array(0) {
}
        
    
Menu
Οικονομία Business
Business Τράπεζες Ναυτιλία Ενέργεια Real Estate
Πολιτική The Wiseman Les Bons Vivants Markets
Μετοχές Αγορές Trader's book Buy-Hold-Sell The Value Investor Crypto Χρηματιστηριακές Ανακοινώσεις
Στήλες
The Wiseman Room 301 My Story Media Winners & Losers Επι-θετικά Rumors ESG Today Άρθρα Συνεντεύξεις
More

    Ειδήσεις

  • Οικονομία
  • Business
  • Τράπεζες
  • Ναυτιλία
  • Real Estate
  • Ενέργεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Κοινωνία
  • Law
  • Bloomberg
  • Financial Times

    Στήλες

  • The Wiseman
  • Room 301
  • My Story
  • Media
  • Winners & Losers
  • Επι-θετικά
  • Rumors
  • ESG Today
  • Mononews2030
  • Άρθρα
  • Συνεντεύξεις

    Life & Arts

  • Les Bons Vivants
  • Auto
  • Life & Style
  • Υγεία
  • Architecture & Design
  • Fashion & Art
  • Watches
  • Yachts
  • Table For Two

    Markets

  • Μετοχές
  • Αγορές
  • Trader's book
  • Buy-Hold-Sell
  • The Value Investor
  • Crypto
  • Χρηματιστηριακές Ανακοινώσεις

    Creative Content

  • Branded Content
  • Monocle Media Lab

    Mononews100

  • 2019
  • 2020
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024

Εγγραφείτε στο Newsletter του mononews.gr

By submitting your email, you agree to our Terms and Privacy Notice. You can opt out at any time. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ταυτότητα Οι Αξίες μας Όροι Χρήσης
2024 mononews.gr All rights reserved
Press this button to toggle pause/play states.
  • EURUSD
    1,090
    +0,002
    +0,16%
  • EURGBP
    0,840
    +0,000
    +0,01%
  • EURJPY
    172,120
    -0,215
    -0,12%
  • OIL
    82,300
  • GOLD
    2.407,750
    -5,000
    -0,21%
  • FDAX
    18.857,000
  • FDOW
    40.448,000
  • FSP500
    5.685,500
  • DAX
    18.720,990
    -48,370
    -0,26%
  • CAC 40
    7.689,230
    -35,090
    -0,46%
  • FTSE 100
    8.239,080
    -13,830
    -0,17%
  • ΓΔ
    1.454,600
    +2,320
    +0,16%
  • EURUSD
    1,090
    +0,002
    +0,16%
  • EURGBP
    0,840
    +0,000
    +0,01%
  • EURJPY
    172,120
    -0,215
    -0,12%
  • OIL
    82,300
  • GOLD
    2.407,750
    -5,000
    -0,21%
  • FDAX
    18.857,000
  • FDOW
    40.448,000
  • FSP500
    5.685,500
  • DAX
    18.720,990
    -48,370
    -0,26%
  • CAC 40
    7.689,230
    -35,090
    -0,46%
  • FTSE 100
    8.239,080
    -13,830
    -0,17%
  • ΓΔ
    1.454,600
    +2,320
    +0,16%
Realtime Γενικός Δείκτης: 2331.58
-0.13%
Τζίρος: 107.85 εκατ.
  • ΜΕΤΟΧΕΣ
  • ΤΑΜΠΛΟ
  • ΑΓΟΡΕΣ
    1420610array(10) {
  [0]=>
  int(2049730)
  [1]=>
  int(2049668)
  [2]=>
  int(2049713)
  [3]=>
  int(2049667)
  [4]=>
  int(2049649)
  [5]=>
  int(2049671)
  [6]=>
  int(2049646)
  [7]=>
  int(2049650)
  [8]=>
  int(2049628)
  [9]=>
  int(2049569)
}
Ενέργεια

Ευρωπαϊκή συμφωνία για τον τρόπο που θα είναι σταθερότερες οι τιμές ενέργειας στο μέλλον

Οι κανόνες για τα αμφίδρομα συμβόλαια επί της  διαφοράς (CfD) θα ισχύουν μόνο μετά από μια μεταβατική περίοδο τριών ετών

Μαρίνα Πρωτονοταρίου
18.10.2023 | 00:00 Τελευταία ενημέρωση:11:22 πμ
Η Αλεξάνδρα Σδούκου στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παντελής Κάπρος: Η καθυστέρηση της ενεργειακής μετάβασης δημιουργεί κινδύνους αύξησης των τιμών ενέργειας
ΔΕΗ: Εξετάζει τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό CFD για ΑΠΕ στη Ρουμανία
Συνεχίζεται το θρίλερ με την Archegos Capital: Προβληματισμός για τις “κρυφές” συμμετοχές της επενδυτικής που αναστάτωσε τη Wall Street

Συμφωνήθηκε χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας ο τρόπος που θα προχωρήσει ο μετασχηματισμός της αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη ώστε  να έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες σταθερότερες τιμές ενέργειας στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι όσα συμφωνήθηκαν αφορούν τα επόμενα χρόνια και το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της αγοράς, με στόχο τη διευκόλυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ και τη μείωση του ενεργειακού κόστους.

1

Ειδικότερα, το απόγευμα της Τρίτης, το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας κατέληξε σε συμφωνία, σε γενική προσέγγιση,  σχετικά με πρόταση τροποποίησης του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ  αφού ξεπεράστηκε η διαφωνία Γαλλίας-Γερμανία σχετικά με τη στήριξη και των πυρηνικών.

Από σήμερα η Προεδρία του Συμβουλίου θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επίτευξη τελικής συμφωνίας.

Ουσιαστικά συμφωνήθηκε ο τρόπος που θα ενισχύονται οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και πυρηνικά με στόχο να γίνουν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας λιγότερο εξαρτημένες από τις ασταθείς τιμές των ορυκτών καυσίμων, να προστατεύονται οι καταναλωτές από τις αυξήσεις των τιμών και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Teresa Ribera Rodríguez, τρίτη Αντιπρόεδρος της Ισπανίας και Υπουργός για την Οικολογική Μετάβαση και τη Δημογραφική Πρόκληση τόνισε ” Είμαι περήφανη γιατί σήμερα έγινε ένα στρατηγικό βήμα προς τα εμπρός για το μέλλον της ΕΕ. Πετύχαμε μια συμφωνία που θα φαινόταν αδιανόητη μόλις πριν από μερικά χρόνια. Χάρη σε αυτή τη συμφωνία, οι καταναλωτές σε ολόκληρη την ΕΕ θα μπορούν να επωφεληθούν από πολύ πιο σταθερές τιμές ενέργειας, λιγότερη εξάρτηση από την τιμή των ορυκτών καυσίμων και καλύτερη προστασία από μελλοντικές κρίσεις. Θα επιταχύνουμε επίσης την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μιας φθηνότερης και καθαρότερης πηγής ενέργειας για τους πολίτες μας”.

Εργαλείο στήριξης  τα αμφίδρομα συμβόλαια επί της  διαφοράς

Η πρόταση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει επίσης κανονισμό που επικεντρώνεται στη βελτίωση της προστασίας της Ένωσης από τη χειραγώγηση της αγοράς μέσω καλύτερης παρακολούθησης και διαφάνειας (REMIT).

Η μεταρρύθμιση στοχεύει στη σταθεροποίηση των μακροπρόθεσμων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύοντας την αγορά για συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΠΣ),  εδραιώνοντας ως εργαλείο τα αμφίδρομα συμβόλαια επί της  διαφοράς (CfD) και βελτιώνοντας τη ρευστότητα της προθεσμιακής αγοράς.

Το Συμβούλιο συμφώνησε ότι τα κράτη μέλη θα προωθήσουν την υιοθέτηση συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αφαιρώντας τα αδικαιολόγητα εμπόδια και τις δυσανάλογες ή μεροληπτικές διαδικασίες ή χρεώσεις. Τα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, προγράμματα κρατικών εγγυήσεων σε τιμές αγοράς, ιδιωτικές εγγυήσεις ή διευκολύνσεις. Παράλληλα, συμφωνήθηκε ότι τα συμβόλαια CfD θα εφαρμόζονται υποχρεωτικά όταν χρησιμοποιούνται δημόσιοι πόροι σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια με ορισμένες εξαιρέσεις.

Το Συμβούλιο προσδιόρισε ότι τα αμφίδρομα συμβόλαια επί της  διαφοράς (μακροπρόθεσμες συμβάσεις που συνάπτονται από δημόσιους φορείς για τη στήριξη επενδύσεων, οι οποίες συμπληρώνουν την τιμή της αγοράς όταν είναι χαμηλή και ζητούν από τον παραγωγό να επιστρέψει ένα ποσό όταν η τιμή αγοράς είναι υψηλότερη από ορισμένο όριο, προκειμένου να αποφευχθούν τα υπερβολικά απροσδόκητα κέρδη) θα είναι το υποχρεωτικό μοντέλο που θα χρησιμοποιείται όταν η δημόσια χρηματοδότηση εμπλέκεται σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις, με ορισμένες εξαιρέσεις.

Τα αμφίδρομα συμβόλαια επί της  διαφοράς, CfD, θα αποτελούν τον τρόπο ενίσχυσης για επενδύσεις  παραγωγής ενέργειας που βασίζονται στην αιολική ενέργεια, την ηλιακή ενέργεια, τη γεωθερμική ενέργεια, την υδροηλεκτρική ενέργεια και την πυρηνική ενέργεια, παρέχοντας στους επενδυτές   προβλεψιμότητα και βεβαιότητα.

Επίσης, συμφωνήθηκε ότι τα κράτη-μέλη θα ενισχύσουν την υιοθέτηση των διμερών συμβολαίων απομακρύνοντας τα εμπόδια. Τα σχετικά μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σχήματα ενίσχυσης με κρατική στήριξη σε τιμές αγοράς, ιδιωτικές εγγυήσεις ή κοινή ζήτηση για διμερή συμβόλαια.

Οι κανόνες για τα αμφίδρομα συμβόλαια επί της  διαφοράς (CfD) θα ισχύουν μόνο μετά από μια μεταβατική περίοδο τριών ετών (πέντε για την περίπτωση των υπεράκτιων αιολικών που καλύπτουν δύο ή περισσότερες ζώνες προσφορών), μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια δικαίου για τα τρέχοντα έργα.

Το Συμβούλιο έδωσε ευελιξία ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα αναδιανεμηθούν τα έσοδα που παράγονται από το κράτος μέσω αμφίδρομων CfD. Τα έσοδα θα αναδιανέμονται στους τελικούς πελάτες και θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του κόστους των προγραμμάτων άμεσης στήριξης των τιμών ή των επενδύσεων για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές.

Μακροχρόνιοι Μηχανισμοί Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος

Οι μηχανισμοί Επάρκειας Ισχύος είναι μέτρα στήριξης που μπορούν να εισαγάγουν τα κράτη μέλη για να αμείβουν τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής προκειμένου να εγγυηθούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια. Το Συμβούλιο συμφώνησε να αφαιρέσει τον προσωρινό χαρακτήρα τέτοιων μέτρων.

Το Συμβούλιο εισήγαγε παρέκκλιση από τις υφιστάμενες απαιτήσεις σχετικά με τα όρια εκπομπών CO2 για τους παραγωγούς ώστε να λαμβάνουν υποστήριξη από μηχανισμούς επάρκειας, υπό αυστηρούς όρους και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν επίσης ότι οι διαδικασίες έγκρισης για τους μηχανισμούς επάρκειας πρέπει να απλοποιηθούν. Επίσης, πρότεινε αλλαγές που επικεντρώνονται στον εξορθολογισμό της διαδικασίας στο ισχύον πλαίσιο μηχανισμού ικανότητας. Ζήτησε επίσης από την Επιτροπή να υποβάλει λεπτομερή έκθεση που θα αξιολογεί περαιτέρω πιθανούς τρόπους απλούστευσης της διαδικασίας εφαρμογής αυτών των μηχανισμών. Την έκθεση θα ακολουθήσουν προτάσεις για την απλούστευση της διαδικασίας τρεις μήνες μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού.

Προστασία των καταναλωτών

Το Συμβούλιο εισήγαγε διευκρινίσεις στις διατάξεις για την προστασία των πελατών. Συμφώνησε να ενισχύσει την προστασία των καταναλωτών καθιερώνοντας την ελεύθερη επιλογή προμηθευτή και τη δυνατότητα πρόσβασης σε δυναμικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και σταθερής τιμής, εκτός εάν οι προμηθευτές δεν προσφέρουν σταθερές συμβάσεις και υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δε μειώνει τη συνολική διαθεσιμότητα των σταθερών συμβάσεων.

Τέλος, συμφώνησε να τεθούν αυστηρότεροι κανόνες από ό,τι προηγουμένως για τους προμηθευτές για να έχουν στρατηγικές τους αντιστάθμισης τιμών, προκειμένου να προστατεύσουν τους πελάτες από διακυμάνσεις των τιμών.

 

CFDΑΠΕσυμβόλαια επί της  διαφοράςΣυμβούλιο Υπουργών Ενέργειαςτιμές ενέργειας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

  • ΕΥΔΑΠ: Ο Σπύρος Στάμου νέος Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας
  • Από την Dame Kiri Te Kanawa στον Martin Scorsese και τη Metropolitan Opera: Η Rolex και η μακρά, αθόρυβη συμμαχία της με τις Τέχνες
  • Κέβιν Γουόρς: Ο 55χρονος οικονομολόγος που θα διαδεχθεί τον Τζερόμ Πάουελ ως επικεφαλής της Fed
  • Ξεκίνησε με επιτυχία το επιμορφωτικό πρόγραμμα χρήσης προσομοιωτών για εκπαιδευτικούς Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

Θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα οικονομικά και επιχειρηματικά νέα;

Εγγραφείτε στο Newsletter του mononews.gr

By submitting your email, you agree to our Terms and Privacy Notice. You can opt out at any time. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Μοιραστείτε την άποψή σας

Σχόλια
Οδηγίες

Για να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κωστέας – Γείτονας: Πιο κοντά στο πρώτο κουδούνι του ιδιωτικού σχολείου στο Ελληνικό

28.01.2026

Metlen: Τα πυρομαχικά τελείωσαν, έρχεται η συντριβή των υποτιμητών με τιμή στόχο τα €100 από το απόλυτο DEFENCE PLAY του ΧΑ

29.01.2026

Οι υπέροχες 15, οι φήμες για την ACAG, οι άγριες διαθέσεις σε Metlen και ΔΕΗ, το «φάντασμα» της Προοδευτικής, τι λέει η Αλεξία για την πώληση της Aea, η πίεση της Κίμπερλι και οι νέες κινήσεις Λασκαρίδη, Μαρτίνου, Ιγγλέση

29.01.2026

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΥΔΑΠ: Ο Σπύρος Στάμου νέος Γενικός Διευθυντής Οικονομικών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας
Ξεκίνησε με επιτυχία το επιμορφωτικό πρόγραμμα χρήσης προσομοιωτών για εκπαιδευτικούς Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Ξενοκώστας (ΟΝΕΧ): Τα ναυπηγεία θυροφύλακες της ενεργειακής ανεξαρτησίας
Ο ΟΠΑΠ περνά στην εποχή της Allwyn – Σε πλήρη εξέλιξη το rebranding που φέρνει νέες εμπειρίες με τη δύναμη της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας
Adidas: Κέρδη τριμήνου άνω των εκτιμήσεων και επαναγορά μετοχών €1 δισ.
Novo Nordisk: Σε υψηλό 5μήνου οδεύει η μετοχή – Στο επίκεντρο το χάπι Wegovy
Swatch: «Ανάσα» αισιοδοξίας από την αύξηση των πωλήσεων – Θετικές προοπτικές το 2026
Φυσικό αέριο: Μηνιαίο άλμα κοντά στο 38% στην Ευρώπη – Υψηλό 2ετίας
Principia: Απέκτησε τέσσερα αιολικά πάρκα από την EDPR έναντι 200 εκατ. ευρώ
SpaceX (Έλον Μασκ): Eξετάζει το ενδεχόμενο συγχώνευσης με Tesla ή xAI – Τι σχεδιάζει ο μεγιστάνας

    Ειδήσεις

  • Οικονομία
  • Business
  • Τράπεζες
  • Ναυτιλία
  • Real Estate
  • Ενέργεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Κοινωνία
  • Law
  • Bloomberg
  • Financial Times

    Στήλες

  • The Wiseman
  • Room 301
  • My Story
  • Media
  • Winners & Losers
  • Επι-θετικά
  • Rumors
  • ESG Today
  • Mononews2030
  • Άρθρα
  • Συνεντεύξεις

    Life & Arts

  • Les Bons Vivants
  • Auto
  • Life & Style
  • Υγεία
  • Architecture & Design
  • Fashion & Art
  • Watches
  • Yachts
  • Table For Two

    Markets

  • Μετοχές
  • Αγορές
  • Trader's book
  • Buy-Hold-Sell
  • The Value Investor
  • Crypto
  • Χρηματιστηριακές Ανακοινώσεις

    Creative Content

  • Branded Content
  • Monocle Media Lab

    Mononews100

  • 2019
  • 2020
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024

Εγγραφείτε στο Newsletter του mononews.gr

By submitting your email, you agree to our Terms and Privacy Notice. You can opt out at any time. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ταυτότητα Οι Αξίες μας Όροι Χρήσης
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242012
2026 mononews.gr All rights reserved