• Business

    Το ζεύγος Ackman αποκτά το 5% του χρηματιστηρίου του Ισραήλ

    • Bloomberg

    Bill Ackman και Neri Oxman (Πηγή: Bloomberg)


    Στην πρώτη μεγάλη του επένδυση στο Ισραήλ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς, προχωρά ο δισεκατομμυριούχος Bill Ackman και η σύζυγός του Neri Oxman, αγοράζοντας το 5% του χρηματιστηρίου της χώρας.

    Στην ανακοίνωση του χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκε η πώληση μεριδίου 18,5% σε μια ομάδα ξένων και εγχώριων επενδυτών για 242 εκατ. σέκελ (64 εκατ. δολάρια), με τον Άκμαν και την Όξμαν να είναι οι μόνοι που κατονομάζονται.

    Η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά:

    «Η συναλλαγή προσέλκυσε έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές σε Ισραήλ, Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη και Αυστραλία, δίνοντας ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, όσο και στην ισραηλινή οικονομία γενικότερα. Μεταξύ των αγοραστών ήταν η Νέρι Όξμαν και ο Μπιλ Άκμαν που συμφώνησαν να αγοράσουν περίπου 4,9% μετοχικό μερίδιο».

    Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο 25 Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η συμφωνία είναι ένα πρώιμο σημάδι ξένων επενδυτών, οι οποίοι επέστρεψαν στο Ισραήλ αφού είχαν αποσύρει χρήματα στην αρχή του πολέμου.

    ‘Eνθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ

    Σημειώνεται ότι ο Ackman, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Pershing Square Capital Management με έδρα τη Νέα Υόρκη, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.

    Η προσωπική του περιουσία ανέρχεται στα 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg.

    Υπενθυμίζεται ότι ο επενδυτής, απόφοιτος του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, επέκρινε δριμύτατα το Πανεπιστήμιο τους τελευταίους μήνες επειδή, όπως υποστήριξε, απέτυχε να “ξεριζώσει” τον αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη.

    Ως αποτέλεσμα, η Claudine Gay, η πρώτη μαύρη πρόεδρος του πανεπιστημίου, τελικά παραιτήθηκε εν μέσω των επιθέσεων του Ackman και των ισχυρισμών για λογοκλοπή, τερματίζοντας μια σύντομη και ταραχώδη θητεία.

    Η Oxman είναι απόφοιτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής Αρχιτεκτονικής Ένωσης Αρχιτεκτονικών στο Λονδίνο, ενώ υπήρξε καθηγήτρια στο Media Lab του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, αλλά και Α’ ανθυπολοχαγός στην Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

    Διαβάστε επίσης: 

    Bill Ackman: Η σύζυγός του κατηγορείται για λογοκλοπή – «Ζητώ συγγνώμη από τον Mattheck»

    Παραιτείται η Πρύτανης του Harvard

    Κλοντίν Γκέι (πρώην πρόεδρος του Χάρβαρντ): Έκανα λάθη, αλλά μου είχαν στήσει παγίδα



    ΣΧΟΛΙΑ