• Business

    Bernard Arnault: Οριστικό αντίο στην Carrefour από τον δισεκατομμυριούχο – Πούλησε τις τελευταίες μετοχές

    Bernard Arnault, επικεφαλής ομίλου LVMH (Louis Vuitton)

    Bernard Arnault, επικεφαλής ομίλου LVMH (Louis Vuitton)


    Στην πώληση και των τελευταίων μετοχών που κατείχε στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ  Carrefour, προχώρησε ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Bernard Arnault, ο οποίος είχε επενδύσει για πρώτη φορά σε αυτήν πριν από 14 χρόνια.

    Ο επικεφαλής του ομίλου Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH), διατηρούσε μέσω της εταιρείας συμμετοχών Financiere Agache ποσοστό 5,7% της Carrefour, και μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών πούλησε τις μετοχές συγκεντρώνοντας έσοδα 724 εκατ. ευρώ (854 εκατ. δολάρια).

    Η Agache πούλησε το ποσοστό της στην τιμή των 16 ευρώ ανά μετοχή, πολύ χαμηλότερα από την τιμή που είχε πληρώσει ο Arnault για να επενδύσει στην αλυσίδα.

    Ο επιχειρηματίας με τις Colony Capital και Axon Capital, εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Carrefour για πρώτη φορά το 2007, με την εξαγορά ποσοστού 9,8%, στη μέση τιμή των 47 ευρώ ανά μετοχή.

    Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι η Agache δεν είναι χαμένη κατά την διάρκεια των ετών που είχε επενδύσει στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ, εν μέρει λόγω των μερισμάτων που έλαβε, αν και αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αποχωρούσε με ζημιά.

    Ο Arnault ήταν ένας από τους τρεις μεγάλους μετόχους της εταιρείας, μαζί με την οικογένεια Moulin και τον Βραζιλιάνο επιχειρηματία Abilio dos Santos Diniz.

    Αλλαγή επενδυτικού προσανατολισμού

    Ο επιχειρηματίας είχε ήδη πουλήσει ένα μικρό ποσοστό τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο η Agache επισήμανε ότι το έκανε λόγω αναδιάρθρωσης των επενδύσεων του.

    Ο όμιλος LVMH εστιάζει κατά κύριο λόγο στον κλάδο της μόδας και των ειδών πολυτελείας, και τον περασμένο Φεβρουάριο εξαγόρασε ποσοστό στην γερμανική εταιρεία Birkenstock, που κατασκευάζει τα γνωστά σανδάλια.

    Η αποχώρηση του Arnault από την Carrefour πραγματοποιείται σε μία περίοδο κατά την οποία η αναδιάρθρωση της υπό τον πρόεδρο και CEO Alexandre Bompard, αποφέρει καρπούς.

    “Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Carrefour πέτυχε μια εξαιρετική ανάκαμψη υπό τη διεύθυνση του Alexandre Bompard”, ανέφερε ο Arnault σε ανακοίνωσή του. “Μετά από 14 χρόνια αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στον επαναπροσανατολισμό των επενδύσεών μας”.

    Ο Arnault, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γαλλίας, είχε υποστηρίξει τον Bompard τον Ιανουάριο όταν διαπραγματευόταν με την αλυσίδα Couche-Tard του Καναδά το ενδεχόμενο εξαγοράς της. Τελικά η Couche-Tard απέσυρε την προσφορά της των 20 δισ. δολαρίων για τη Carrefour μετά από τις αντιδράσεις της γαλλικής κυβέρνησης.

    Στη συνέχεια ο Bompard προχώρησε στην εξαγορά του Grupo BIG έναντι περίπου 1,3 δισ. δολαρίων.

    Διαβάστε ακόμα:

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ