• Business

    Πριμοδοτούν τη μαύρη εργασία με τα νέα μέτρα

    Μαύρη εργασία


    Τον κίνδυνο να γιγαντωθεί το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας εξαιτίας του «δίκαιου» και «ορθολογικού» (κατά το υπουργείο Εργασίας) σχεδίου της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό υπογραμμίζουν ειδικοί, επισημαίνοντας το «κρυφό» κόστος που φέρνει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Όπως η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται, λόγω της παρουσίας της εθνικής σύνταξης αλλά και των κλιμακούμενων συντελεστών αναπλήρωσης, ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων καταλήγει σε χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τα υψηλά εισοδήματα.

    Όπως μάλιστα αναφέρουν επιστήμονες της κοινωνικής ασφάλισης στην «Καθημερινή», η αναδιανομή δε γίνεται προς όφελος των χαμηλόμισθων, καθώς οι συντάξεις τους παραμένουν κάτω και από τα επίπεδα φτώχειας, αλλά για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής υπέρ των ανασφάλιστων και των μακροχρόνια ανέργων.

    Οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως η ανατροπή της όποιας ανταποδοτικής σχέσης μεταξύ εισφορών – παροχών παράλληλα με τις μειώσεις στις συντάξεις, παρά την αύξηση των εισφορών, ανοίγει διάπλατα την πόρτα της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης – ανασφάλιστης εργασίας τόσο για τους υψηλόμισθους όσο και για τους χαμηλόμισθους. Μια πολύ πιθανή τέτοια εξέλιξη, μάλιστα, εκτιμούν πως τα αμέσως επόμενα χρόνια θα οδηγήσει εκ νέου το ασφαλιστικό σε κατάρρευση.

    Η κριτική αυτή έρχεται να προστεθεί στα επιχειρήματα κατά των προτάσεων της κυβέρνησης που έχουν ακουστεί έντονα τις τελευταίες μέρες, με ισχυρότερο αυτό που υποστηρίζει πως με το νέο σχέδιο ουσιαστικά «πληρώνουν τη νύφη» οι νέοι συνταξιούχοι, και ιδιαίτερα όσοι θα βγουν στη σύνταξη από το 2018 και μετά, οι οποίοι θα δουν συντάξεις μειωμένες ως και σε ποσοστό 30% σε σχέση με όσους συνταξιοδοτήθηκαν με τους ίδιους όρους το 2015. Πολλοί μάλιστα χαρακτηρίζουν για το λόγο αυτό «ανέντιμο» το σύστημα που προτείνει το υπουργείο Εργασίας.

    Αντιδράσεις προκαλούν επίσης τα νέα, αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, το οποίο αναμένεται να χάσουν περίπου 120.000 συνταξιούχοι, ενώ το επίδομα θα καταργηθεί σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια.

    Οι μειωμένες συντάξεις, η αύξηση της «μαύρης» εργασίας και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, από το οποίο εν τέλει φαίνεται δύσκολο να βγει κάτι καλό, οτιδήποτε καλό…



    ΣΧΟΛΙΑ