• Business

    Αναβρασμό στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης προκαλεί η Γερμανία

    ομόλογα


    Οι επενδυτές διώχνουν κυριολεκτικά σήμερα… κακήν κακώς τα κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης μετά  τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που έδειξαν ότι η ψαλίδα μεταξύ SPD και CDU/CSU στη Γερμανία, εν όψει των εκλογών του φθινοπώρου, έχει μειωθεί, κάτι που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την ενίσχυση της δημοσιονομικής τόνωσης στη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ και λιγότερη στήριξη για τους δεξιούς λαϊκιστές.

    Η δημοσκόπηση επίσης έκανε φανερό το ότι η στήριξη για το κέντρο-αριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τις περασμένες εκλογές το 2013 (μετά και την νέα υποψηφιότητα Σουλτς για την καγκελαρία), κλείνοντας το χάσμα μ το συντηρητικό CDU / CSU της Άνγκελα Μέρκελ. Εν τω μεταξύ, η στήριξη για το δεξιό AFD μειώθηκε.

    Οι εκτιμήσεις των αναλυτών εστιάζουν στο ότι η πίεση από την Αριστερά καθιστά πιο πιθανό ότι οι πολιτικοί στη Γερμανίας, την χώρα που αποτελεί από τους κύριους υποστηρικτές της λιτότητας και οι οποία σύμφωνα με πολλούς έχει καθυστερήσει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, μπορεί να στραφεί προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής τόνωσης, η οποία θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

    Ο υψηλότερος πληθωρισμός επηρεάζει αρνητικά την αξία των ομολόγων, ενώ οι καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης ενθαρρύνουν τους επενδυτές να στραφούν στα risk assets, όπως οι μετοχές.

    “Αν πιστέψουμε ότι η μάχη για τις εκλογές θα είναι δύσκολη, το μόνο αποτέλεσμα είναι μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική στη Γερμανία, επειδή είτε μια νέα κυβέρνηση που θα κλίνει προς τα… αριστερά θα δαπανήσει χρήματα ή η Μέρκελ θα πρέπει να υποσχεθεί πολλά στο εκλογικό σώμα για να παραμείνει στην εξουσία”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της RBC, Peter Schaffrik.

    Οι αποδόσεις στα περισσότερα ομόλογα της Ευρωζώνης είναι 2-3 μονάδες βάσης υψηλότερα, ενώ ανοδικά και στο 7,6% κινείται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς.

    Αν και οι εκλογές στη Γερμανία.. αχνο-φαίνονται μιας και και προηγούνται αυτές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και, ενδεχομένως, την Ιταλία, ορισμένοι αναλυτές τονίζουν, ότι τα σημάδια που δείχνουν ότι το AFD χάνει έδαφος, είναι θετικά για τις αγορές.

    “Μια ερμηνεία είναι ότι το AFD πέφτει, επειδή υπάρχουν πλέον δύο μεγάλα ονόματα, οπότε αν κάποιος ψάχνει μια εναλλακτική λύση για την Μέρκελ μερικές από τις ψήφους διαμαρτυρίας θα απορροφηθεί από τον Σουλτς”, σημειώνει η Rabobank.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η… σφαλιάρα του Τσίπρα στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και τα “kiss, kiss” του Γιούνκερ (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιος είναι ο “μυστηριώδης” ομογενής από την Βενεζουέλα που αγοράζει ξενοδοχεία στην Ελλάδα (pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκαλύψεις Παπαδημητρίου για Χατζηνικολάου και Τράγκα – Οι αγωγές και το δώρο με… αφιέρωση από τη “χούντα”



    ΣΧΟΛΙΑ