• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bill Gates, Jeff Bezos, Elon Musk: Πού δωρίζουν τα πλούτη τους οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη

    • Bloomberg

    Jeff Bezos και Bill Gates


    Τα διαζύγια των δύο πιο ισχυρών ζευγαριών του πλανήτη, Bezos και Gates, προκάλεσαν συζητήσεις και ανησυχίες σχετικά με την πορεία του φιλανθρωπικού τους έργου, σε μία εποχή κατά την οποία οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη δυσκολεύονται να βρουν τρόπους για να δωρίσουν τα χρήματα τους με γρήγορους ρυθμούς.

    Το επικείμενο διαζύγιο των Bill και Melinda Gates, ενδέχεται να επηρεάσει το έργο του ιδρύματος των 50 δισ. δολαρίων που έχουν ιδρύσει, και θεωρείται ένα από τα πιο επιδραστικά στην ιστορία.

    Μετά το διαζύγιό της το 2019, η MacKenzie Scott έδωσε σχεδόν 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκατοντάδες φιλανθρωπικές ομάδες, ενώ ο πρώην της σύζυγος της, Jeff Bezos, διέθεσε 10 δισεκατομμύρια δολάρια για το «Earth Fund» με σκοπό την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, οι τεράστιες περιουσίες του Bezos και της Scott συνεχίζουν να μεγαλώνουν, ξεπερνώντας τις δωρεές τους.

    Υπάρχουν και οι σχετικά νεότεροι δισεκατομμυριούχοι, που δίνουν απίστευτα χρηματικά ποσά. Ένας από τους δημιουργούς του κρυπτονομίσματος Ethereum δώρισε ψηφιακά νομίσματα Shiba Inu αξίας, την ημέρα της δωρεάς, περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σε ένα fund ενίσχυσης κατά του Covid, για την Ινδία.

    Στο μεταξύ, το χάσμα μεταξύ των εξαιρετικά πλούσιων και των όχι τόσο πλούσιων μεγάλωσε δραματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πυροδοτώντας τη συζήτηση σχετικά με το ρόλο της φιλανθρωπίας στην κοινωνία.

    «Οι φιλάνθρωποι λαμβάνουν πάρα πολύ θετική προβολή με τρόπους που χρήζουν περισσότερο έλεγχο αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Linsey McGoey, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας στην Οικονομική Κοινωνιολογία και Καινοτομία στο Πανεπιστήμιο του Essex. “Αρχίζουμε να υποπτευόμαστε ότι οι άνθρωποι που έχουν δισεκατομμύρια δολάρια δεν έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για την επίλυση αυτών των προβλημάτων”.

    Το ζευγάρι των Gates, μαζί με τον φίλο τους Warren Bufett, άλλαξαν τις προσδοκίες του κοινού για τους δισεκατομμυριούχους με τη δημιουργία του «Giving Pledge» το 2010. Υποσχέθηκαν να δωρίσουν την πλειοψηφία της περιουσίας τους, είτε κατά τη διάρκεια της ζωής τους είτε μετά το θάνατό τους, δελεάζοντας εκατοντάδες άλλους από τους πλουσιότερους του κόσμου να τους  ακολουθήσουν. Η δέσμευση, ωστόσο, δεν είναι επιβολή. Είναι μια ηθική και δημόσια υπόσχεση και τα άτομα που εγγράφονται μπορούν να αλλάξουν γνώμη ανά πάσα στιγμή, με ή χωρίς να το πουν σε κανέναν.

    πηγή: bloomberg

    Γιατί έχει σημασία

    Δεν είναι απαραίτητα εύκολο να  αποφασίσει κάποιος να δωρίσει τόσο πολλά χρήματα. Ο Elon Musk ζήτησε δημοσίως στο Twitter ιδέες σχετικά με το πώς να χαρίσει την περιουσία του ύψους 172 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Bezos έκανε το ίδιο το 2017.

    Η Scott υιοθέτησε μία διαφορετική προσέγγιση, διανέμοντας τα χρήματα της σε εκατοντάδες μικρότερες φιλανθρωπικές οργανώσεις και ιδρύματα που συχνά παραβλέπουν οι μεγάλοι δωρητές.

    Πολλοί τοποθετούν τα χρήματα στα ιδρύματά τους και στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν ως οχήματα προκειμένου να αποφασίσουν πού θα δωρίσουν τα κεφάλαια.

    Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος του κλάδου τεχνολογίας Azim Premji δεσμεύτηκε το 2019 να μεταφέρει περίπου 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της εταιρείας του στο ίδρυμά του.

    Πέρυσι, ο συνιδρυτής της Nike, Phil Knight δώρισε 900 εκατομμύρια δολάρια στο δικό του ίδρυμα. Ο Knight έδωσε επίσης 300 εκατομμύρια δολάρια στο σχολείο από το οποίο αποφοίτησε, ενώ ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Eric Schmidt και η σύζυγός του Wendy δώρισαν 150 εκατομμύρια δολάρια φέτος για μελέτες στη βιολογία και τη νοημοσύνη των μηχανών.

    Μερικοί επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν δομές, δηλαδή funds τα οποία διαχειρίζονται τα κεφάλαια που επιθυμεί να δωρίσει κάποιος, και με τον τρόπο αυτό τοποθετούν τα χρήματα τους και λαμβάνουν άμεσα φορολογικά οφέλη, ενώ αποφασίζουν αργότερα που θα στείλουν τις δωρεές.

    Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι δισεκατομμυριούχοι θα συνεχίσουν να προσπαθούν να κερδίσουν φήμη μέσω των φιλανθρωπικών τους πράξεων.

    Η φιλανθρωπική προσφορά του Bill Gates  βοήθησε στην αλλαγή του προφίλ του από τον αδίστακτο Διευθύνοντα Σύμβουλο μιας εταιρείας τα προϊόντα της οποίας κυριάρχησαν στην αγορά, σε έναν “σπασίκλα” φιλάνθρωπο που προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα του κόσμου μας.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ