• Business

    Έγινε το «έλα να δεις» στη ΔΕΗ: Τα «άκουσε» η σύζυγος του Παναγιωτάκη από τον μαινόμενο Σκουρλέτη

    Πάνος Σκουρλέτης Σκουρλετης skourletis

    Πάνος Σκουρλέτης, Υπουργός Εσωτερικών


    Σε προσωπικό επίπεδο οδηγείται η κόντρα της κυβέρνηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ, μετά το σοβαρό επεισόδιο που συνέβη κατά την συνεδρίαση του τμήματος ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, πριν από λίγες ημέρες, στο οποίο πρωταγωνίστησε ο πρώην υπουργός Ενέργειας και νυν Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

    Και μπορεί από τη συνεδρίαση να απουσίαζε τόσο ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμ. Παναγιωτάκης, βρέθηκε όμως εκεί η σύζυγος του τελευταίου, η κ. Μαρία Τολάκη -επίσης μέλος την διοίκησης της επιχείρησης – η οποία δέχθηκε τα πυρά του μαινόμενου κ. Σκουρλέτη.

    Το τελευταίο διάστημα η διοίκηση της ΔΕΗ έχει έρθει σε σύγκρουση με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για το ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας. Ωστόσο, ο  διαχωρισμός των δικτύων μεταφοράς από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας, καθώς και η μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας στο 50% αποτελούν μνημονιακές υποχρεώσεις.

    Ο κ. Παναγιωτάκης θεωρεί επιζήμια για τα οικονομικά της ΔΕΗ την πολιτική της κυβέρνησης, την οποία χάραξε ο κ. Σκουρλέτης και συνεχίζει ο κ. Σταθάκης. Πέρα από τις συνεχείς δημόσιες τοποθετήσεις του, ο κ. Παναγιωτάκης έφτασε στο σημείο να προσφύγει στο ΣτΕ εναντίον των ΝΟΜΕ.

    Ο κ. Σκουρλέτης για να δικαιολογήσει την παρουσία του στην συνεδρίαση, αφού πλέον κατέχει τη  θέση του υπουργού Εσωτερικών, δήλωσε ότι παρευρίσκεται «ως απλό μέλος του Τμήματος Ενέργειας». Αν και διατήρησε την κοσμιότητα των εκφράσεων του, ο υπουργός φαινόταν εξοργισμένος.

    Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε το απόντα κ. Παναγιωτάκη ότι υπονόμευσε την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την ηλεκτρική αγορά και ότι άσκησε προσωπικές πολιτικές, καθώς όπως είπε επιδιώκει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, παρά τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι πίσω από την πρόσφατη επιστολή των τραπεζών που εξέφρασαν επιφυλάξεις για το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

    Επίθεση όμως εξαπέλυσε ο κ. Σκουρλέτης και για το θέμα της προσφυγής της ΔΕΗ στο ΣτΕ κατά των δημοπρασιών ΝΟΜΕ που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά.

    Μάλιστα τα βέλη του κ. Σκουρλέτη στράφηκαν και εναντίον της συζύγου του κ. Παναγιωτάκη, Μαρίας Τολάκη. Η κ. Τολάκη είναι διευθύντρια Υγιεινής και Ασφάλειας της ΔΕΗ, καθώς και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Τον περασμένο Ιούλιο η κ. Τολάκη είχε έρθει σε σύγκρουση με το WWF για τη ρύπανση που προκαλεί την ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία.

    Σε πολύ υψηλούς τόνους ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε την κ. Τολάκη ότι αν και μέλος της ΚΕ διαδίδει ψεύδη εναντίον του, προκειμένου «να περάσει η γραμμή Παναγιωτάκη».

    Πέρα όμως από το θέμα του ΑΔΜΗΕ, υπάρχει και μια δεύτερη υπόθεση που προκαλεί εκνευρισμό στα στελέχη της κυβέρνησης. Αφορά τον διορισμός της κ. Ράνιας Αικατερινάρη ως επικεφαλής του Υπερταμείου (Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας). Στο Υπερταμείο έχει περάσει ήδη το 34% της ΔΕΗ και θα περάσει άλλο ένα 17%, αν αυτό δεν ιδιωτικοποιηθεί τελικά.

    Η κ. Αικατερινάρη έχει διατελέσει αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΗ την περίοδο 2010-2015. Εναντίον της εκκρεμούν δύο ποινικές διώξεις για τα πεπραγμένα της θητείας της. Στη συνέχεια, εργάστηκε στον οίκο Ernst & Young ο οποίος συνεργάζεται με τη ΔΕΗ.

    Στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν την κ. Αικατερινάρη φίλα προσκείμενη στον κ. Παναγιωτάκη. Υποστηρίζουν ότι με την ιδιότητα του στελέχους της Ernst & Young συνέδραμε τον κ. Παναγιωτάκη στην τεκμηρίωση της αντίθεσης του με την κυβερνητική πολιτική.

    Ωστόσο, κύκλοι του Υπερταμείου δηλώνουν πλήρη άγνοια για το ζήτημα και  διαψεύδουν οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα στους διορισμούς του Υπερταμείου.

    Η κόντρα Παναγιωτάκη-Σκουρλέτη είναι παλιά. Όπως είχε αποκαλύψει το mononews τον περασμένο Οκτώβριο, την ώρα που η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού αντιμετώπιζε όλο και μεγαλύτερα προβλήματα, από τη στασιμότητα όσον αφορά στην εν μέρει αποκρατικοποίησή της μέχρι τον αυξημένο ανταγωνισμό των ιδιωτικών παρόχων, ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης… τραγουδούν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στην Ευρώπη προσφεύγει η ΓΕΝΟΠ ενάντια την πώληση του ΑΔΜΗΕ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εισφορές σοκ για τους αγρότες: Θα πληρώνουν 87 ευρώ το μήνα ακόμη και όσοι δεν έχουν εισόδημα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π. Αρναούτης: Αλλάζει το τοπίο της αγοράς για τα επόμενα 3-5 χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ