• Μετοχές

    AXIA: Βλέπει ισχυρό rebound και rerating για τη ΔΕΗ μετά την προσφορά για τον ΔΕΔΔΗΕ

    AXIA: Ισχυρό rebound και rerating για τη ΔΕΗ μετά την προσφορά για τον ΔΕΔΔΗΕ

    Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης


    Συναλλαγή ορόσημο όχι μόνο για τη ΔΕΗ, αλλά για την Ελλάδα συνολικά, χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της AXIA Ventures την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ με τη Macquarie (Spear WTE Investments Sarl) να πλειοδοτεί με προσφορά που αποτιμά την αξία (Enterprise Value) της συγκεκριμένης συμμετοχής σε 2,116 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου αντίστοιχου (pro-rata) καθαρού χρέους ύψους 0,8 δισ. ευρώ).

    Όπως αναφέρουν σε flash note τους οι αναλυτές της AXIA, η τιμή υποδηλώνει καθαρή θέση για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ ύψους 1,312 δισ. ευρώ και η προσφορά αποτιμά το 100% του ΔΕΔΔΗΕ στα 4,3 δισ. ευρώ (Enterprise Value), με τον λόγο EV/EBITDA να διαμορφώνεται στο 9,8x.

    Όπως σημειώνουν, η προσφορά υπερβαίνει τις τελευταίες κυρίαρχες εκτιμήσεις της αγοράς και διαμορφώνεται περίπου 30% πάνω από την κρατούσα αποτίμηση των αναλυτών για το εν λόγω asset.

    Πώς θα επηρεάσει η συναλλαγή την ίδια τη ΔΕΗ

    Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που θα έχει η εν λόγω συναλλαγή στην ίδια τη ΔΕΗ, οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η ολοκλήρωσή της με ένα τόσο ελκυστικό τίμημα θα λειτουργήσει, κατά την άποψή τους, ως σημαντικότατος καταλύτης για την αποκρυστάλλωση της αξίας της ΔΕΗ (δεδομένου ότι ο ΔΕΔΔΗΕ αποτιμάται στο 80% της τρέχουσας Enterprise Value της ΔΕΗ).

    Δεδομένου αυτού, όπως επισημαίνουν, αναμένουν ότι η μετοχή θα έχει ισχυρή αντίδραση στο άνοιγμα της συνεδρίασης τη Δευτέρα.

    Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη εικόνα, πιστεύουν, όπως σημειώνουν, ότι πρόκειται για συναλλαγή ορόσημο, όχι μόνο για τη ΔΕΗ, αλλά για την Ελλάδα συνολικά, συμπληρώνοντας ότι το τίμημα των 2,1 δισ. ευρώ είναι η υψηλότερη τιμή που έχει καταβληθεί ποτέ για ελληνικό asset τα τελευταία χρόνια από ξένο αγοραστή του υψηλότερου δυνατού θεσμικού διαμετρήματος. Και την ίδια στιγμή επιβεβαιώνει πόσα έχει επιτύχει η διοίκηση της εταιρείας τα τελευταία 2 χρόνια, καταφέρνοντας να μετασχηματίσει τη ΔΕΗ από προβληματική επιχείρηση σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή επιχείρηση κοινής ωφέλειας.

    Σημειώνουν επίσης ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή επιβεβαιώνει και την άποψη των ίδιων των αναλυτών της AXIA για την αξία της ΔΕΗ ως επένδυσης.

    Καταλύτης για την τιμή της μετοχής

    Οι αναλυτές εκτιμούν πως η συναλλαγή θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ.

    Σημειώνουν ότι το Enterprise Value της ΔΕΗ είναι σήμερα 5,4 δισ. ευρώ (3,2 δισ. καθαρό χρέος και 2,2 δισ. κεφαλαιοποίηση). Με το Enterprise Value του ΔΕΔΔΗΕ να αποτιμάται σε 4,3 δισ. ευρώ, υπολογίζεται συνεπακόλουθα ότι για όλους τους άλλους κλάδους της ΔΕΗ μένει ένα Enterprise Value μόλις 1,1 δισ. ευρώ.

    Με βάση μια επιφυλακτική προσέγγιση όπως σημειώνουν (π.χ. με ένα πολλαπλάσιο στόχο για τη ΔΕΗ μετά τη συναλλαγή της τάξης του 5,0x για τον λόγο EV/EBITDA), οι αναλυτές της AXIA εκτιμούν ότι, βραχυπρόθεσμα, υπάρχει περιθώριο rerating για τη ΔΕΗ τουλάχιστον 4,5-5,0 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο υποδηλώνει αξία για την Επιχείρηση 14,9 ευρώ ανά μετοχή (~50% upside).

    Με μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση όμως, της τάξης του 7,0x EV/EBITDA για τη ΔΕΗ την επόμενη μέρα, το περιθώριο rerating υπολογίζεται σε τουλάχιστον 8,5 ευρώ ανά μετοχή, κάτι που οδηγεί την αξία της στα 18,4 ευρώ ανά μετοχή (περιθώριο ανόδου ~85%).

    Καταλύτης και για τον μετασχηματισμό και την απομόχλευση η συναλλαγή

    Η πώληση αναμένεται επίσης, όπως αναφέρουν, να επιταχύνει παράλληλα τον μετασχηματισμό και την απομόχλευση της ΔΕΗ.

    Υπενθυμίζουν μάλιστα πως η διοίκηση της Επιχείρησης έχει επισημάνει πως τα έσοδα από την πώληση θα κατευθυνθούν εν μέρει στην αποπληρωμή χρέους προς τις ελληνικές τράπεζες, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα χρησιμοποιηθεί για να επιταχυνθεί το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ (κυρίως στις Ανανεώσιμες και σε άλλες προσπάθειες επέκτασης).

    Η συναλλαγή θα μειώσει, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, το καθαρό χρέος της ΔΕΗ από 3,2 δισ. ευρώ που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σε 1,9 δισ. ευρώ, με τον λόγο Καθαρού Χρέους προς EBITDA να υποχωρεί στο ~2,0x βάσει των στοιχείων του τελευταίου 12μήνου.

    Σημειώνουν δε ότι μετά τη μεταφορά καθαρού χρέους 1,6 δισ. ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ, η μητρική ΔΕΗ (εκδότρια των senior unsecured ομολόγων) θα μείνει με σχετικό καθαρό χρέος της τάξης των 0,3-0,4 δισ. ευρώ (~1,0x καθαρό χρέος/EBITDA).

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ