• Business

    «Ασανσέρ» η κατανάλωση μπίρας μετά το lockdown – Τεράστιο το πλήγμα από την HORECA


    Αρκετά «σκαμπανευάμασματα» παρουσιάζει η κατανάλωση μπίρας, μετά την άρση του lockdown και την επαναλειτουργία της εστίασης. Παρ’ ότι έχουν παρέλθει αρκετές μέρες από τον τερματισμό της καραντίνας και την επανεκκίνηση της οικονομίας, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή, και δεν υπάρχει ακόμη κάποια ξεκάθαρη τάση για την πορεία των πωλήσεων το επόμενο διάστημα.

    «Τα νούμερα ανεβοκατεβαίνουν συνέχεια… η διακύμανση είναι μεγάλη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα καθίσει η μπίλια», σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του κλάδου. Η αγορά της μπίρας δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την κρίση του κορονοϊού καθώς έκλεισαν οι επιχειρήσεις του HORECA (ξενοδοχεία, εστιατόρια και catering), όπου πραγματοποιούνται τα 2/3 της κατανάλωσης μπίρας. Μάλιστα, στη διάρκεια του Lockdown, οι πωλήσεις των ζυθοποιών «βούλιαξαν» ελλείψει ζήτησης (υπολογίζεται ότι η πτώση ξεπέρασε το 60%!).

    «Η μπίρα», όπως εξηγεί το ίδιο στέλεχος, «καταναλώνεται συνήθως με παρέα. Και αυτή δεν μπορούσε να μαζευτεί εξαιτίας του φόβου μετάδοσης του ιού».

    Ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία του κλάδου εκτιμάται πως θα υπάρξει στα τέλη Ιούνιου, οπότε και στην εξίσωση θα προστεθεί και ο τουρισμός που παραδοσιακά παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των πωλήσεων μπίρας. Σε κάθε περίπτωση, ο πήχης για τη φετινή χρονιά έχει τοποθετηθεί χαμηλά κυρίως λόγω της αισθητά μειωμένης τουριστικής κίνησης την καλοκαιρινή σεζόν.

    Μάλιστα, κάποια σενάρια δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η μείωση των πωλήσεων μπίρας να ξεπεράσει το 30% με 40%. Για αυτό και όπως αναφέρουν άνθρωποι του χώρου, το «κλειδί» σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη χρονιά είναι η ταχύτητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα που θα διαμορφώνονται κάθε στιγμή.

    Η άμεση προσαρμογή, λένε, σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, όπου τα πάντα μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή είναι ο παράγοντας που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα της κάθε επιχείρησης. «Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και πως θα αντιδράσουν οι καταναλωτές σε περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα. Η κατάσταση είναι εντελώς απρόβλεπτη», σημειώνουν χαρακτηριστικά.



    ΣΧΟΛΙΑ