• Business

    Axia: Ποιες μετοχές θα πρωταγωνιστήσουν στο… «Mitsotakis trade»

    • NewsRoom


    Το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού για τις ελληνικές μετοχές θα τονωθεί σημαντικά την στιγμή που θα προκηρυχθούν εκλογές, υπογραμμίζει η Axia Research σε νέα έκθεσή της. Αν και οι οικονομικές-δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας είναι υποστηρικτικές για επενδύσεις, εντούτοις οι επενδυτές αναζητούν πραγματικά αποτελέσματα που θα τους δείξουν ότι  η ελληνική οικονομία ανακάμπτει.

    Η προκήρυξη εκλογών θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών προς την Ελλάδα και θα δημιουργήσει βραχυπρόθεσμα μομέντουμ σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων στη χώρα. Αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών, η Axia εκτιμά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές πριν από τις ευρωεκλογές, προκειμένου να βελτιστοποιήσει τα οφέλη από τις συνεχιζόμενες πολιτικές της ενέργειες. Μάλιστα, μια τέτοια επιλογή θα την βοηθούσε να  ελαχιστοποιήσει τις απώλειες σε ενδεχόμενη ήττα στις επερχόμενες ευρωεκλογές και αυτές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Το αν θα το επιλέξει πράγματι, σύμφωνα με την Axia, θα αποσαφηνιστεί προς τα τέλη Μαρτίου.

    Όσον αφορά τις αγορές μετοχών, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι σε αντίθεση με το 2018, όπου οι επιδόσεις ήταν αδύναμες και με τον γενικό δείκτη του ΧΑ να σημειώνει πτώση 23,6%, το 2019 ξεκίνησε με πολύ θετικούς ρυθμούς, με τον Γενικό Δείκτη να έχει ενισχυθεί κατά 9,5%. Παράλληλα, εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων (εκτός τραπεζών) αναμένεται να αυξηθούν κατά 20% φέτος.

    Σε πρώτο επίπεδο, η προκήρυξη των εκλογών θα οδηγήσει τις ελληνικές μετοχές να κινηθούν ανοδικά, με ιδιαίτερα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και υψηλής ρευστότητας. Οι τιμές των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα αντιδράσουν θετικά στην προκήρυξη, με περιθώρια ανόδου που ξεπερνούν το 100%.

    Όσον αφορά τις μετοχές εκτός τραπεζικού κλάδου, η Axia επιλέγει ως top επιλογές τον ΟΠΑΠ και την Jumbo λόγω των θεμελιωδών μεγεθών τους, τον Μυτιληναίο και την Τέρνα Ενεργειακή λόγω των προοπτικών ανάπτυξης καθώς και τη Lamda Development την οποία θεωρεί ελκυστική επενδυτική περίπτωση.

    Με την προκήρυξη των εκλογών, η Axia εκτιμά πως σε πρώτη φάση, οι μετοχές των εταιρειών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo και Motor Oil, με ισχυρή ρευστότητα, θεμελιώδη και προοπτικές θα ξεχωρίσουν. Στην συνέχεια, οι εταιρείες με μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπως οι Τέρνα Ενεργειακή, Fourlis, Σαράντης και ΕΧΑΕ, αναμένεται και αυτές με την σειρά τους να σημειώσουν ισχυρή άνοδο ενώ εάν ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, και η Lamda Development αναμένεται να δεχθεί ισχυρή ώθηση.

    Ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών και το σχέδιο των 100 ημερών της νέας κυβέρνησης,  θα καθοριστεί και η αντίδραση της αγοράς. Στην περίπτωση νίκης της ΝΔ στις εθνικές εκλογές, η Axia προβλέπει νέο ράλι, το «trade Μητσοτάκη» όπως το χαρακτηρίζει, με μέτρα φιλικά προς τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη, με αναδιαρθρώσεις κρατικών εταιρειών και με επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Οι εν λόγω ενέργειες της νέας κυβέρνησης, θα δημιουργήσουν ένα πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις, καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα ενισχυθεί σημαντικά.

    Συγκεκριμένα, με την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Axia εκτιμά πως πρωταγωνιστές της ανόδου θα είναι οι ΕΛΠΕΓΕΚ-Τέρνα και Ελλάκτωρ, με πιο δύσκολες περιπτώσεις τις μετοχές των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΑΔΜΗΕ που θα εξαρτηθούν άμεσα από τις ενέργειες της νέας κυβέρνησης αλλά με σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πειραιώς Χρηματιστηριακή: Αυτές θα είναι οι 4 κορυφαίες μετοχές της χρονιάς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΛΠΕ, Jumbo, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ οι κορυφαίες επιλογές της Alpha Finance για το 2019



    ΣΧΟΛΙΑ