• Business

    Astir Palace: Σε αθλια κατάσταση-αντιδρά ο Γ. Τσιρώνης


    Ενα μεγάλο “γιατί” πλανάται πάνω απο τις εγκαταστάσεις του Astir Palace στη Βουλιαγμένη αφού η υπόθεση της ιδιωτικοποίησής του αντιμετωπίζει το ένα εμπόδιο μετά το άλλο και έτσι βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο και ακόμα το project δεν έχει ολοκληρωθεί!

    Το πρώτο χωροταξικό σχέδιο της εταιρίας Jermyn Street Real Estate Fund, η οποία πλειοδότησε κατά την διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού, για την αξιοποίηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, προσέκρουσε στον “ύφαλο” του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι επενδυτές επιστρέφουν με ανανεωμένο και πολύ βελτιωμένο απο το πρώτο (κατόπιν διαβουλεύσεων με το Ταμείο Αποκρατικοποίησεων Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για τον αριθμό των τουριστικών κατοικιών) Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) το οποίο όμως, προς έκπληξη όλων, προσκρούει στον “ύφαλο” των συναρμοδίων υπηρεσιών τουλάχιστον δυο υπουργείων.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ.Γ.Τσιρώνης είναι ένας απο τους δυο υπουργούς που προβάλλουν αντιρρήσεις, ενώ το ανανεωμένο χωροταξικό σχέδιο έχει ήδη παρουσιασθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ). Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την επερχόμενη συνεδρίαση του ΚΣΔ οι γενικοί γραμματείς δυο, τουλάχιστον υπουργείων, θα τοποθετηθούν αρνητικά ως προς την συγκεκριμένη επένδυση.

    Το ερώτημα που τίθεται μετά από τόσα χρόνια είναι “γιατί αντιδρά η Κυβέρνηση στην αξιοποίηση ενός τόσο σημαντικού περιουσιακού στοιχείου το οποίο βρίσκεται εντός του Νομού Αττικής?”

    Τα τελευταία χρόνια οι εγκαταστάσεις του Astir Palace Βουλιαγμένης βρίσκονται σε αθλία κατάσταση, με τις ομπρέλες να είναι σπασμένες, τον περιβάλλοντα χώρο, εντελώς, εγκατελελειμένο και τα ξενοδοχεία σε σχετικά καλή κατάσταση! Αυτή είναι η εικόνα που θέλει η Κυβέρνηση να παρουσιάζει ο ελληνικός τουρισμός στους επισκέπτες του; Ετσι σκοπεύει η πολιτική ηγεσία να αναβαθμίσει τις προσφερόμενες τουριστικές υπηρεσίες της πρωτεύουσας προκειμένου να καταστήσει την Αθήνα ανταγωνιστική;

    Το ξενοδοχειακό αυτό συγκρότημα,έχει φιλοξενήσει επιφανείς πολιτικούς απο όλο τον κόσμο, διεθνείς προσωπικότητες της καλλιτεχνικής και πνευματικής ζωής, αφού απέχει μόλις 20 λεπτά απο το κέντρο της Αθήνας και προσφέρει μοναδική φιλοξενία που δεν παρέχει καμία άλλη ανταγωνιστική τουριστική πρωτεύουσα!

    Αυτό που δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει είναι γιατί θα πρέπει μια τράπεζα όπως είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος να παραμείνει “ξενοδόχος” αφού είναι μια δουλεία την οποία δεν γνωρίζει! Αυτός ήταν και ο λόγος που δόθηκε πριν απο χρόνια το management στην αμερικανική εταιρία Starwood η οποία όμως όταν αποχώρησε το ξενοδοχειακό συγκρότημα αφέθηκε στην τύχη του καθώς κανείς απο την διοίκηση της τράπεζας δεν ήταν σε θέση και γνώση να το λειτουργήσει σωστά!

    Στο σημείο αυτό αξίζει να τονισθεί ότι είναι η πρώτη φορά που θα υπονομευτεί η προσπάθεια ελληνικής τράπεζας να αξιοποιήσει τα μη τραπεζικά στοιχεία του ενεργητικού της σύμφωνα και με τα συμφωνηθέντα, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, επιχειρησιακά σχέδια. Και αυτό διότι από την εν λόγω συναλλαγή ύψους 400 εκατ. ευρώ, τα 300 εκατ. αφορούν στην Εθνική Τράπεζα ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου μέρους του συγκροτήματος και τα άλλα 100 εκατ. το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει μικρό μέρος της έκτασης. Να σημειωθεί επίσης πως η ολοκλήρωση της εν λόγω ιδιωτικοποίησης αποτελεί μνημονιακή δέσμευση. Πάνω απ’ όλα, όμως, εφόσον “τορπιλιστεί” η έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ από την ίδια την κυβέρνηση, θα δεχτεί πρόσθετο βαρύ πλήγμα το ήδη δυσμενές επενδυτικό κλίμα που επικρατεί για την Ελλάδα στο εξωτερικό.

    Στο σχήμα της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία λειτουργεί υπό την AGC Equity Partners, συμμετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια, του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, άλλοι Αραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Group, μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV, καθώς και δύο funds της AGC. Και ήδη εκφράζουν εντονότατη δυσφορία για τις σχετικές με την επιδιωκόμενη επένδυσή τους πληροφορίες.

    griveas

    Μείωση ζημιών παρουσίασε η Astir Palace το 2015 και ο τζίρος της μειώθηκε κατά 13%.

    Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους της εταιρείας παρουσίασαν σημαντική βελτίωση καθώς διαμορφώθηκαν σε ζημία 2,3 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 3,61 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ τα αντίστοιχα ποσά για τον όμιλο ανήλθαν σε ζημία 2,607 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 4 εκατ. ευρώ το 2014 (βελτίωση κατά 35%).

    Οπως επισημαίνει η διοίκηση της εταιρίας, το 2015 ήταν μια χρονιά σημαντικών οικονομικών, πολιτικών αλλά και κοινωνικών εξελίξεων για τη χώρα, καθώς και ειδικότερων αρνητικών συγκυριών για την εταιρεία που αφορούσαν την παύση αποδοχής κρατήσεων από το καλοκαίρι του 2014 έως τις αρχές του 2015, λόγω της τότε επικείμενης πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

    Σε μια τόσο ιδιαίτερη και δύσκολη χρονιά, ο όμιλος το 2015 βελτίωσε σημαντικά τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους – μείωση των ζημιών κατά 35% έναντι του 2014 (2.607 χιλ ευρώ το 2015 έναντι ζημιάς 4.006 χιλ. ευρώ το 2014) ενώ εμφάνισε κέρδη από λειτουργικές δραστηριότητες 157 χιλ. ευρώ (έναντι ζημιάς 705 χιλ. ευρώ το 2014) αποτυπώνοντας τη συντονισμένη προσπάθεια της διοίκησης προς τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας και εξοικονόμησης πόρων χωρίς επίπτωση στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών αλλά και της διοικητικής αναδιάρθρωσης μετά τη λύση της σύμβασης διαχείρισης με την Εταιρεία Starwood Hotels & Resorts.

    Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 13% σε σχέση με τη χρήση 2014 κυρίως: α) λόγω της διοργάνωσης των εκδηλώσεων των Ποσειδωνίων που το 2014 απέφεραν έσοδα ύψους ευρώ 2,5 εκατ. περίπου, και πραγματοποιούνται κάθε 2 χρόνια και β) την παύση των κρατήσεων και κλειστών συστημάτων που είχαν ως αποτέλεσμα το ξενοδοχειακό συγκρότημα στις αρχές της φετινής χρήσης να έχει μηδενικές κρατήσεις έναντι κρατήσεων για 7.500-8.000 διανυκτερεύσεις στις αρχές του 2014. Σημαντική ήταν και η επίπτωση από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση και διαμονή που απορροφήθηκε και δεν μετακυλήθηκε στους πελάτες της εταιρείας.

    Είναι σημαντικό ότι παρά τη μείωση στον κύκλο εργασιών, ο ομιλος βελτίωσε το αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και τελών ακίνητης περιουσίας που διαμορφώθηκε σε κέρδη 5.235 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 4.946 χιλ. ευρώ το 2014.

    asteras_panoramiki_new1

    Το σύνολο των διανυκτερεύσεων των ξενοδοχείων «ARION RESORT & SPA» και «THE WESTIN ATHENS» στο 2015 ανήλθε σε 49.692 έναντι 59.105 στο 2014, ενώ τα έσοδα από δωμάτια παρουσίασαν μείωση κατά περίπου 10%. Σημειώνεται ότι στις 10,000 υπολογίζεται η απώλεια διανυκτερεύσεων από την παύση αποδοχής κρατήσεων (κλειστά συστήματα στην αρχή της περιόδου) και έλλειψη των Ποσειδωνίων το 2015. Παρόλα αυτά, η μέση τιμή διανυκτερεύσεων αυξήθηκε κατά 6,5% σε σχέση με το 2014 και αποτελεί την μεγαλύτερη μέση τιμή των τελευταίων δέκα ετών.

    Το αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων της εταιρείας διαμορφώθηκε σε κέρδη 4.524 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 4.485 χιλ. ευρώ το 2014, ενώ τα αντίστοιχα ποσά για τον όμιλο ανήλθαν σε κέρδη 4.923 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 4.771 χιλ. ευρώ το 2014.

    Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους της εταιρείας παρουσίασαν σημαντική βελτίωση καθώς διαμορφώθηκαν σε ζημία 2.301 χιλ. ευρώ έναντι ζημίας 3.611 χιλ. ευρώ το 2014 (βελτίωση κατά 36%), ενώ τα αντίστοιχα ποσά για τον όμιλο ανήλθαν σε ζημία 2.607 χιλ. ευρώ έναντι ζημίας 4.006 χιλ. ευρώ το 2014 (βελτίωση κατά 35%).

    Οπως επισημαίνει η εταιρία, το 2016, το ξενοδοχειακό συγκρότημα λειτουργεί πάνω στον ετήσιο σχεδιασμό αλλά και μια πιο υγιή βάση κρατήσεων ενώ η Διοίκηση της Εταιρείας προχωρεί σε σημαντικές προωθητικές δράσεις καθώς και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων προς την ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της και επίτευξη των στόχων της.



    ΣΧΟΛΙΑ