• Business

    Bill Gates-Warren Buffett: Θα κατασκευάσουν πυρηνικό αντιδραστήρα νέας γενιάς 1 δισ. δολαρίων

    • Newsroom

    Γουόρεν Μπάφετ και Μπιλ Γκέιτς


    Οι δισεκατομμυριούχοι Bill Gates και Warren Buffett θα κατασκευάσουν έναν πυρηνικό αντιδραστήρα «νέας γενιάς», έργο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, στο Ουαϊόμινγκ, δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας.

    Η προηγμένη εταιρεία πυρηνικών αντιδραστήρων του Gates, TerraPower, και η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας του Buffett, PacifiCorp, ανακοίνωσαν σε δελτίο Τύπου ότι επέλεξαν το Ουαϊόμινγκ για τον πρώτο τους αντιδραστήρα, που ονομάζεται Natrium, στην τοποθεσία ενός παλιού εργοστασίου άνθρακα.

    Από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί, ο αντιδραστήρας θα παράγει αρκετή ισχύ για 400.000 σπίτια, ανέφεραν οι εταιρείες.

    Οι προηγμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες, όπως ο Natrium, είναι πηγές ενέργειας χωρίς άνθρακα που μπορούν να λειτουργούν συμπληρωματικά ως προς τις υπάρχουσες αιολικές και ηλιακές πηγές και θεωρούνται πιο φιλικές προς το περιβάλλον από τους παραδοσιακούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, αναφέρει το business insider.

    Έχουν απλούστερη σχεδίαση, ευκολότερη στην κατασκευή, αποδοτικότερα καύσιμα και είναι φθηνότεροι, αλλά και ασφαλέστεροι από τους κανονικούς αντιδραστήρες, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Πυρηνικών Αντιδραστήρων.

    Οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι θα ανακοινώσουν την ακριβή τοποθεσία του εργοστασίου έως το τέλος του 2021.

    Ο πυρηνικός αντιδραστήρας θα μπορεί να παράγει 500 μεγαβάτ κατά τη μέγιστη ζήτηση, ανέφεραν οι TerraPower και PacifiCorp, προσθέτοντας ότι η ενέργεια αυτή είναι αρκετή για να τροφοδοτεί περίπου 400.000 σπίτια.

    Η TerraPower είπε προηγουμένως ότι το έργο θα κοστίσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με το Reuters.

    “Πιστεύουμε ότι ο Natrium θα αλλάξει το παιχνίδι στην ενεργειακή βιομηχανία”, είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Gates.

    Το Ουαϊόμινγκ, η κορυφαία πολιτεία παραγωγής άνθρακα στις ΗΠΑ, υπήρξε «ηγέτης στην ενέργεια για πάνω από έναν αιώνα και ελπίζουμε ότι η επένδυσή μας στο Natrium θα του επιτρέψει διατηρήσει το προβάδισμα για πολλές επόμενες δεκαετίες», πρόσθεσε ο συνιδρυτής της Microsoft.

    “Αυτή είναι η ταχύτερη και σαφέστερη πορεία μας για να γίνουμε αρνητικοί στον άνθρακα”, δήλωσε ο κυβερνήτης Mark Gordon στην ενημέρωση. “Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί σαφώς μέρος της στρατηγικής μου για την ενέργεια», πρόσθεσε.

    Η TerraPower, που ιδρύθηκε από τον Gates πριν από 15 χρόνια, έλαβε αρχική χρηματοδότηση 80 εκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE), για να δείξει το έργο Natrium. Το υπουργείο έχει δεσμεύσει για πρόσθετη χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, ανέφερε η TerraPower στο δελτίο Τύπου.

    Διαβάστε επίσης:

    Bill και Melinda Gates: Το διαζύγιο, το ίδρυμα των 50 δισ. δολαρίων και ο Warren Buffett

    Warren Buffett: Επενδύει στο ελληνικό real estate μέσω της Βerkshire Hathaway

    Bill Gates, Jeff Bezos, Elon Musk: Πού δωρίζουν τα πλούτη τους οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ