• Business

    Τριγμοί στην κορυφή της ΝΝ: Πολιτοπούλου VS Pατσιάτου

    Μαριάννα Πολιτοπουλου-Σοφια Ρατσιάτου


    «Ουδέν εστι θηρίον γυναικός αμαχώτερον», όπως είπε και ο Αρχαίος Έλληνας κωμωδιογράφος, Αριστοφάνης. «Δεν υπάρχει θηρίο πιο δύσκολο να πολεμήσεις από τη γυναίκα». Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που και τα δύο «θηρία» φορούν δωδεκάποντες γόβες; Γενική παραδοχή είναι ότι δύσκολα δύο γυναίκες μπορεί να συνυπάρξουν στον ίδιο εργασιακό χώρο, όταν η μια είναι ανώτερη της άλλης. Αυτό ενδεχομένως να ισχύει και στην περίπτωση της ΝΝ Ηellas. Δυο κορυφαία επιτελικά στελέχη είναι γυναίκες, επιτυχημένες επαγγελματίες και φιλόδοξες. Πρόκειται για την νέα Διευθύνουσα σύμβουλο, Μαριάννα Πολιτοπούλου και την διευθύντρια πωλήσεων, Σοφία Ρατσιάτου .

    Η Μαριάννα Πολιτοπούλου, Chief Executive Officer της NN Hellas
    Η Μαριάννα Πολιτοπούλου, Chief Executive Officer της NN Hellas

    Τα αισθήματα της αδικίας, της ζήλιας και της απογοήτευσης είναι μερικά από αυτά που διαχέονται στην ατμόσφαιρα της ασφαλιστικής εταιρείας από τότε που ανακοινώθηκε ότι η Μαριάννα Πολιτοπούλου θα αναλάβει καθήκοντα Chief Executive Officer της NN Hellas από την 1η Μαΐου 2016. “Μα τι σχέση έχει από ασφάλειες;”, “πώς θα αναλάβει την ευθύνη της διοίκησης;”, ακούστηκε στους διαδρόμους της ΝΝ, όταν μαθεύτηκε ότι η νέα επικεφαλής προέρχεται από άλλο κλάδο και εταιρεία. Μια πρώην γενική διευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας στο τμήμα Λιανικής, τι ρόλο μπορεί να παίξει στην ολλανδική ασφαλιστική εταιρεία; Και γιατί η Nationale Nederlanden (ΝΝ) δεν εμπιστεύτηκε ένα άτομο εκ των έσω; Ένα στέλεχος που να  έχει δώσει δείγμα γραφής για τον όμιλο; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα «απασχολούν» τα «πηγαδάκια» των εργαζομένων, που θέλουν να μάθουν το “πως” και το “γιατί” δεν εξελίχθηκε η κυρία Ρατσιάτου, που με την πολυετή εμπειρία της στο τμήμα πωλήσεων, έχει στηρίξει το δίκτυο πωλήσεων και την θέση της ΝΝ στην ελληνική αγορά.

    Πλέον στην NN Ελλάδος υπάρχει το δίδυμο των «ισχυρών κυριών» Πολιτοπούλου-Ρατσιάτου με σαφή στρατηγικό στόχο να καταστήσουν την ΝΝ κυρίαρχη στους κλάδους Ζωής και ειδικά στον κλάδο Υγείας. Η ολλανδική εταιρεία έχει επιτυχημένη συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς με το πρόγραμμα NN Health Direct. Το γεγονός ότι η κα Πολιτοπούλου προέρχεται από την Εθνική Τράπεζα δημιούργησε φήμες σχετικά με το ενδεχόμενο να διεκδικήσει μέσα στο 2016 η NN και την Εθνική Ασφαλιστική.

    Η βασική αρχή του ανταγωνισμού λέει πως: “Ο ανταγωνισμός τρυπώνει όπου υπάρχει ανασφάλεια και τροφοδοτείται από τις ανεπάρκειές μας”. Αλλά στην περίπτωση και των δύο στελεχών, τα βιογραφικά τους δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των ικανοτήτων τους.  Η κυρία Πολιτοπούλου μεταβαίνει στην NN Hellas, προερχόμενη από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, όπου διετέλεσε General Manager Group Retail Collections. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας ανέλαβε ανώτατες διευθυντικές θέσεις, όπως, μεταξύ άλλων, στην EFG Eurobank ως  CEO Group Retail Collections από το 2005 έως το 2010, στην Credit Agricole Indosuez Luxembourg καθώς και στην Inchape Hellas Group. 

    Σοφία Ρατσιάτου, Γενική Διευθύντρια Πωλήσεων, NN Hellas
    Σοφία Ρατσιάτου, Γενική Διευθύντρια Πωλήσεων, NN Hellas

    Από την άλλη, η κυρία Σοφία Ρατσιάτου είναι μία από τις ελάχιστες ηγετικές γυναικείες παρουσίες στην ασφαλιστική αγορά.  Με την ολοκλήρωση των σπουδών της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εισήλθε στην ασφαλιστική αγορά. Ξέρει όλες τις πτυχές του κλάδου και έχει μακρόχρονη παρουσία στον κλάδο των ασφαλειών. Ξεκίνησε ως απλή ασφαλίστρια της ΙΝG. Αμέσως εξελίχθηκε και αναβαθμίστηκε, πετυχαίνοντας πρωτιές στις πωλήσεις. Το 2003 την ανέλαβε την Γενική Διεύθυνση Πωλήσεων του ομίλου στην Ελλάδα.

    Ζητούμενο παραμένει εάν ο “ανταγωνισμός” των δύο ισχυρών γυναικών, θα επιφέρει την ανάπτυξη της ΝΝ στην εγχώρια αγορά ή η όποια επαγγελματική αντιζηλία θα φέρει εμπόδια στην υλοποίηση του οράματος και της στρατηγικής της ΝΝ.



    ΣΧΟΛΙΑ