• Business

    Alibaba: Βουτιά της μετοχής άνω του 4% μετά την αιφνίδια παραίτηση του επικεφαλής της μονάδας cloud

    • NewsRoom

    Daniel Zhang, πρώην CEO της Alibaba Group


    Βουτιά άνω του 4% σημείωσε η μετοχή του κινεζικού ομίλου Alibaba που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση του πρώην CEO Daniel Zhang από την επιχείρηση cloud computing του τεχνολογικού γίγαντα.

    Η Alibaba ανακοίνωσε την απόφαση του Zhang να αποχωρήσει από τη μονάδα με μια εσωτερική επιστολή προς το προσωπικό, αναφέρει το reuters.

    Aναπληρωτής CEO και πρόεδρος της μονάδας ανέλαβε ο συνιδρυτής της εταιρείας, Εddie Wu. Παράλληλα ο Zhang παρέδωσε τα ηνία όλου του ομίλου στον Wu την Κυριακή, όπως είχε προγραμματιστεί.

    Η συγκεκριμένα μονάδα είναι ο μεγαλύτερος πάροχος cloud της Κίνας με μερίδιο 34% της αγοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Canalys που είχαν γίνει γνωστά τον Ιούνιο.

    Στεγάζει επίσης την DAMO Academy, τον ερευνητικό βραχίονα της Alibaba για τσιπ και τεχνητή νοημοσύνη, και πρόκειται να διαχωριστεί από την Alibaba τον Μάιο του επόμενου έτους στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ομίλου.

    Ο Zhang προηγουμένως ήταν ταυτόχρονα επικεφαλής του ομίλου καθώς και της μονάδας πληροφοριών cloud, και η εταιρεία ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι θα αποχωρήσει από την θέση του γενικού CEO προκειμένου να επικεντρωθεί πλήρως στην επιχείρηση cloud.

    Σύμφωνα με τον Li Chengdong, επικεφαλής του τομέα ηλεκτρονικού εμπορίου στο think tank Haitun που εδρεύει στο Πεκίνο, η αποχώρηση του Zhang είναι πιθανόν προσωπική απόφαση και ήρθε μία περίοδο κατά την οποία το Alibaba Cloud αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις κρατικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών και την Huawei Technologies.

    Παράλληλα υποστήριξε ότι δεν θεωρεί πως η αποχώρηση του Zhang έχει μεγάλο αντίκτυπο στα σχέδια εισαγωγής της Alibaba Cloud καθώς θα εξαρτηθεί τελικά από την επιχειρηματική απόδοση της μονάδας.

    Η Alibaba είπε ότι θα συνεχίσει να εκτελεί το spin-off σχέδιο της υπό μια ξεχωριστή ομάδα διαχείρισης που θα διοριστεί προσεχώς.

    Η εταιρεία επισήμανε στην επιστολή της ότι ο Zhang θα συνεχίσει να συνεισφέρει στην Alibaba «διοχετεύοντας την τεχνογνωσία του διαφορετικά» και ότι θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ένα τεχνολογικό fund που θα δημιουργήσει ο Zhang.

    Οι αναλυτές υπολόγισαν ότι η μονάδα cloud αξίζει 41 έως 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η μετοχή της Alibaba υποχώρησε έως και 4,4% στα 86,85 δολάρια Xoνγκ Κονγκ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 23 Αυγούστου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η Alibaba επενδύει στο ΑΙ – Λανσάρει νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης

    O επιχειρηματίας που πλουτίζει μέσα από τη φυλακή: Έβγαλε 4,5 δισ. δολάρια μέσα σε ένα χρόνο

    Tα hedge funds εκτοξεύουν τον μισθό της πρακτικής-Ποια εταιρεία δίνει 19.000 δολάρια το μήνα



    ΣΧΟΛΙΑ