• Business

    Θ. Καλαντώνης- Σ. Παπασπύρου: Πώς θα διαχειριστούν τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια ύψους 63,9 δισ. ευρώ

    Θεόδωρος Καλαντώνης. Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Eurobank

    Θεόδωρος Καλαντώνης. Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Eurobank


    Θεόδωρος Καλαντώνης και Σπύρος Παπασπύρου είναι τα πρόσωπα που συντονίζουν τη δράση των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια. Η ανασυγκρότηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών φέρνει δύο υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη στο τιμόνι της κοινής προσπάθειας για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων.

    Υπό την καθοδήγηση του νέου προέδρου της ΕΕΤ Νίκου Καραμούζη, συστήνεται μια ομάδα κρούσης για τα δάνεια στο κόκκινο και συγκεκριμένα τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, τουλάχιστον 50 στον αριθμό, τα οποία αντιστοιχούν σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους άνω των 40 εκ.ευρώ και αφορούν περισσότερες από μία τράπεζες.

    Οι τράπεζες θα συνεδριάζουν κάθε εβδομάδα για να επεξεργάζονται αυτά τα θέματα και να καταλήγουν σε κοινή γραμμή για την αντιμετώπισή τους με επικεφαλής την Τράπεζα Πειραιώς, λόγω μεγέθους και έκθεσης στην αγορά ενώ στο διατραπεζικό Forum Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων που συστήνεται στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, θα προεδρεύει ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Σπύρος Παπασπύρου.

    Αντιστοίχως στην Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων της ΕΕΤ θα προεδρεύει ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης, με αντικείμενο τον συντονισμό των τραπεζών γενικά για την επίλυση των κοινών μη εξυπηρετούμενων δανείων τους και την ενίσχυση της δραστηριότητας σε θεσμικά θέματα σχετικά με τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων.

    Σε μια ακόμη νέα επιτροπή, τη Συντονιστική Επιτροπή των επικεφαλής Οικονομικής Διαχείρισης (ChiefFinancial Officers), θα προεδρεύει ο Γενικός Διευθυντής και CFO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης. Και οι δύο Συντονιστικές Επιτροπές θα αναφέρονται στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΕΤ, η οποία είναι και αυτή που υποβάλλει τις προτάσεις στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης.

    Τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια αφορούν σημαντικούς κλάδους και το σύνολο της οικονομίας ενώ χρήζουν ειδικού χειρισμού και συντονισμένης δράσης αφού κάθε τράπεζα έχει τη δική της ατζέντα και συμφέροντα. Ως τώρα τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις ήταν μεγάλες, και άφηναν πολλά ζητήματα να χρονίζουν σε βάρος και της ελληνικής οικονομίας.

    To προ προβλέψεων υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών ανοιγμάτων των τραπεζών στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 ανερχόταν σε 63,9 δισ. ευρώ και πρέπει να μειωθεί κατά 2 δισ. ευρώ μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2017, ώστε από το τέλος του έτους να ξεκινήσει ακόμη πιο επιθετικά η μείωση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών ανοιγμάτων.

    Για το τέλος του 2017 ο στόχος είναι να υποχωρήσουν στα 59,8 δισ. ευρώ, ο στόχος για τέλος 2018 τα 50,7 δισ. ευρώ και για το τέλος του 2019 τα 40,5 δισ. ευρώ.

    Οι στόχοι αυτοί αντιστοιχούν σε μείωση του δείκτη NPEs από το 53% σταδιακά στο 52% το Σεπτέμβριο 2017, στο 50% το Δεκέμβριο 2017, στο 43% το 2018 και στο 35% το 2019.

    Σημειώνεται ότι στο γενικότερο στόχο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά περίπου 41 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019, τα επιχειρηματικά δάνεια «θα συμβάλλουν» σε ποσοστό 58%, εκ του οποίου ποσοστό 16%  αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ