• Business

    Ασφαλιστικές: Ισχυρό «stress test» η αποζημίωση-ρεκόρ των 66 εκατ. στην Sunlight

    Συζήτηση Πάνελ από δεξιά προς τα αριστερά: Γ. Δαλιάνης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΟΝ Π. Δημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος, Generali Hellas Γ. Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Interamerican Μ. Μακρόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Θ. Κοκκάλας, Διευθύνων Σύμβουλος, ERGO Ασφαλιστική Τ. Χαδούλη, Legal Counsel & Compliance Director, SUNLIGHT Μ. Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια, ΕΑΕΕ Χρήστος Κώνστας, Δημοσιογράφος


    Δυνατό «stress test» για την εγχώρια ασφαλιστική αγορά, το οποίο πέρασε με επιτυχία ήταν η αποζημίωση για την ολική καταστροφή του εργοστασίου της Sunlight στην Ξάνθη.

    Το ποσό-ρεκόρ των 66 εκατ. ευρώ που κλήθηκε να καταβάλλει το ασφαλιστικό σχήμα, το μεγαλύτερο που δόθηκε ποτέ σε ιδιωτική επιχείρηση δοκίμασε τις ικανότητες και την αξιοπιστία των ασφαλιστικών εταιρειών στην χώρα, αλλά και ένα «καλό μάθημα» για το μέλλον.

    Όπως ανέφεραν χθες οι επικεφαλής του ασφαλιστικού σχήματος που κάλυψε τη ζημιά, η αποζημίωση που πήρε η Sunlight ήταν η μεγαλύτερη που δόθηκε στον ιδιωτικό χώρο στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Η αμέσως προηγούμενη δόθηκε πριν από δυο χρόνια σε ενεργειακή εταιρεία και ανέρχονταν σε 43 εκατ. ευρώ.

     

    Γιάννης Καραγιάννης, Εκτελεστικός Πρόεδρος Ομίλου Olympia

     

    Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ERGO Ασφαλιστική, Θ. Κοκκάλα η ελαχιστοποίηση του χρόνου επαναλειτουργίας του εργοστασίου ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα στην προκειμένου περίπτωση. Στο πλαίσιο αυτό, εκταμιεύθηκαν από την πρώτη στιγμή προκαταβολές πολύ πριν κατατεθεί το αίτημα αποζημίωσης από την επιχείρηση. Και αυτό, έγινε, όπως εξήγησε, για να δοθεί βαθιά ανάσα στην εταιρεία και να καλυφθούν οι ταμειακές εκροές.

    Μάλιστα, ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της «ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική» και αντιδήμαρχος Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων, Νικόλαος Μακρόπουλος, στάθηκε στην άμεση κινητοποίηση που υπήρξε, τονίζοντας πως για πρώτη φορά στα 40 χρόνια στον χώρο, είδε να δίδεται το 50% του συνολικού ποσού αποζημίωσης, σε προκαταβολές. «Περίπου 33 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν σε προκαταβολές», σημείωσε χαρακτηριστικά, παραθέτοντας τον χρονοδιάγραμμα των καταβολών: «Στις 25 Ιουνίου 2018 δόθηκαν 4 εκατ. ευρώ αμέσως, μετά δυο μήνες 14 εκατ. ευρώ και μετά από λίγο καιρό άλλα 15 εκατ. ευρώ».

    Γιώργος Ξηρουχάκης, Group General Counsel Ομίλου Olympia

     

    Ο κ. Μακρόπουλος υπογράμμισε πως η ζημιά ήταν πρωτοφανής όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ενώ τόνισε πως από την πρώτη στιγμή έσπευσε να καθησυχάσει τόσο τον πρόεδρο της Olympia, μητρικό όμιλο της Sunlight όσο και τον βασικό μέτοχο, Πάνο Γερμανό, που ήταν εκείνο το διάστημα στο εξωτερικό πως οι ασφαλιστικές θα είναι δίπλα στην εταιρεία, και θα ανταπεξέλθουν καθώς όλες είναι φερέγγυες. Σημείωσε δε πως ένα μεγάλο ποσοστό των προκαταβολών, περίπου 70% που αντιστοιχεί σε 24 εκατ. ευρώ δόθηκε για την απώλεια κερδών.

    Το ασφαλιστικό σχήμα αποτελούνταν από οκτώ εταιρείες. Leader εταιρεία ήταν η ERGO Ασφαλιστική Α.Ε. (με ποσοστό συμμετοχής 25%), η οποία διηύθυνε την όλη διαχείριση της ζημιάς καθώς και στις υπόλοιπες εταιρίες του συνασφαλιστικού σχήματος Ευρώπη Ασφαλιστική (20%), Interamerican (19%), Generali Hellas AAE (15%), Eurolife ERB Ασφαλιστική (9%), Interasco ΑΕΓΑ (4%), Ορίζων Ασφαλιστική (4%) και Ευρωπαϊκή Πίστη (4%). Ασφαλιστικός διαμεσολαβητής ήταν η AON.

    Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια ΕΑΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ