• Business

    Σε χαμηλό 12 ετών το πετρέλαιο – Τι προβλέπει η Goldman Sachs

    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Σε χαμηλό 12 ετών διολίσθησε σήμερα το πετρέλαιο, καθώς η σημαντική αύξηση που εμφάνισαν τα αποθέματα μαύρου χρυσού στις ΗΠΑ, ο προβληματισμός για τις προοπτικές ζήτησης του εμπορεύματος αλλά και η εκτίμηση της Goldman Sachs ότι οι τιμές του θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2016, προκάλεσαν ανησυχία στους επενδυτές.

    Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί εξακολουθούν να μειώνουν περαιτέρω τις τιμές στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς, με το Ιράν να πουλά το αργό στην Ασία με σημαντική έκπτωση σε σχέση με την ανταγωνίστρια της παραγωγό χώρα, τη Σαουδική Αραβία.

    Αναλυτές της USB αναφέρουν ότι οι αγορές κινούνται σε περιβάλλον υψηλού ρίσκου, με την τιμή του αργού να υποχωρεί περισσότερο από την τιμή του brent. Το πετρέλαιο έχει καταγράψει απώλειες 27% από τις αρχές του έτους λόγω του φόβου ότι θα συνεχίσει να υπάρχει υπερπροσφορά παγκοσμίως, δεδομένου ότι αναμένεται να αυξηθούν οι εξαγωγές από το Ιράν μετά την άρση του εμπάργκο από τη Δύση. Την ίδια ώρα αυξημένα είναι και τα αμερικανικά αποθέματα.

    Άλλοι αναλυτές αποδίδουν την μείωση της τιμής του πετρελαίου και στο γενικότερο πλαίσιο απομάκρυνσης των επενδυτών από τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου και της στροφής τους σε πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως ο χρυσός, που κινείται σήμερα υψηλότερα.

    Από την πλευρά της η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η πληθώρα αποθεμάτων πετρελαίου σε συνδυασμό με την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα, θα συμβάλουν στη διατήρηση των τιμών του μαύρου χρυσού σε χαμηλά επίπεδα μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου προβλέπουν ότι η τιμή του θα κυμαίνεται από τα 20 έως 40 δολάρια, σημειώνοντας αυξημένες διακυμάνσεις.

    Τα συμβόλαια brent Απριλίου υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 1,9% και διαπραγματεύονταν στα 30,25 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου, ενώ τα συμβόλαια Μαρτίου του αργού στις ΗΠΑ κινούνταν στα 26,35 δολάρια το βαρέλι.

    Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο έχει καταγράψει απώλειες σχεδόν 75% από τα μέσα του 2014, με τους traders να αναζητούν τάνκερς για να αποθηκεύσουν τα αποθέματα τους, καθώς η τιμές των συμβολαίων σήμερα είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές των συμβολαίων των επόμενων μηνών.



    ΣΧΟΛΙΑ