αν και έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το αν το επίδομα παραβιάζει τα δεδομένα του μνημονίου, η σχετική διατύπωση των δανειστών είναι ενδεικτική: δεν επηρεάζει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του  2016 το οποίο και θα επιβαρύνει. Επισημαίνεται, όμως, ότι δεν συμβαίνει το ίδιο και για το 2017 και 2018, σε περίπτωση που επαναληφθεί- δηλωτικό και της απαγορευτικής πρόθεσης που αναμένεται να υιοθετήσει και το Euro Working Group.

    Σύμφωνα με στελέχη της Κομισιόν:

    “είναι περισσότερο βολικό τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους θεσμούς να συζητά κανείς για αυτό (για την αντιπαράθεση σχετικά με το έκτακτο επίδομα), παρά για την επέκταση και ισχυροποίηση του μηχανισμού (του περιβόητου “κόφτη”) διασφάλισης των στόχων για την μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος περίοδο…”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ESM: Ποια είναι τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Aύξηση επιτοκίων στο 0,75% ανακοίνωσε η FED – Εκτόξευση για δολάριο και πτώση για Dow Jones

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έσκασε στα χέρια της κυβέρνησης: Παγώνουν τα μέτρα για το χρέος μετά τις υποσχέσεις Τσίπρα. Τι δηλώνει ο Ντάισελμπλουμ (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ