• Business

    Α. Φράγκου: Τι κρύβεται πίσω από την πώληση μετοχών-μαμούθ της Navios Partners;

    Αγγελική Φράγκου Navios ναυτιλία

    Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής Navios Maritime Holdings


    Μετά τη Gener8 Maritime του Πήτερ Γεωργιόπουλου και η ναυτιλιακή Navios Maritime Partners, συμφερόντων της Ελληνίδας εφοπλίστριας Αγγελικής Φράγκου, φαίνεται πως επεξεργάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην έκδοση νέων χρεογράφων συνολικής αξίας 500 εκατ. δολαρίων.

    H μετοχή της εταιρείας στη συνεδρίαση της Wall Street της 13ης Ιανουαρίου (στις 20.52 ώρα Ελλάδος) διαπραγματεύονταν στα 1,63 δολάρια με άνοδο της τάξεως του 5,15%. Μπορείτε να δείτε εδώ live τη διακύμανση της μετοχής.

    Φράγκου

    Ειδικότερα, η διοίκηση της εισηγμένης στη Νέα Υόρκη ναυτιλιακής αποφάσισε να προχωρήσει σε shelf registration (έγγραφη δήλωση στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ότι θα προχωρήσει σε δημόσια προσφορά μετοχών και χρεογράφων σε ορίζοντα 2ετίας) ύψους 500 εκατ. δολαρίων με σκοπό την αντικατάσταση της αντίστοιχης εγγραφής που ίσχυε από το έτος 2015 και αφορούσε το ίδιο ποσό.

    Το συγκεκριμένο shelf registration προαναγγέλλει την μελλοντική έκδοση νέων μετοχών και χρεογράφων, τα έσοδα από την οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη γενικών εταιρικών σκοπών που μπορεί να περιλαμβάνουν και πιθανή επέκταση του στόλου.

    Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που η Navios Partners προχώρησε σε έκδοση νέων μετοχών ήταν το 2015 από την οποία είχε συγκεντρώσει έσοδα ύψους 60,2 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Clarksons.

    Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε το mononews.gr στις 10 Ιανουαρίου, η ναυτιλιακή της κας Φράγκου έκλεισε το 2016 με την απόκτηση του φορτηγού πλοίου μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου capesize (χωρητικότητας 180.300-dwt και κατασκευής 2004) Navios Beaufiks, το οποίο μέχρι πρότινος ανήκε στην ιαπωνική εταιρεία Nissen Kaiun, όμως από τις 30 Δεκεμβρίου έχει ενταχθεί στον στόλο της Navios Partners, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι οικονομικές λεπτομέρειες της αγοραπωλησίας.

    Αγγελική Φράγκου Navios Partners
    Το φορτηγό πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου ultra-handymax “Navios Apollon” της Navios Partners είναι χωρητικότητας 52.073-dwt και κατασκευής του έτους 2000

    Πάντως, σύμφωνα με το VesselsValue, η αγοραία αξία του πλοίου ανέρχεται στα 11,21 εκατ. δολάρια.

    Την ίδια στιγμή, ωστόσο, άγνωστο παραμένει το τι συμβαίνει με το φορτηγό πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου ultra-handymax Navios Apollon (χωρητικότητας 52.100-dwt και κατασκευής 2000) της ναυτιλιακής της κας Φράγκου, για το οποίο κυκλοφορούν φήμες ότι πωλήθηκε έναντι 5 εκατ. δολαρίων.

    Η Navios Partners διαθέτει και διαχειρίζεται έναν στόλο που αποτελείται από 32 πλοία – εκ των οποίων 24 φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου (3 τύπου ultra-handymax, 12 panamaxes και 9 τύπου capesize) και 8 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συνολικής χωρητικότητας 3.434.368-dwt και μέσης ηλικίας τα 9,5 έτη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απαράδεκτο για την Άννα Ζολώτα! Δεν πληρώνει 331.000 δολ. μισθούς σε 17 ναυτικούς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σ. Παληός (Diana Shipping): Ποδαρικό στο 2017 με νέες συμφωνίες ναύλωσης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χ. Βαφειάς: Μετατίθεται χρονικά η παράδοση τεσσάρων νέων πλοίων LPG στην StealthGas



    ΣΧΟΛΙΑ