Business

Αθανάσιος Ψαθάς (ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ): 3-5.000 νέες θέσεις εργασίας στο Θριάσιο και νέο επιχειρηματικό μοντέλο για την ΕΤΒΑ

Αθανάσιος Ψαθάς Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ


Την έγκριση της DG Comp αναμένει η κοινοπραξία των ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και Goldair για να ξεκινήσει τη σημαντικότερη επένδυση 160 εκατ. ευρώ στο Θριάσιο 1, με στόχο η πρώτη φάση να  ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια και η δεύτερη σε τρία.

Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, κ. Αθανάσιος Ψαθάς, κατά την κατασκευή της επένδυσης θα απασχοληθούν 700 άτομα ενώ όταν θα τεθεί σε λειτουργία χρειαστεί 3-5.000 εργαζόμενους.

“Αν και στον αρχικό μας σχεδιασμό ήταν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα είχαμε οριστικοποιήσει και τα θέματα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη και εφόσον υπάρξει η αναμενόμενη έγκριση. Χρειαζόμαστε δύο χρόνια για το κατασκευαστικό έργο της πρώτης φάσης, για τα πρώτα 120.000 τ.μ. Αμέσως  μετά θα ξεκινήσουμε τη δεύτερη φάση άλλον ένα χρόνο για τα υπόλοιπα 90-110.000 τ.μ.”.

Όπως αναφέρει, η ζήτηση από πελάτες-βιομηχανίες είναι πάρα πολύ μεγάλη και ήδη έχει κλείσει η έκταση της πρώτης φάσης αλλά έχει εκφραστεί έντονο ενδιαφέρον και για το 50% της δεύτερης φάσης.

«Η θέση είναι ιδανική. Μιλάμε για ένα οικόπεδο μια επίπεδη επιφάνεια σε απόσταση 23 χλμ από τον Πειραιά με απευθείας σύνδεση με την Αττική Οδό και το σιδηροδρομικό δίκτυο και απέχει μόνο 44 χλμ από το αεροδρόμιο και αυτά τα σημαντικά πλεονεκτήματα κάνουν το σημείο εξαιρετικά ελκυστικό για τους μελλοντικούς μας πελάτες», τονίζει.

«Το όραμά μας για τη ΒΙΠΕ και το νέο στρατηγικό πλάνο: Από μεσίτες γης σε “one-stop shop”»

Ο κ. Ψαθάς όμως μίλησε και για το ευρύτερο όραμά του για την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ του μέλλοντος, σημειώνοντας ότι οι προοπτικές της εταιρείας αλλάζουν αν μπορέσει να αλλάξει το επιχειρηματικό της μοντέλο από μια εταιρεία που πουλάει γη,  σε μια εταιρεία που μισθώνει έτοιμα ακίνητα με υπηρεσίες και υποδομές.

“Το μεγάλο πρόβλημα για έναν επενδυτή δεν είναι να αποκτήσει ένα οικόπεδο σε μια ΒΙΠΕ το μεγάλο βάρος είναι το αμέσως μετά, να μπορέσει να αδειοδοτηθεί που μπορεί να κρατήσει 3-4 χρόνια. Είμαστε τώρα σε συνεννόηση με την Πολιτεία ώστε η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ να μπορέσει η εταιρεία με κάποια μορφή πιστοποίησης να αναλάβει να μπορεί να εκδίδει τις σχετικές  άδειες για λογαριασμό των πελατών της, ώστε να κάνει την εγκατάστασή του πιο εύκολη. Ακόμη πιο μελλοντικό όραμα είναι να του δίνουμε έτοιμο το βιομηχανοστάσιο ώστε να μπορεί βάλει την υποδομή του και να ξεκινήσει. Σήμερα η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ βασίζεται σε πωλήσεις οικοπέδων, θα θέλαμε να πάμε στην ενοικίαση αλλά αυτό το εξετάζουμε στο στρατηγικό πλάνο που αναπτύσσουμε τώρα”, σημείωσε.

Βασική πρόταση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ για τα μέτρα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αξία για τις εγκατεστημένες εντός ΟΥΔ επιχειρήσεις και παράλληλα να προσελκύσουν νέες επενδύσεις είναι η θεσμοθέτηση της δυνατότητας των ΦΔΔ να λειτουργούν ως “one-stop shop” για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις.

Προϋπόθεση ενός τέτοιου μοντέλου αποτελεί η δυνατότητα των ΦΔΔ να πιστοποιούνται, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, ως Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης με αρμοδιότητα και στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων που εγκαθίστανται και λειτουργούν εντός ΟΥΔ.

Η βελτίωση των υπαρχουσών και η ανάπτυξη νέων δημόσιων υποδομών για την εξυπηρέτηση των βιομηχανικών περιοχών και των ΟΥΔ κάθε είδους αποτελεί ένα δεύτερο ζήτημα προτεραιότητας, με οφέλη όχι μόνο για τις εγκατεστημένες σε ΟΥΔ επιχειρήσεις, αλλά και για τις τοπικές οικονομίες συνολικά. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται έργα υποδομής όπως η κατάλληλη σύνδεση με αυτοκινητόδρομο και σιδηροδρομικό δίκτυο, η ανάπτυξη εμπορευματικών λιμένων και τα δίκτυα οπτικών ινών.

Στις προτάσεις της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. εντάσσεται και η διεύρυνση των δραστηριοτήτων που επιτρέπεται να εγκαθίστανται σε Οργανωμένους Υποδοχείς Δραστηριοτήτων στον πρωτογενή τομέα.

Ειδικότερα, η εγκατάσταση στους ΟΥΔ αγροκτηνοτροφικών επιχειρήσεων των οποίων τα παραγόμενα προϊόντα τυγχάνουν μεταποίησης – επεξεργασίας εντός των ΟΥΔ θα έδινε σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη του κλάδου.

Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η δυνατότητα εγκατάστασης μη μεταποιητικών δραστηριοτήτων του τριτογενούς τομέα (π.χ. logistics, φωτοβολταϊκών, παροχής υπηρεσιών) στο σύνολο της έκτασης υφιστάμενων επιχειρηματικών πάρκων που δεν έχουν προσελκύσει μεταποιητικές δραστηριότητες μετά από ικανό χρόνο λειτουργίας.

Αναφερόμενος στο πλάνο της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ για το μέλλον, ο κ. Ψαθάς σημείωσε: «Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. έχει αποδείξει την ικανότητά της να εξελίσσεται και να επεκτείνεται σε νέα πεδία δραστηριότητας και παράλληλα να έχει άριστα αποτελέσματα στον παραδοσιακό χώρο δραστηριοποίησής της, έχοντας καταφέρει να διαθέσει περισσότερο από το 85% της γης που της παραχώρησε ο νομοθέτης στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε στον επανασχεδιασμό των στόχων και της στρατηγικής της εταιρείας, προς την κατεύθυνση του να την ξανακάνουμε κερδοφόρα και να την επαναφέρουμε σε τροχιά ανάπτυξης, προς όφελος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, του κλάδου της βιομηχανίας και της μεταποίησης, της εθνικής οικονομίας και, φυσικά, των μετόχων. Σε αυτή μας την προσπάθεια έχουμε την πλήρη στήριξη των μετόχων της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., που αναγνωρίζουν τη δυναμική τόσο των έργων που έχουν ήδη μπει σε τροχιά υλοποίησης όσο και εκείνων που είναι ακόμη σε φάση σχεδιασμού».

Το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Οινοφύτων: Επενδύσεις πάνω από  200 εκατ. ευρώ 

Όσον αφορά στο Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Οινοφύτων, ο κ. Ψαθάς σημείωσε ότι θα αποτελέσει πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες Άτυπες Βιομηχανικές Συγκεντρώσεις, όπως το Καλοχώρι στη Θεσσαλονίκη.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ή αναβάθμισης των υπαρχόντων οργανωμένων χώρων για την εγκατάσταση βιομηχανικών, βιοτεχνικών και ευρύτερα μεταποιητικών επιχειρήσεων, ακόμη και επιχειρήσεων υπηρεσιών, κοντά σε κάθε σημαντική μητροπολιτική ενότητα, επισημαίνοντας τα οφέλη μιας τέτοιας πολιτικής για τις επιχειρήσεις, τους πολίτες, την τοπική και εθνική οικονομία και το περιβάλλον.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως, εκτός από το ποσό των 85 εκατομμυρίων ευρώ που θα επενδυθεί από ιδιώτες για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου των Οινοφύτων, στην περιοχή θα επενδυθούν επιπλέον 140 εκατομμύρια ευρώ σε έργα υποδομής, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Λεκάνης Απορροής του Ασωπού.ΣΧΟΛΙΑ