• Business

    Αττική Οδός: Ολοκληρώνεται η καταβολή των αποζημιώσεων στους οδηγούς – Τι γίνεται με τις αγωγές

    Αυτοκίνητα στην Αττική Οδός την ημέρα της κακοκαιρίας Ελπίδας


    Πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της βρίσκεται η διαδικασία της καταβολής των αποζημιώσεων για τα 3.500 οχήματα που εγκλωβίστηκαν στον οδικό άξονα της Αττικής Οδού λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην «Αττική Οδός Α.Ε.» που διαχειρίζεται τον οδικό άξονα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αποδοχή της αποζημίωσης που αντιστοιχεί ανά όχημα δε συνεπάγεται την απώλεια οποιουδήποτε δικαιώματος για περαιτέρω αγωγές. Ωστόσο, το ποσό των 2.000 ευρώ που έχουν ξεκινήσει να καταβάλουν ασφαλιστικές εταιρείες της «Αττική Οδός Α.Ε» με έδρα κατά βάση στο εξωτερικό θα αφαιρεθεί από το επιδικασθέν ποσό που θα προκύψει από την όποια απόφαση του δικαστηρίου.

    Σημειώνεται πως το ποσό που καλείται να πληρώσει η Αττική Οδός Α.Ε. στους οδηγούς ανέρχεται στα 7 εκατ. Ευρώ. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές τα περισσότερα χρήματα έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους, ενώ μένουν να καταβληθούν λίγες αποζημιώσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία.

    Όπως είχε διαρρεύσει τους προηγούμενους μήνες τα αιτήματα των οδηγών για αποζημιώσεις ξεπερνούσαν τις 9.000, αλλά η Deloitte, η οποία ανέλαβε την αξιολόγηση των αιτημάτων κατέληξε στην πόρισμα ότι υπάρχουν 3.500 δικαιούχοι. Τονίζεται, δε, πως χρειάστηκε αρκετός χρόνο ώστε η Deloitte να καταλήξει σε αυτό τον αριθμό καθώς υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις που η ίδια αίτηση είχε γίνει περισσότερες από δύο φορές, ενώ εντοπίστηκαν και ψευδείς αιτήσεις αποζημίωσης.

    Σχετικά με το ζήτημα για τους οδηγούς εγκλωβισμένων οχημάτων που εκμισθώθηκαν μέσω leasing ή ανήκουν σε εταιρικούς στόλους, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως οι αιτήσεις για αποζημιώσεις έγιναν από οδηγούς και φυσικά πρόσωπα.

    Για αυτό και προσθέτουν πως οποιοδήποτε περιστατικό απόδοσης των χρημάτων στις εταιρείες που ανήκουν τα οχήματα θα είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ των οδηγών και των ιδιοκτητών των οχημάτων.

    Το πρόβλημα και το ποσό που καλείται να πληρώσει η Αττική Οδός Α.Ε.

    Υπενθυμίζεται πως οι αποζημιώσεις προκύπτουν λόγω της ακινητοποίησης οχημάτων στον άξονα της Αττικής Οδού την 24η Ιανουαρίου, η οποία και ήταν η πρώτη ημέρα που ξέσπασε η κακοκαιρία «Ελπίδα».

    Τουλάχιστον 3.500 οδηγοί εγκλωβίστηκαν για ώρες στον εν λόγω οδικό άξονα και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ήρθε σε επαφή με την «Αττική Οδός Α.Ε.» ανακοίνωσε ότι οι εγκλωβισμένοι οδηγοί δικαιούντο 2.000 ευρώ για την ταλαιπωρία τους.

    Επιπλέον, ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής, και ο Υφυπουργός, Γιώργος Καραγιάννης πραγματοποίησαν συνεχείς συναντήσεις με τα στελέχη της εταιρείας διαχείρισης του οδικού άξονα, ενώ ξεκίνησε και έρευνα του Υπουργείου για την επιβολή διοικητικού προστίμου.

    Η Επιτροπή Διερεύνησης του Υπουργείου εξέδωσε πόρισμα, στο οποίο και κατέληξε χωρίς καθυστερήσεις, και επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 2 εκατ. Ευρώ στο διαχειριστή του οδικού άξονα.

    Σημειώνεται πως παρά το γεγονός ότι η διαχειρίστρια ολοκληρώνει τη διαδικασίας\ υποβολής των αποζημιώσεων, έχει ήδη κινηθεί νομικά για τη διαγραφή του διοικητικού προστίμου.

    Διαβάστε επίσης

    Αττική Οδός: Τι φέρνει η είσοδος των Γάλλων στις παραχωρήσεις

    Αττική Οδός: Οκτώ μνηστήρες για την παραχώρηση – Με ποιους ξένους συνεργάζονται ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ-ΑΒΑΞ, Mytilineos και Κοπελούζος

    Τέσσερις κρίσιμες εβδομάδες για τους μνηστήρες που διεκδικούν την παραχώρηση της Αττική Οδού



    ΣΧΟΛΙΑ