• Business

    ΔΕΔΔΗΕ: Στα 2,1 δισ. η αποτίμηση με την προσφορά του Macquarie για το 49% – Ολόκληρη η ΔΕΗ 2,29 δισ.

    ΔΕΗ: Μνημόνιο συνεργασίας με Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για μικρά υδροηλεκτρικά έργα

    Γιώργος Στάσσης, CEO ΔΕΗ


    Με αποτίμηση 2,1 δισ. ευρώ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ολοκληρώνεται με επιτυχία ο διαγωνισμός  για την ιδιωτικοποίησή του, εκτινάσσοντας την αξία της θυγατρικής της ΔΕΗ αλλά και της ίδιας της ΔΕΗ.

    Πλειοδότης του διαγωνισμού, αναδείχθηκε η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε €2.116 εκατ. συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €804 εκατ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτίμηση αυτή του ΔΕΔΔΗΕ στα 2,1 δισ. ευρώ στον οποίο η ΔΕΗ έχει το 51% είναι σχεδόν ίση με την αποτίμηση της ίδιας της ΔΕΗ που σήμερα είναι στα 2,29 δισ. ευρώ!

    Πριν από λίγο ο υπουργός Ενέργειας Kώστας Σκρέκας είχε προϊδεάσει για τα υψηλά επίπεδα των προσφορών, λέγοντας για τίμημα για το ΔΕΔΔΗΕ πάνω από ότι θα περιμέναμε. Επίσης το mononews.gr, είχε γράψει για τον υψηλό πήχη των τιμημάτων αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας των διεκδικητών να αποκτήσουν το 495 του ΔΕΔΔΗΕ.

    Η αποτίμηση αυτή ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης ενώ το καθαρό έσοδο που βάζει στα ταμεία της η ΔΕΗ είναι 1,3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι είναι κατά 60% πάνω από το όριο που είχε θέσει ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης για το τίμημα για το 49% enterprise value στα 1,5 δισ. ευρώ.

    Ταυτόχρονα με το ποσό αυτό η ΔΕΗ θα μειώσει σημαντικά το δανεισμό της (Net Debt/EBITDA) κάτω του 3x, ενώ με το υπόλοιπο θα χρηματοδοτήσει το σημαντικό επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ, που θα οδηγήσουν ακόμη γρηγορότερα σε απεξάρτηση από εισαγόμενες και ρυπογόνες μορφές ενέργειας.

    Η ανακοίνωση του τελικού πλειοδότη για το 49% του Διαχειριστή Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΔΕΔΔΗΕ.

    Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνέχεια της από 3.9.2021 ανακοίνωσης, ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

    Πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε €2.116 εκατ. συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους €804 εκατ.

    Η προσφορά παραπέμπει σε μία αποτίμηση η οποία ανέρχεται στο 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.

    Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα αρμόδια εταιρικά όργανα της ΔΕΗ Α.Ε..

    Κώστας Σκρέκας: Το υψηλότερο τίμημα που έχει προσφερθεί για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας

    Με αφορμή την ανακήρυξη της Spear WTE Investments Sarl, μέλος της Macquarie Infrastructure and Real Assets, ως πλειοδότριας στον διαγωνισμό για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:

    «Η οικονομική προσφορά της Spear WTE Investments Sarl για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, συνολικού ύψους 2,116 δισ. ευρώ, αποτελεί το υψηλότερο τίμημα που έχει προσφερθεί για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας. Το προσφερόμενο τίμημα καταδεικνύει δίχως αμφιβολία τις εξαιρετικά θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας και αντανακλά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι η διαγωνιστική διαδικασία προσέλκυσε σε όλα τα στάδιά της επενδυτές παγκοσμίου βεληνεκούς. Με τα κεφάλαια που θα εξασφαλίσει η ΔΕΗ θα προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρισμού. Οι επενδύσεις που έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στον πράσινο μετασχηματισμό του εγχώριου ενεργειακού κλάδου και στην επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων της χώρας για αύξηση της καθαρής ενέργειας και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ