• Business

    Μπρα ντε φερ για το νέο τιμολόγιο ρεύματος: Τέλη του μήνα οι ανακοινώσεις

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Ενέργειας - Αθανάσιος Δαγουμάς, Πρόεδρος ΡΑΑΕΥ

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Ενέργειας – Αθανάσιος Δαγουμάς, Πρόεδρος ΡΑΑΕΥ


    Συνεχίζεται η μάχη μεταξύ των προμηθευτών ενέργειας από τη μια και του υπουργείου Ενέργειας  από την άλλη  για τον καθορισμό των μεταβλητών στο νέο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας,  που προτείνει το υπουργείο, για να συμπεριληφθεί στις επιλογές που θα προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή στην αγορά προμήθειας, από το νέο έτος.

    Παρά τις αντιδράσεις του ΕΣΠΕΝ και των εναλλακτικών προμηθευτών ενέργειας το Υπουργείο είναι αποφασισμένο να θεσμοθετήσει με νόμο ακόμη ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο ρεύματος, που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2024, στο οποίο θα υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά θα προσδιορίζεται τόσο το πότε θα ενεργοποιείται όσο και το πόσο. Το νέο τιμολόγιο θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη τύπου από το υπουργείο Ενέργειας στο τέλος Οκτωβρίου.

    Εν μέσω φόβου για αύξηση των τιμών ενέργειας τους επόμενους μήνες, στόχος του Υπουργείου, όπως υποστηρίζουν προσκείμενες πηγές, είναι να περιορίσει την αυθαιρεσία της αγοράς, ενώ από την άλλη, οι προμηθευτές θεωρούν ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, με δεδομένο ότι από το 2024 δεν θα βρισκόμαστε πια σε περίοδο Έκτακτων Μέτρων.

      Πρόθεση του υπουργείου είναι να νομοθετήσει ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο με ρήτρα αναπροσαρμογής  στο οποίο θα μεταπέσουν οι καταναλωτές που δεν έχουν υπογράψει συμβόλαια προμήθειας. Το χαρακτηριστικό του θα είναι ότι  η ρήτρα αναπροσαρμογής οποία θα περιγράφεται στη νομοθετική ρύθμιση, θα βασίζεται σε μια ή περισσότερες μεταβλητές και θα έχει συγκεκριμένα όρια διακύμανσης.

    Στην επιλογή αυτή, αντιτίθεται  η υπόλοιπη αγορά προμήθειας πλην της ΔΕΗ, καθώς θεωρεί ότι καταστρατηγεί τον ανταγωνισμό. Τονίζουν ότι η νομοθέτηση ενός ενιαίου κυμαινόμενου τιμολογίου αποτελεί κρατική παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς και αποτελεί επί της ουσίας τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού αντίστοιχου με αυτόν που υιοθετήθηκε την περίοδο της βαθιάς κρίσης.

    Τα τιμολόγια που είχε προτείνει η ΡΑΑΕΥ ήταν αρκετά

    Για τις εταιρείες προμήθειας οι κατηγορίες τιμολογίων που παρουσίασε πρόσφατα η ΡΑΑΕΥ ήταν αρκετές   τονίζοντας ότι η ρήτρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι ενιαία. Η μόνη κοινή μεταβλητή θα πρέπει να είναι η τιμή της χονδρεμπορικής ρεύματος που ενσωματώνεται, αλλά το επίπεδο χονδρικής τιμής πάνω από το οποίο ενεργοποιείται η ρήτρα θα πρέπει να προσδιορίζεται από κάθε προμηθευτή ξεχωριστά.

    Σημειώνουν εξάλλου ότι ο χρόνος πιέζει καθώς οφείλουν, σύμφωνα με απόφαση της ΡΑΑΕΥ, να ενημερώσουν τους πελατών τους έως το τέλος του μήνα,  για τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από την αρχή του έτους.

    Η ΡΑΑΕΥ με απόφασή της, καθόρισε από τις αρχές Οκτωβρίου το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, προσδιορίζοντας 5 κατηγορίες τιμολογίων, και ειδικότερα, ένα σταθερό τιμολόγιο, τρία κυμαινόμενα και ένα δυναμικό. Σε αυτά το Υπουργείο Ενέργειας θέλει να προσθέσει ακόμη ένα κυμαινόμενο με ρήτρα αναπροσαρμογής με στόχο να περιορίσει το ρίσκο.

    Στην απόφαση της Αρχής περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οικιακών και μη τιμολογίων, τόσο όσον αφορά τα κυμαινόμενα, όσο και τα σταθερά.

    Α) Προϊόντα Σταθερής τιμής Ορισμένου Χρόνου και Σταθερής Τιμολόγησης (Σταθερά Τιμολόγια) – Σήμανση με χρώμα μπλε

    Πρόκειται για Προϊόντα, για τα οποία ισχύει μία σταθερή τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας. Οποιοδήποτε προϊόν εμπίπτει στην εν λόγω κατηγορία οφείλει εφεξής να φέρει μπλε σήμανση.

    Η τιμή των εν λόγω προϊόντων ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Προμηθευτή και κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ την πρώτη μέρα του μήνα εφαρμογής της.

    Β) Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης – Σήμανση με χρώμα πράσινο

    Β1) Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης (με ανακοίνωση τιμής ex-ante). Πρόκειται για Προϊόντα με κυμαινόμενη Χρέωση Προμήθειας (€/KWh), χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία:

    (α) είτε προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης

    (β) είτε προκύπτει από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης.

    Η τιμή των εν λόγω προϊόντων ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Προμηθευτή και κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ την πρώτη μέρα του μήνα εφαρμογής της.

    Β2) Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης (με ανακοίνωση τιμής ex post). Πρόκειται για Προϊόντα με κυμαινόμενη Χρέωση Προμήθειας (€/KWh), με ρήτρα αναπροσαρμογής η οποία:

    (α) είτε προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες  της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται το αργότερο δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης.

    (β) είτε προκύπτει από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται το αργότερο δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης.

    Η τιμή των εν λόγω προϊόντων ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Προμηθευτή και κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.

    Διαβάστε επίσης

    MYTILINEOS: Πρωταθλητής στον MSCI μέσα σε ένα χρόνο – Τι σημαίνει επίδοση ΑΑ για ESG

    Ευρωπαϊκή συμφωνία για τον τρόπο που θα είναι σταθερότερες οι τιμές ενέργειας στο μέλλον

    Ποιοι πρέπει να δηλώσουν εκπομπές άνθρακα μέχρι τέλη Οκτωβρίου, αλλιώς… πρόστιμο



    ΣΧΟΛΙΑ