• Business

    BlackRock: Γιατί η ισότητα των φύλων φέρνει καλύτερες αποδόσεις στις εισηγμένες

    BlackRock: Πολύ αργοί οι ρυθμοί προσαρμογής των τραπεζών στο ESG

    Larry Fink. CEO BlackRock


    Η παρουσία ισάριθμων εργαζομένων των δύο φύλων στις εταιρείες, ιδίως σε υψηλόμισθες θέσεις, έχει θετικά αποτελέσματα για τις αποδόσεις των εταιρειών.

    Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας έρευνας της BlackRoock μεταξύ 1.250 μεγάλων εταιρειών την περίοδο 2013 έως 2022 για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, που παρουσιάζουν οι Financial Times.

    Το μυστικό της επιτυχίας

    Οι εταιρείες που ευνόησαν την ισότητα των φύλων σε θέσεις εργασίας που παράγουν έσοδα, σε θέσεις μηχανικών και σε υψηλόμισθες θέσεις κατέγραψαν και τις υψηλότερες αποδόσεις, καταγράφει η έρευνα, με μέση ετήσια απόδοση ενεργητικού 7,7%, έναντι 5,6% για εκείνες όπου πλειοψηφούν οι άνδρες στο εργατικό δυναμικό τους.

    Οι εταιρείες που επιλέγουν να στελεχωθούν με περισσότερες γυναίκες έναντι των αντρών καταγράφουν μέση ετήσια απόδοση 6,1%.

    «Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι πολύ σημαντικό για την απόδοση των επενδύσεων», δήλωσε η Sandra Lawson, διευθύνουσα σύμβουλος της BlackRock που ηγήθηκε της έρευνας. «Πρόκειται για μια αρκετά ισχυρή συσχέτιση», σημείωσε.

    Η μελέτη επέλεξε να μετρήσει τη συσχέτιση της ισορροπίας στην παρουσία των δύο φύλων στο εργατικό δυναμικό με την απόδοση του ενεργητικού των εταιρειών και όχι με την πορεία των μετοχών της, καθώς όπως σημείωσε το πρώτο δεν επηρεάζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις της αγοράς μετοχών.

    Δεν είναι λίγες οι επενδυτικές εταιρείες που επιμένουν ότι είναι θέμα εμπιστοσύνης προς τους πελάτες τους η διατήρηση των ισορροπιών μεταξύ των δύο φύλων αλλά και η μέριμνα για άλλους κοινωνικούς παράγοντες, οι οποίοι θα  πρέπει να αποτελούν μέρος της επενδυτικής διαδικασίας.

    Η BlackRock ξεκίνησε αυτή τη μελέτη καθώς οι ίδιες οι εταιρείες ζήτησαν μια έρευνα για το αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του ανθρώπινου κεφαλαίου και της απόδοσης των εταιρειών.

    Ο κολοσσός διαχείρισης κεφαλαίων ύψους 9,1 τρισ. δολαρίων, δεν είναι ο πρώτος που επιχειρεί να ενισχύσει την ισότητα των φύλων στην εταιρική κουλτούρα. Προηγούμενες μελέτες της McKinsey, συμπεριλαμβανομένης μιας που εξέτασε 1.039 εταιρείες σε 15 χώρες, έχουν συνδέσει την ισότιμη πρόσβαση από τα δύο φύλα σε όλα τα κλιμάκια μιας εταιρείας με την κερδοφορία της.

    Η Bank of America διαπίστωσε ότι οι αμερικανικές εισηγμένες εταιρείες με διοικητικά συμβούλια, στα οποία υπάρχει ισχυρή εκπροσώπηση και των δύο φύλων είχαν υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων και χαμηλότερη μεταβλητότητα στα κέρδη ανά μετοχή σε σχέση με άλλες εταιρείες.

    Η άδεια μητρότητας

    Η πολιτική μιας εταιρείας απέναντι στους εργαζoμενούς της έχει άμεση επίδραση στην επίδοσή τους, σύμφωνα με την ίδια έρευνα της BlackRock, υπογραμμίζοντας ότι όσες έδιναν μεγάλη άδεια μητρότητας, κέρδιζαν πολύ καλύτερη επίδοση από την εργαζόμενή τους.

    Σύμφωνα με τη Sandra Lawson αυτό οφείλεται κυρίως στο προφίλ της εταιρείας προς τους εργαζoμένούς της. «Όταν στέλνεις ένα μήνυμα ότι η εταιρεία της στο σύνολό της εκτιμάει τους εργαζομένους της όχι μόνο ως υπαλλήλους αλλά και ως άτομα, αυτό ενισχύει τις επιδόσεις», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης:

    Disney: Πάνω από 8 δισ. για την απόκτηση του Hulu της Comcast

    Τεχνητή νοημοσύνη: Ποια πολλά υποσχόμενη startup κινεί το ενδιαφέρον των Google και Microsoft;

    Στη φυλακή το αφεντικό φαρμακευτικής για το σιρόπι για το βήχα, που συνδέεται με τον θάνατο 200 παιδιών



    ΣΧΟΛΙΑ