• Business

    Mε ποιους (δεν) μπορεί να συνεννοηθεί ο mr  ETE , Λεωνίδας Φραγκιαδάκης;

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης Εθνική Τράπεζα

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ)


    14 Δεκεμβρίου 2015: Η Εθνική Τράπεζα έχει ολοκληρώσει, μετά από επίπονη προσπάθεια, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και οι νέες μετοχές της εισέρχονται στο χρηματιστήριο. Τις επόμενες ημέρες αναμένει προσφορές για την Finansbank και αυτό είναι το επόμενο στοίχημα για τη διοίκηση της τράπεζας, η οποία σε αυτό το δύσκολο σχεδόν 12μηνο, κάνει θετικό απολογισμό. Και όμως ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης φαίνεται να μην έχει βρει την κατάλληλη χημεία εντός της Εθνικής. Κάθε άλλο παρά «ξένο σώμα» στην τράπεζα αφού εργάζεται στην Εθνική από το 1996, δεν μπορεί να βρει σημείο επαφής με ορισμένους, όπως αποκαλύπτουν γνώστες του παρασκηνίου της πλατείας Κοτζιά.

    Με τους εργαζομένους στην Εθνική, η σχέση του είναι άψογη αφού επί είκοσι χρόνια συνεργάζεται από όλες τις θέσεις του – επικεφαλής του Τμήματος Παραγώγων, Group Treasurer, Γενικός Διευθυντής, διευθύνων σύμβουλος – με στελέχη και υπαλλήλους, και οι «εθνικάριοι» τον παραδέχονται για την πορεία του στην τράπεζα και για την χαμηλών τόνων συμπεριφορά του.

    Και με την Λούκα Κατσέλη, η συνεργασία δεν παρουσιάζει προβλήματα, με την πρόεδρο να έχει λόγο σε θέματα στρατηγικής και τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη να βάζει τον τόνο του τεχνοκράτη. Με ποιούς λοιπόν δεν έχει χημεία ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ; οι πληροφορίες λένε ότι το γεγονός ότι γίνεται αποδέκτης αιτημάτων πάσης φύσεως που μόνο ως ρουσφέτια μπορούν να χαρακτηριστούν προκαλεί την αντίδρασή του.

    Δεκάδες είναι πράγματι τα αιτήματα που περιλαμβάνουν από διορισμούς και προαγωγές, ως χορηγίες και διαφημιστικά πακέτα, αλλά και χορηγήσεις δανείων, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν πολιτική/κομματική αφετηρία. Και αυτό γιατί κάποιοι εντός της Εθνικής επιθυμούν να τη γυρίσουν στην προ Καρατζά εποχή, όταν η τράπεζα ήταν πεδίο κομματικής δράσης.

    Θεόδωρος Καρατζάς, Τάκης Αράπογλου, Απόστολος Ταμβακάκης έδωσαν αυτά τα χρόνια μάχη για να ξεφύγει η Εθνική από τον κομματικό εναγκαλισμό, κάτι που ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης θέλει να συνεχίσει, γνωρίζοντας από μέσα τους μηχανισμούς, τονίζουν στελέχη της τράπεζας.

    Ειδικά δε, σε μια περίοδο που η πλήρης αποκοπή των τραπεζών από οποιαδήποτε πολιτική επιρροή είναι απαίτηση των ευρωπαίων εταίρων, και μάλιστα θεσμοθετημένη στο μνημόνιο, και στους εφαρμοστικούς νόμους, η συζήτηση αυτή περί ρουσφετιών φαίνεται εκτός τόπου και χρόνου.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι αυστηροί κανονισμοί, οι επιτροπές που ελέγχουν δανειοδοτήσεις και διαφημίσεις, ο έλεγχος από τον SSM και η αξιολόγηση των διοικήσεων είναι η καλύτερη «ασπίδα» για τον Λ.Φραγκιαδάκη έναντι των συμβούλων που προωθούν αιτήματα διαφόρων ειδών προς τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και οι όποιοι, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, δεν «συμμορφώνονται» εύκολα.



    ΣΧΟΛΙΑ