• Business

    Εκτοξεύτηκαν τα κέρδη στην Ευρώπη μετά τις 20.000 μονάδες του Dow Jones

    • NewsRoom
    Dow


    Σε άνοδο – ρεκόρ έφτασε την Τετάρτη ο δείκτης του Dow Jones, που για πρώτη φορά έκλεισε πάνω από τις 20.000 μονάδες, δίνοντας έτσι τέλος το αρχικό «μούδιασμα» των αγορών από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και δημιουργώντας κλίμα ευφορίας.

    «Οι επενδυτές βλέπουν ότι ο νέος πρόεδρος κάνει ό,τι ακριβώς υποσχέθηκε», επεσήμανε ο Τζον Σταντλερ, επικεφαλής της PwC, χαιρετίζοντας τα ρεκόρ.
    Να σημειώσουμε ότι και οι τρεις δείκτες της Wall Street έκλεισαν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

    «Πόσο σημαντική είναι πραγματικά η άνοδος του Dow Jones;», είναι το ερώτημα που θέτει το πρακτορείο Marketwatch, αναζητώντας απαντήσεις.
    Για ορισμένους οι 20.000 μονάδες δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα άθροισμα των κερδών των εισηγμένων στον δείκτη μετοχών.

    Ένα ακόμη σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να τονιστεί είναι και το εξής: Η κάλυψη 1.000 μονάδων για έναν χρηματιστηριακό δείκτη δεν είναι η ίδια που ήταν παλαιότερα.

    Πιο αναλυτικά: Ο Dow Jones, σκαρφάλωσε από τις 1.000 στις 2.000 μονάδες το 1987, τότε μιλούσαμε για άνοδο της τάξης του 100%. Σήμερα, η ενίσχυση του βιομηχανικού δείκτη από τις 19.000 στις 20.000 μονάδες δεν αντιπροσωπεύει τίποτα περισσότερο από μια άνοδο του 5%.

    Η άνοδος σε αριθμούς

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,47% στις 368,30 μονάδες, φθάνοντας μάλιστα στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2015, μετά από τα χθεσινά ρεκόρ στη Wall Street, την ώρα που ο Donald Trump έχει ήδη ξεκινήσει να “ξεδιπλώνει” την πολιτική του. Ο τραπεζικός κλάδος και η Υγεία γνωρίζουν τις καλύτερες επιδόσεις, καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θέτει, μία – μία, σε εφαρμογή τις προεκλογικές του υποσχέσεις, συμπεριλαμβανομένου και του τοίχου που αποφάσισε να χτίσει στα σύνορα με το Μεξικό.

    Στην “κορυφή” του πανευρωπαϊκού δείκτη με άλμα 20%, βρίσκεται η μετοχή της Actelion, μετά από τη γνωστοποίηση του σχεδίου εξαγοράς από της Johnson and Johnson, για 30 δισ. δολ.. Στον “πάτο”, από την άλλη, διαμορφώνεται η μετοχή της Daily Mail, χάνοντας 7%, έπειτα από τη μείωση των προβλέψεων κερδοφορίας.

    Ταυτόχρονα, οι επενδυτές αφομοιώνουν μια σειρά από εταιρικά αποτελέσματα.

    Συγκεκριμένα, χαμηλότερες του αναμενόμενου ήταν οι πωλήσεις της Unilever, στο δ’ τρίμηνο, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στη Βραζιλία και των προβλημάτων με την έλλειψη χαρτονομισμάτων στην Ινδία.

    Η Diageo ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στις 1,51 δισ. στερλίνες, για το εξάμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από τις 1,41 δισ. στερλίνες στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

    Η Ericsson εμφάνισε ζημιές στο δ΄ τρίμηνο, εξαιτίας της επιβράδυνσης της αγοράς εξοπλισμού κινητής τηλεφωνίας και του ισχυρού ανταγωνισμού από την Ασία, ανακοίνωσε η σουηδική εταιρεία. Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι οι καθαρές ζημιές για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, ανήλθαν σε 1,60 δισ. κορόνες (181,4 εκατ. δολάρια), σε σχέση με τα κέρδη των 6,98 δισ. κορόνων στην αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

    Η Nordea Bank αύξησε το μέρισμά της και ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών κερδών δ΄ τριμήνου κατά 30%, καθώς το χαμηλότερο κόστος αντιστάθμισε τα υποτονικά καθαρά έσοδα από τόκους. Τα καθαρά κέρδη της σουηδικής τράπεζας αυξήθηκαν στα 1,1 δισ. ευρώ στο τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για 845 εκατ. ευρώ.

    Στις υπόλοιπες επιχειρηματικές εξελίξεις, προβλέψεις 3,1 δισ. στερλίνων ανέλαβε η RBS, για να καλύψει το κόστος μελλοντικών διευθετήσεων με τις αμερικανικές Αρχές, σχετικά με την πώληση τοξικών ενυπόθηκων τίτλων, πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

    Με την κίνηση αυτή αναπτερώνονται οι ελπίδες των επενδυτών ότι η βρετανική τράπεζα έρχεται πιο κοντά στην επίλυση ενός εκ των μεγαλύτερων νομικών “πονοκεφάλων”. Πάντως, η πρόβλεψη αυτή πιθανότητα θα οδηγήσει την ελεγχόμενη από το Δημόσιο τράπεζα, σε μία από τις μεγαλύτερες ζημιές ετησίως μετά από τη διάσωσή της το 2008, πλήττοντας περαιτέρω τις προοπτικές της τράπεζας για την καταβολή μερισμάτων μεσοπρόθεσμα.

    Στα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 γνωρίζει οριακά κέρδη 0,03%, με την αγορά να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από το Brexit, αναμένοντας σήμερα το πλαίσιο για το “διαζύγιο” με την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα πάει στο κοινοβούλιο για έγκριση.

    Ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,23% και ο γερμανικός DAX διαμορφώνεται 0,48% υψηλότερα. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,74%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει κέρδη 0,50% και ο πορτογαλικός PSI 20 ενισχύεται κατά 0,89%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Actelion: Στα χέρια της Johnson & Johnson για 30 δισ. δολάρια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζα Κύπρου: Σε εταιρεία του Καναδά το 5,24% των μετοχών της
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σουλτς – Μέρκελ: Κατά μέτωπο επίθεση



    ΣΧΟΛΙΑ