• Business

    Chanel: Επενδύει στο σχέδιο εξόδου από το χρηματιστήριο της τράπεζας Rothschild

    • Bloomberg

    Ο Αλεξάντρ Ρότσιλντ της Rothschild Bank και ο δισεκατομμυριούχος Άλεν Βερτεμέρ του πολυτελούς οίκου Chanel.


    Πριν μία εβδομάδα η επενδυτική τράπεζα Rothschild ανακοίνωσε ένα σχέδιο εξαγοράς και εξόδου από το χρηματιστήριο, με τρεις δυναστείες της Γαλλίας να ανακοινώνουν, σύμφωνα με το Bloomberg ότι επιθυμούν να επενδύσουν σε αυτό το σχέδιο.

    Μεταξύ αυτών είναι ο κολοσσός της Chanel, η οικογένεια Ντασό που κατασκευάζει τα Rafale και η οικογένεια Peugeot.

     O Άλεν Βερτεμέρ της Chanel μαζί με τους υπόλοιπες δυναστείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να στηρίξουν την προσφορά της εταιρείας συμμετοχών Concordia, η οποία διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο της οικογένειας Ρότσιλντ για αγορά μετοχών ύψους 48 ευρώ ανά μετοχή και με συνολική αποτίμηση 3,7 δις ευρώ.

    Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της γαλλο-βρετανικής επενδυτικής τράπεζας είναι ιδιαίτερα θερμό, καθώς εκτός από τις τρεις οικογένειας, έχουν ενδιαφερθεί ο Ιταλός επενδυτής Τζιαμάρια Τζουλιάνι και η οικογένεια Μορέλ, γνωστή εταιρεία ρούχων, η οποία είναι ήδη μέτοχος της τράπεζας από την συγχώνευση των δύο μονάδων το 2012.

    Το προφίλ των επενδυτών

    Η οικογένεια Ντασό έχει επενδύσεις μέσω του Groupe Industriel Marcel Dassault (GIMD), με συμμετοχές στην εταιρεία κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών Dassault Aviation και στην εταιρεία σχεδιασμού λογισμικού Dassault Systemes, καθώς και στην γαλλική εφημερίδα Figaro, στον οίκο δημοπρασιών Artcurial και σε κτήματα κρασιού. Είχαν ήδη μερίδιο περίπου 2% στην Rothshild & Co. μέσω της GIMD.

    Η οικογένεια Peugeot έχει τις βιομηχανικές της ρίζες στο 1810, με το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκεύασε να χρονολογείται το 1889. Η εταιρεία χαρτοφυλακίου της, η Etablissement Peugeot Freres, περιλαμβάνει την Peugeot Invest SA με μερίδια στην αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis NV, την εταιρεία κατασκευής μαγειρικών σκευών SEB SA και στον οίκο φροντίδας Orpea SA. Η Peugeot Invest δήλωσε ότι θα μπορούσε να αποκτήσει έως και το 5,1% της Rothschild & Co. και να λάβει θέση στο εποπτικό συμβούλιο, σύμφωνα με δήλωση.

    Τα αδέρφια Άλεν και Τζέραρντ Βερτεμέρ, τα οποία βρίσκονται πίσω από τον πολυτελή οίκο της Chanel έχουν ένα οικογενειακό γραφείο που ονομάζεται Mousse Partners που διευθύνεται από τον ετεροθαλή αδερφό τους Τσάρλς Χέιλμπρον.

    Η περιουσία του Ιταλού επενδυτή Τζιαμάρια Τζουλιάνι έχει τις ρίζες της στην εφεύρεση του προπάππου του για μια θεραπεία με βάση τα βότανα που βοηθάει στην πέψη πριν από περίπου 130 χρόνια στην γενέτειρά του Ιταλία. Το επενδυτικό του σχήμα σε συνεργασία με τους Ντασό σχεδιάζει να κατέχει το 5% της τράπεζας Rothschild, ανέφερε η δήλωση.

    Το σχέδιο εξαγοράς μετοχών

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι γαλλικές δυναστείες καθώς και οι υπόλοιποι επενδυτές μοιράζονται χρόνια στενών σχέσεων και εμπιστοσύνης με την οικογένεια Ρότσιλντ.

    Σύμφωνα με την τραπεζική δυναστεία, οι επιχειρήσεις της επενδυτικής τράπεζας Ρότσιλντ δεν χρειάζονται πλέον πρόσβαση σε κεφάλαια από τις δημόσιες αγορές, γι’ αυτό και προχωρούν τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του οίκου.

    Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της, η τράπεζα το παράγει από τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής συμβουλευτικής, ενώ παράλληλα διαθέτει μονάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχεία καθώς και υπηρεσίες εμπορικής τραπεζικής.

    Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στο τιμόνι της τράπεζας βρίσκεται ο Αλεξάντρ ντε Ρότσιλντ, και επί των ημερών του η τράπεζα κατέλαβε την 6η θέση για υπηρεσίες συγχωνεύσεων και εξαγορών, σε μία χρονιά που η δραστηριότητα έπεσε κατακόρυφα. Η φετινή απόδοση αναμένεται να είναι χειρότερη από το 2022, κάτι που έθεσε στην ανακοίνωσή της για την εξαγορά των υπολοίπων μετοχών της τράπεζας η οικογένεια Ρότσιλντ.

    Η Concordia ανέφερε ότι η τιμή ανά μετοχή αντανακλά ένα premium 19% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος στις 3 Φεβρουαρίου. Η εταιρεία των Ρότσιλντ κατέχει ήδη το 38,9% των μετοχών της εταιρείας και το 47,5% των δικαιωμάτων ψήφου.

    Εφόσον προχωρήσει το σχέδιο εξόδου, η Concordia θα κατέχει περίπου το 55% του κεφαλαίου της τράπεζας, οι μακροπρόθεσμοί επενδυτές το 35% και οι εταίροι το 10%.

    Αλλαγή ισορροπιών

    Η πρωτοβουλία για ιδιωτικοποίηση της τράπεζας έρχεται τρεις μήνες αφότου o Έβελιν ντε Ρότσιλντ, o πρώην επικεφαλής της βρετανικής μονάδας του τραπεζικού ομίλου, πέθανε σε ηλικία 91 ετών.

    Οι ισορροπίες στην εξουσία μεταξύ των δύο μονάδων, οι οποίες ύστερα από δεκαετίες διαμάχης, συγχωνεύτηκαν, μετακινήθηκαν περισσότερο προς το Παρίσι και τον ξάδερφο Ντέιβιντ ντε Ρότσιλντ και τον διάδοχό του Αλεξάντρ ντε Ρότσιλντ.

    Μεταξύ των επενδυτών που υποστηρίζουν την τράπεζα είναι η Χάνα Ρότσιλντ, συγγραφέας και δημιουργός ντοκιμαντέρ, είναι ένα από τα παιδιά του Τζέικομπ Ρότσιλντ, ο οποίος είχε έρθει σε σύγκρουση με την οικογένεια στο παρελθον.

    Ο Ντέιβιντ ντε Ρότσιλντ έχει το 39,42% των δικαιωμάτων ψήφου της Concordia, ενώ ο ξάδερφος του Έρικ ντε Ρότσιλντ έχει το 55,6%.

    Εφόσον οι συζητήσεις με τους επενδυτές οριστικοποιηθούν, η τράπεζα θα ανακοινώσει την προσφορά της μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους.

    Η εταιρεία Rothschild ιδρύθηκε από τον Mayer Amschel, ο οποίος ξεκίνησε αγοράζοντας και πουλώντας παλιά νομίσματα σε ένα γκέτο της Φρανκφούρτης. Στις αρχές του 1800, έστειλε τους πέντε γιους του να δημιουργήσουν βάσεις των Rothschild στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Νάπολη, τη Βιέννη και τη Φρανκφούρτη.

    Διαβάστε επίσης:

    Chanel: Παιγνιώδη γλυπτά του Xavier Veilhan στο show για την κολεξιόν SS23

     



    ΣΧΟΛΙΑ