• Business

    Buffett: Σοκ ο κορωνοϊός, αλλά δεν θα επηρεαστεί η ανάπτυξη – Άχρηστα τα κρυπτονομίσματα

    • NewsRoom
    Warren Buffett

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway


    Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και ανάπτυξης θα παραμείνουν αμετάβλητες από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, υποστήριξε σε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης που έδωσε στο CNBC, ο Πρόεδρος της Berkshire Hathaway, Warren Buffett.

    Με αυτή την πεποίθηση, έκλεισε ο Αμερικανός μεγιστάνας τη συνέντευξή του, έχοντας μιλήσει όχι μόνο για τον κορωνοϊό αλλά και για την αμερικανική οικονομία, τα ομόλογα και τις εκλογές του Νοεμβρίου 2020.

    Για τον κορωνοϊό

    Μεταξύ άλλων ο σοφός της Ομάχα  τόνισε πως, «Αγοράζουμε επιχειρήσεις για να τις έχουμε  για 20 ή 30 χρόνια.  Οι προοπτικές τους λοιπόν σε βάθος χρόνου, όπως και της παγκόσμιας ανάπτυξης, δεν μπορούν να μεταβληθούν από τον κορωνοϊό.” 

    Όπως είπε ο πρόεδρος της Berkshire, μίλησε με τον ιδρυτή της Microsoft Bill Gates για τις προσπάθειες να περιοριστεί η εξάπλωση και ο αντίκτυπος του κορωνοϊού, και η απάντηση που εισέπραξε είναι πως «αυτό στο οποίο ελπίζουν είναι να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο εμβόλιο γρίπης, αλλά αυτή η προοπτική είναι μακριά μας ακόμη. 

    Δεν είναι αδύνατο αλλά είναι μακρινό διευκρίνισε λέγοντας πως ο Bill Gates, ο σύμβουλός του σε θέματα επιστήμης, είναι αισιόδοξος πως η προοπτική είναι να μπορεί ο κόσμος να προλαβαίνει τη γρίπη.

    Και μπορεί τώρα η επιδημία του κορωνοϊού να είναι τρομακτική για την ανθρώπινη φυλή, δεν πρέπει ωστόσο να επηρεάζει τις αποφάσεις του επενδυτικού χαρτοφυλακίου. 

    «Είναι τρομακτική από ανθρώπινης απόψεως, μια πανδημία.  Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να επηρεάσει τις αγορές», δήλωσε.

    Για τις αγορές

    Με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ να βουλιάζει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2016, ο Buffett υπογράμμισε ότι αυτές είναι εντελώς «ασυνήθιστες συνθήκες».

    «Δεν έχει νόημα να δανείζει κάποιος χρήματα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ στο 1,4%, όταν η κυβερνητική πολιτική ανακοινώνει πληθωρισμό 2% ετησίως. 

    Είναι σαν να λέει η κυβέρνηση, ότι θα σου δώσουμε στο 1,4%, θα επιβάλουμε και φόρο βέβαια, και από την άλλη θα υποτιμήσουμε τα χρήματα που επένδυσες κατά 2% ετησίως. 

    Αυτό είναι ανήκουστο πράγμα».

    Ο επικεφαλής του Berkshire Hathaway δήλωσε ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να ψάχνουν αποδόσεις πέραν από το επίπεδο αντοχής τους στον κίνδυνο, ακόμη και αν τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά και τα ομόλογα σαν να είναι, φαινομενικά, η μόνη επένδυση για να σας επιστραφεί η επένδυση ως κέρδος. 

    «Η επιδίωξη αποδόσεων είναι πραγματικά ηλίθια. Αλλά είναι στην ανθρώπινη φύση» είπε χαρακτηριστικά. 

    «Οι άνθρωποι συνηθίζουν να λένε,”Λοιπόν, αποταμίευα όλη μου τη ζωή και μπορώ μόνο να πάρω 1%; Τι να κάνω;  Η απάντησή μου είναι: μάθετε να ζείτε με το 1%, δυστυχώς.» 

    Καθώς η αστάθεια στην αγορά αυξάνεται εξαιτίας του κορωνοϊού, ο Buffett συμβούλευσε να μην λαμβάνονται επενδυτικές αποφάσεις βασισμένες στις καθημερινές κινήσεις. 

    “Δεν αγοράζετε ή πωλείτε την επιχείρησή σας βάσει των σημερινών πρωτοσέλιδων. 

    Αν σας δίνεται η ευκαιρία να αγοράσετε κάτι που σας αρέσει και μπορείτε να το αγοράσετε ακόμα φθηνότερο, έχετε καλή τύχη», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορείτε να προβλέψετε την αγορά διαβάζοντας την καθημερινή ειδησεογραφία».

    Όσον αφορά στην υποχώρηση των futures μελλοντικής εκπλήρωσης, πριν το άνοιγμα των αγορών της Δευτέρας, ο Buffett είπε πως «αυτό είναι καλό για εμάς» (σ.σ. τους επενδυτές). 

    «Είμαστε καθαροί αγοραστές μετοχών με την πάροδο του χρόνου», είπε.  «Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι αποταμιευτές, θα πρέπει να θέλουν την αγορά να μειωθεί.  Θα πρέπει να θέλουν να αγοράσουν σε χαμηλότερη τιμή» κατέληξε.

    Για τις επιχειρήσεις του χαρτοφυλακίου του

    Η Apple είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία χαρτοφυλακίου της Berkshire Hathaway πίσω από τις ασφάλειες και τους σιδηρόδρομους, όπως δήλωσε ο Buffett, αποκαλώντας την εταιρία ως την «καλύτερη επιχείρηση που γνωρίζω στον κόσμο», στην οποία η Berkshire κατέχει περίπου το 5,5%.

    «Αισθάνομαι πολύ καλά για τις τράπεζες που έχουμε. 

    Είναι πολύ ελκυστικοί οι τίτλοι που κατέχουμε σε σχέση με άλλους τίτλους που έχει η εταιρία».

    Οι τράπεζες αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου της Berkshire Hathaway, το οποίο αξίζει περισσότερα από 248 δισεκατομμύρια δολάρια. 

    Η Goldman Sachs, η JPMorgan Chase, η Bank of America, η BNY Mellon και η αμερικανική Bancorp ήταν μεταξύ των 15 μεγαλύτερων μετοχών της Berkshire.

    Αναφερόμενος στην επίδραση του κορωνοϊού σε αυτές, είπε πως χτυπήθηκαν από την επιδημία η Apple και η Dairy Queen, καθώς και η κατασκευάστρια εταιρία χαλιών Shaw Industries.

    Για την οικονομία των ΗΠΑ 

    Ο Buffett είπε ότι «ενώ η οικονομία των Η.Π.Α εξακολουθεί να φαίνεται υγιής, δεν είναι τόσο ισχυρή και ακμαία όσο ήταν πριν από έξι μήνες, χάρη σε ένα συνδυασμό παγκόσμιων ανοιγμάτων και σε ένα ευρύ φάσμα. 

    Καθώς η επιδημία του κορωνοϊού χτυπά τις μετοχές» σύμφωνα με τον Buffett, «επηρεάζει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων μας με έναν τρόπο.» 

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι επιχειρήσεις επηρεάζονται και από πολλά άλλα πράγματα και είπε ότι το πραγματικό ερώτημα είναι πού θα είναι αυτές οι επιχειρήσεις σε πέντε με 10 χρόνια. 

    «Θα έχουν σκαμπανεβάσματα«, αλλά το σημαντικό είναι που θα είναι στο μέλλον.

    Για τις εκλογές του Νοεμβρίου

    Ο Buffett δήλωσε την προτίμησή του και πως θα «ψηφίσει» σίγουρα τον Mike Bloomberg. 

    «Δεν νομίζω ότι η υποστήριξη του Bloomberg από έναν άλλο δισεκατομμυριούχο θα ήταν το καλύτερο πράγμα γι’αυτόν, να ανακοινωθεί.  Αλλά σίγουρα, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να τον ψηφίσω».

    Ο Buffett είπε ότι ενώ είναι δημοκράτης, δεν είναι «δημοκρατικός Δημοκρατικός» και έχει ψηφίσει και υποψήφιους Ρεπουμπλικάνους στο παρελθόν. 

    Όσον αφορά την άνοδο του γερουσιαστή Bernie Sanders στις δημοσκοπήσεις, ο Buffett δήλωσε αινιγματικά πως «θα δούμε τι θα συμβεί».

     Για τα κρυπτονομίσματα

    «Τα κρυπτονομίσματα ουσιαστικά δεν αξίζουν τίποτε», δήλωσε ο Buffett, σημειώνοντας ότι δεν παράγουν τίποτα,  και δεν αποδίδουν χρηματικές επιταγές στους επενδυτές. Αντ ‘αυτού, η αξία τους προέρχεται από την πεποίθηση ότι κάποιος άλλος θα εκτιμήσει πιο ψηλά στο μέλλον. 

    Όσον αφορά την αξία, όμως, ξέρετε είναι απλά μηδενική» εξήγησε.



    ΣΧΟΛΙΑ