• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bernard Arnault: Γιατί η πώληση της Carrefour θα ζημιώσει τον μεγιστάνα της Louis Vuitton

    • Bloomberg

    Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος ομίλου LVHM


    Το επενδυτικό όχημα του δισεκατομμυριούχου επικεφαλής της Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH), Bernard Arnault, θα καταγράψει ζημιά από τη συμμετοχή που κατέχει στην Carrefour, στην περίπτωση που η εταιρεία εξαγοραστεί από την καναδική Alimentation Couche-Tard.

    Ο Arnault, που μόλις ολοκλήρωσε την εξαγορά της Tiffany ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την LVMH, τάσσεται κατά της νέας διατλαντικής συμφωνίας – η οποία περιλαμβάνει και την πώληση του 5,5% που κατέχει στην Carrefour ο όμιλος του.

    Η συμφωνία “πάγωσε” καθώς η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε την αντίθεση της σε πρώτη φάση, για την προσφορά των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εάν τελικά προχωρήσει, ο Arnault θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία τιμή προσφοράς χαμηλότερη από το μισό της τιμής που διαπραγματεύονταν οι μετοχές της εταιρείας όταν εκείνος επένδυσε σε αυτήν για πρώτη φορά.

    Η Couche-Tard  προσφέρει 20 ευρώ ανά μετοχή για την Carrefour. Ο τίτλος της γαλλικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ διαπραγματεύονταν στα 47 ευρώ κατά μέσο όρο τον Μάρτιο του 2007, όταν η Groupe Arnault αγόρασε μετοχές. Σύμφωνα με την τιμή της αγοράς το ποσοστό που κατέχει αποτιμάται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ (1,8 δισ. δολάρια). Η Couche-Tard προσφέρει 900 εκατομμύρια ευρώ για το μερίδιο του επενδυτικού ομίλου.

    Η προσφορά της Couche-Tard αντιπροσώπευε περίπου 29% premium σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Carrefour την Τρίτη, όταν το Bloomberg ανέφερε για πρώτη φορά τη συμφωνία. Το προσφερόμενο τίμημα θα μπορούσε να αυξηθεί με τις εταιρείες να βλέπουν περιθώριο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, υποστηρίζουν πηγές.

    Οι δισεκατομμυριούχοι μέτοχοι

    Ο Arnault είναι αρκετά πλούσιος για να απορροφήσει τυχόν απώλειες από την επένδυση του στην Carrefour. Μαζί με τον Elon Musk, τον Jeff Bezos και τον Bill Gates, ανήκει στην ελίτ των σούπερ πλούσιων, που διαθέτουν περιουσία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index. Η περιουσία του έχει παρουσιάσει μικρή μεταβολή φέτος, μετά την ανάκαμψη της από τις απώλειες που κατέγραψε το 2020 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

    Οι Arnault είναι μία από τις δύο γαλλικές οικογένειες δισεκατομμυριούχων που έχουν επενδύσει στην Carrefour. H άλλη είναι οι Moulins, οι ιδρυτές του πολυκαταστήματος Galeries Lafayette. Ο Abilio Diniz της Βραζιλίας είναι ένας ακόμη από τους βασικούς μετόχους της Carrefour.

    Οι τρεις μέτοχοι μπορεί να υποστηρίξουν τη συμφωνία, εφόσον η τιμή διαμορφωθεί πάνω από 20 ευρώ και πληρωθεί ως επί το πλείστον με μετρητά, «παρά το γεγονός ότι θα καταγράψουν ζημιές λόγω των πολύ υψηλών επιπέδων που ήταν η μετοχή όταν επένδυσαν», δήλωσε ο Clement Genelot, αναλυτής της Bryan, Garnier & Co.

    Μέσω της εταιρείας της Motier, η οικογένεια Moulin είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Carrefour, με μερίδιο 9,8%. Επένδυσε στην εταιρεία τον Απρίλιο του 2014, όταν η τιμή της μετοχής ήταν κατά μέσο όρο στα 29 ευρώ. Ο όμιλος Arnault είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της Carrefour, μετά από την οικογένεια Moulin και τον επενδυτικό όμιλο του Diniz, Peninsula, ο οποίος κατείχε μερίδιο 7,61% στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

    Ο γιος του Arnault, Alexandre, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Carrefour από τον Απρίλιο του 2019. Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Galeries Lafayette Philippe Houze, ο γαμπρός της Ginette Moulin – που είναι η δισεκατομμυριούχος εγγονή του ιδρυτή της αλυσίδας πολυκαταστημάτων – έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου τον Ιούνιο του 2015. Επίσης, ο Diniz ορίστηκε μέλος τον Μάιο 2016.

    Αλλαγή ηγεσίας στην Tiffany: Ο ρόλος του γιου του δισεκατομμυριούχου της Louis Vuitton, Bernard Arnault

    Carrefour: Όχι από την γαλλική κυβέρνηση στην προσφορά εξαγοράς 20 δισ. δολαρίων από την Couche-Tard

    Antoine Arnault (LVMH): Πανδημία και κλιματική αλλαγή φέρουν μεγάλες αλλαγές στον κλάδο πολυτελών ειδών

     Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ