• Business

    BMW: Επενδύει 600 εκατ. λίρες στην ηλεκτροκίνηση – Εξασφάλισε κρατική χρηματοδότηση

    • NewsRoom
    Oliver-Zipse

    Oliver Zipse, Πρόεδρος BMW


    Έτοιμη να ανακοινώσει και επισήμως τα σχέδιά της για την κατασκευή του ηλεκτρικού Mini επόμενης γενιάς στο εργοστάσιο της Οξφόρδης είναι η BMW, αφού φαίνεται ότι εξασφάλισε ένα γενναίο πακέτο κρατικής χρηματοδότησης.

    Η επένδυση 600 εκατομμυρίων λιρών του κατασκευαστή με έδρα τη Γερμανία για τη μετατροπή του υπάρχοντος εργοστασίου της, θα εξασφαλίσει 4.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με βρετανούς υπουργούς.

    Κυβερνητικές πηγές αρνήθηκαν να προσδιορίσουν το επίπεδο της υποστήριξης που θα προσφερθεί στην BMW, ωστόσο, δεν αμφισβήτησαν το ποσό των 75 εκατομμυρίων λιρών που έχει αναφερθεί.

    «Η κυβέρνηση εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και αναπτύσσει την οικονομία με την υποστήριξη της βιομηχανίας κατασκευής αυτοκινήτων μας», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

    «Η επένδυση της BMW είναι ένα άλλο λαμπρό παράδειγμα του πώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το καλύτερο μέρος για την κατασκευή των αυτοκινήτων του μέλλοντος», πρόσθεσε.

    Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση είναι το δεύτερο θετικό νέο που ωθεί την βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς τα στοιχεία του περασμένου μήνα υποδηλώνουν ότι η παραγωγή αυξήθηκε σχεδόν κατά 1/3 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

    «Πρέπει να κάνουμε κάποιες επενδύσεις ως κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου, Kemi Badenoch.

    Η «καταπληκτική» απόφαση της BMW να επενδύσει 600 εκατομμύρια λίρες για την κατασκευή των νέων Mini της στο Cowley στο Oxfordshire έρχεται καθώς ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιμετωπίζει «πολλούς αντίθετους ανέμους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Badenoch.

    Όταν ρωτήθηκε πόσα χρήματα από τους φορολογούμενους θα κρατηθούν για να εξασφαλιστεί η επένδυση από τη BMW, απάντησε ότι:

    «Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι τι τοποθετούμε στο ταμείο μετασχηματισμού της αυτοκινητοβιομηχανίας, και αυτά είναι τα χρήματα που πηγαίνουν σε πολλές διαφορετικές εταιρείες σε όλο τον κλάδο και όχι μόνο σε μία. Βάλαμε 350 εκατομμύρια λίρες το 2021.

    Πρέπει να κάνουμε κάποιες επενδύσεις μόνοι μας ως κυβέρνηση, αυτό είναι τυπικό, και ανταγωνιζόμαστε χώρες από όλο τον κόσμο καθώς και την ΕΕ και κερδίζουμε. Δεν κάνουμε τίποτα ασυνήθιστο.

    Με τους ‘αντίθετους ανέμους’ που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία – όπως τα προβλήματα με τις αλυσίδες εφοδιασμού και την αύξηση του ενεργειακού κόστους λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία – πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνουμε πίσω και δεν θα επιτρέψουμε η βιομηχανία να ‘μαραζώσει’», πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης: 

    Inditex: Εκτίμηση για αύξηση κερδών κατά 33% το α’ εξάμηνο

    Φυσικό αέριο: Συνεχίζεται το ράλι τιμών στην Ευρώπη

    Alibaba: Βουτιά της μετοχής άνω του 4% μετά την αιφνίδια παραίτηση του επικεφαλής της μονάδας cloud



    ΣΧΟΛΙΑ