• Business

    SATO: Κατέθεσε αίτηση για αναδιάρθρωση του δανεισμού της, με «όπλο» τα θετικά αποτελέσματα για το 2016

    SATO

    Γιώργος Θεοδωρίδης, πρόεδρος και CEO SATO (αριστερά) και Σωτήρης Θεοδωρίδης (δεξιά)


    Αίτηση για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της  (συνολικών υποχρεώσεων 24,2 εκατ. ευρώ) κατέθεσε η εταιρεία επίπλων SATO, η οποία προγραμματίστηκε να εκδικαστεί στις 14 Ιουνίου.

    Μέσω της αναδιάρθρωσης η εταιρεία ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να λάβει μια σημαντική ανάσα ρευστότητας. Άλλωστε οι βασικοί πιστωτές της SATO, οι τράπεζες Alpha, Εθνική και Eurobank κατέχουν την πλειοψηφία του μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ η αναδιάρθρωση δεν θα αφορά κανέναν άλλον τρίτο πιστωτή.

    Σύμφωνα λοιπόν με το περιεχόμενο της αίτησης, το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων της:

    α) θα πληρωθεί σε εννέα ισόποσες δόσεις, με την πρώτη να ορίζεται στο τέλος του 2021, συν μία επιπλέον στη λήξη (31/12/2030), ίση με το 60% της συνολικής απαίτησης και το 100% του συνόλου των τόκων που έχουν κεφαλαιοποιηθεί έως και την 31/12/2018.

    β) το επιτόκιο ορίζεται στο Euribor τριμήνου συν 3%.

    Η χρηματοδοτική διευκόλυνση θα ενισχύσει την θετική από άποψη αποτελεσμάτων περίοδο που διανύει η SATO, η οποία έχει ήδη βελτιώσει τις οικονομικές της επιδόσεις.

    Το 2016 οι πωλήσεις αυξήθηκαν από τα 7,36 στα 10,82 εκατ. ευρώ (+47%), τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων (EBIT) επέστρεψαν στην κερδοφορία, ενώ η προ φόρων ζημία ήταν σαφώς περιορισμένη σε σύγκριση με το 2015 (-1,78 εκατ. έναντι -6,88 εκατ. ευρώ). Στις 31/12/2016 τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά (-20,2 εκατ. ευρώ).

    Η διοίκηση της SATO αποδίδει την άνοδο των πωλήσεων σε παράγοντες όπως η ανάπτυξη των καταστημάτων ΕΝΤΟΣ με νέες σειρές εμπορευμάτων, η διείσδυση στο χώρο του παιδικού επίπλου, η υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης καταστημάτων franchising πανελλαδικά και η ανάληψη σημαντικών έργων από επιχειρήσεις (b2b) από μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της SATO, το 2017 ξεκίνησε με θετικές προοπτικές που βασίζονται στην εξέλιξη των παραγγελιών καθώς και στην βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους σε σχέση με το 2016.  Ειδικότερα, η αύξηση των πωλήσεων προσέγγισε το 10% κατά το πρώτο φετινό δίμηνο, ενώ το περιθώριο μικτού κέρδους διευρύνθηκε κατά 524 μονάδες βάσης (στο 35,22%).

    Η SATO τέλος, συνεχίζει την υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσής της και μεταξύ άλλων άνοιξε νέο κατάστημα ΕΝΤΟΣ επί της Λ. Αλίμου, προωθεί το πρόγραμμα ανάπτυξης καταστημάτων μέσω franchising, αναπτύσσει νέα προϊόντα και εντείνει τις προσπάθειές της για ανάληψη νέων εργασιών στο μέτωπο του b2b.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Volterra: Εξασφαλίζει χρηματοδότηση από το νέο πακέτο 300 εκατ. ευρώ της EBRD για το νέο αιολικό πάρκο της

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΠΑΠ: Tο ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση του μεγάλου ομολόγου έως 200 εκατ. ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Motor Oil: Η IBG προβλέπει αύξηση στα κέρδη κατά 46,5%



    ΣΧΟΛΙΑ