• First Top Stories

    Nέα χρέη – μαμούθ 1,6 δισ. ευρώ και αύξηση των οφειλετών στην εφορία τον Ιανουάριο

    κατασχέσεις


    Με κόπο και… φοροκυνηγητό μέχρι τελικής πτώσεως κατάφερε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τον Ιανουάριο -ίσως για πρώτη φορά μετά από χρόνια- να μειώσει κατά 2 δισ. ευρώ το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία, από τα 95,29 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2016, σε 93,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο φέτος.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η ΑΑΔΕ, ο αριθμός των φοροφειλετών στην εφορία αυξήθηκε αντί να μειωθεί κατά 27.000 σε έναν μόλις μήνα! Έφτασαν συνολικά στους 4.173.206, κάτι που σημαίνει πως οι μισοί φορολογούμενοι χρωστούν και δεν πληρώνουν στην εφορία. Μόνον τον Ιανουάριο προστέθηκαν 1,6 δισ. ευρώ «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη από φόρους που έμειναν απλήρωτοι τον Δεκέμβριο -που ήταν μάλλον ένας «ήσυχος» μήνας πάντως καθώς για τα νοικοκυριά έληγε για να πληρώσουν μόλις μία δόση ΕΝΦΙΑ.

    «Το μυστικό της επιτυχίας», όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ήταν το όπλο των κατασχέσεων. Με τον τρόπο αυτόν εισπράχθηκαν από την εφορία 5,2 δισ. ευρώ μέσα στο 2016 και άλλα 400 εκατ. μέσα στον Ιανουάριο του 2017.

    Ωστόσο η πίεση είναι τεράστια για τους πολίτες αφού από τα 4,17 εκατ. οφειλέτες (που στη συντριπτική τους πλειοψηφία χρωστούν μικροποσά κάτω των 3.000) τα 1,672 εκατομμύρια ή 1 στους 3 τελούν υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και οι μισοί εξ’ αυτών τα έχουν ήδη υποστεί (851.818 ΑΦΜ). Εντός του Ιανουαρίου φέτος επιβλήθηκαν 12.764 νέες κατασχέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ο ρυθμός με τον οποίο επιβάλλονται οι κατασχέσεις σε περιουσίες, καταθέσεις και εισοδήματα οφειλετών του Δημοσίου φθάνει, κατά μέσο όρο, τις 500 ανά εργάσιμη μέρα!

    Την ίδια ώρα όμως, φρέναραν απότομα -αντί να επιταχυνθούν- οι έλεγχοι και οι εισπράξεις από τις ΔΟΥ όσων έχουν… αρκετά!

    Συγκεκριμένα:

    -Τον Ιανουάριο του 2017 το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) κατάφερε να ολοκληρώσει μόλις έναν πλήρη έλεγχο! Τον Ιανουάριο του 2016 είχε καταφέρει να τελειώσει 18 ελέγχους. Αν δεν επιταχύνει άμεσα τους ρυθμούς αυτούς δηλαδή, θα ολοκληρώσει… 12 ελέγχους το 2017, έναντι 252 ελέγχων που είχαν γίνει το 2016 (εκ των οποίων οι 205 μέχρι τον Σεπτέμβριο πέρυσι όταν καρατομήθηκε η ηγεσία του ΚΕΦΟΜΕΠ).Τον Ιανουάριο φέτος το ΚΕΦΟΜΕΠ κατάφερε να εισπράξει μόλις 4,2 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 11,15 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2016.

    -Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (που επίσης καρατομήθηκε τον Σεπτέμβριο πέρυσι) τελείωσε 5 ελέγχους τον Ιανουάριο φέτος έναντι 11 τον Ιανουάριο πέρυσι (και 305 συνολικά το 2016). Κατάφερε να εισπράξει μόλις 6,95 εκατ. ευρώ από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, έναντι 16,23 εκατ. τον Ιανουάριο πέρυσι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τα ΕΛΤΑ απαντούν για το δέμα – βόμβα στον Σόιμπλε: Οι έλεγχοι ταχυδρομικών αποστολών γίνονται από άλλη εταιρεία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ με το δέμα-βόμβα προς Σόιμπλε – Ποια σενάρια εξετάζει

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Στουρνάρας: Η συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο



    ΣΧΟΛΙΑ